|
Pavasaris un vasara ir laiks, kad vairāk gan uzņemam ciemiņus, gan paši braucam ciemos. Tradicionāls un ierasts cienasts ir kūkas un tortes. Pateicoties veikalos nopērkamām pārtikas krāsām, piedevām un esencēm mums ir lieliska iespēja ne tikai kūku izcept garšīgu, bet padarīt to neatkārtojamu un skaistu!
Latvijā skaistāko īpašo dizaina kūku veidotāja Zane ( www.draugiem.lv/zanestortes ) ekskluzīvi bonappetit.lv lasītājiem dalās ar saviem noslēpumiem )))
Tuvojoties Lieldienām Zane stāsta par to, kā pagatavot neiztrūkstošo Lieldienu elementu - groziņu ar krāsainām olām! Šī dekora radīšanai tiek izmantota cukura mastika, kurai pieliek klāt vajadzīgo krāsu (speciālos veikalos nopērkamas pārtikas krāsvielas)....
1. Izrullē brūnas krāsas cukura mastiku, ne pārāk plānu. |
2. Izvēlas mazu glāzīti vai krūzīti, cik lielu apmēram vēlas grozu. |
3. Ņem pēc diametra nedaudz mazāku glāzi ar kuru no izrullētās mastikas izspiež groza pamatni. |
4. No tās pašas mastikas ar rokām izrullē garu "desiņu". |
5. To sagriež pa posmiņiem( tā lai būtu vēlamais groziņa dziļums), labāk nogriezt nedaudz garākus, jo nevajadzīgo var pēc tam nogriezt. |
6. Ņem apaļo groza pamatni un līmē visapkārt, cieši klāt vienu pie otra, sagrieztos posmiņus. |
7. |
8. Kad groza pamats ir aplīmēts ar posmiņiem, tad izrullē garu "desiņu", pēc iespējas garāku, tās vienu galu pielīmē pie pamata un sāk pīt. |
9. Pīšana: Ņem garo "desiņu" un liek vienam posmam pa augšu, otram pa apakšu, nākošajam pa aušu, aiznākošajam pa apakšu utt. kamēr "noiet" apli. |
10. Kad sākas nākošā kārta, tad pin pretēji pirmajai kārtai, tātad: pirmajam posmam pa apakšu, otram pa augšu. |
11. |
12. |
13. Pinumu uzliek otrādi uz izvēlētā trauciņa, lai groziņš iegūtu formu, un pin, kamēr ir iegūts vēlamais groza dziļums. |
14. Nevajadzīgos, pāri palikušos galus, nogriež taisni ar nazi. |
15. Sapīto groziņu šādi atstāj uz nakti, lai tas sacietē. |
16. |
17. No dažādu krāsu mastikas uztaisa krāsainas oliņas. |
18. Groza rokturis. Nogriež drātiņu un izloka to vēlamajā augstumā un formā. |
19. Drātiņu aptin ar iepriekš izrullētu tievu "desiņu". |
20. |
21. Kad groziņš ir sacietējis, tad taisa tam skaistu maliņu, to var taisīt arī no citas krāsas mastikas. Izrullē garu "desiņu", pārloka to uz pusēm un sāk tīt vienu ap otru, veidojas virtene. |
22. |
23. |
24. Groza malu apsmērē nedaudz ar ūdeni, tad uz malas liek virteni nedaudz uzspiežot, bet tā lai nedeformētu to. |
25. |
26. Grozam pieliek rokturi. |
27. Groziņā saliek iepriekš sagatavotas, krāsainas Lieldienu olas. |
28. Un, lūk, skaists Lieldienu groziņš ir gatavs!!!:) |
|
P.S. Jāpiebilst, ka Zane ir bonappetit.lv komandā un turpmāk moderēs foruma sadaļu "Konditoreja". Izmantojiet iespēju, reģistrējaties un uzdodiet sev interesējošos jautājumus mūsu forumā!
|
|