Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv

Ābolu kūka-Tarte Tatin aux pomes

Sastāvdaļas
  • 220g cukura
  • 100g sviests
  • 1 kg saldi sulīgi āboli
  • kārtainā mīkla
  • malts kanēlis
  • vaniļas pāksts
Viena no slavenākām ābolu kūkām un klejo tādas baumas, ka arī viena no sarežģītākām. Bet iesakām izmēģināt, jo nav nemaz tik sarežģīti.

Pagatavošana

1
Taisam karameli: traukā (kurā pēc tam cepsim) iebērt cukuru un uz uguns izkausēt. Kamēr cukurs kūst, sagriezt vaniļas pāksti uz pusēm un izņemt ar nazi sēklas. Ar karameli jābūt ļoti uzmanīgam! Sadedzināt ir ļoti viegli! Labāk slēgt ārā jau laicīgi, kad ir gaiši brūns un tad tajā temperatūrā tā aizies līdz vajadzīgai kondīcijai. Pašās beigās pievienot vaniļas sēklas
2
Ābolus nomizot, izņemt vidu un sagriezt uz pusēm. Kad karamele mazliet ir padzisusi un kļuvusi biezāka, tajā cieši vienu otrai blakus sakārto ābolu pusītes. Pārkaisīt ar kanēli, salikt sviesta piciņas un pārklāt ar mīklas slāni, kuru iepriekš sadurstīt ar dakšiņu. Mīklai pilnībā jānoklāj āboli un diezgan cieši jāpieguļ malām.
3
Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 40 min 180 grādos.
4
Pīrāgu izņem ārā un ļauj mazliet atdzist. Cieši pieturot ar roku mīklu, formu mazliet pieliekt un ar roku iegriezt - āboli "atlips" no formas dibena un tad var noliet lieku karameli atsevišķā katliņā. Karameli vēlreiz uzkarsēt, tad tā kļūs biezāka. Un tagad pīrāgs ir jāapgriež otrādi. Priekš tam formu apsedz ar šķīvi, cieši pietur ar roku un ātri apmet riņķī!
5
Pārliet pīrāgu ar karameli un nekavējoties pasniegt. Pasniegt var ar saldējumu (piemēram, Ekselences plombīra saldējums šai gadījumā ir ideāls), var pārliet ar viegli uzputoto saldo krējumu.

Pievienot komentāru

Kūkas