Septembris – pēdējais ražas mēnesis

Pirmkārt, noteikti jādodas uz mežu, sēnēs! Tradicionāli šajā laikā lasa kundziņus, baravikas, vēlās bērzlapes un rudenīgās celmenes, vēl aizvien aug augustam raskturīgās gailenes un rudmieses. Un neaizmirsti galveno sēņotāju principu – ja nezini kas tā par sēni, neņem to!

Otrajā septembra pusē sāk gatavoties lazdu rieksti – garšīgi un veselīgi. Tos var ēst uzreiz, bet garšīgāki tie kļūst, kad tos uzgrauzdē. Riekstus attīri no čaumalām, izber uz izklātas ar foliju paplātes un liec cepeškrāsnī 140-150 grādos. Cep līdz tie kļūst zeltaini. Šādi pagatavotus riekstus ir vieglāk attīrīt no čaumalām: pārliec tos uz mitras papīra salvetes, ietin un viegli parīvē – miziņas paliks uz salvetes.

Septembra sākumā lasa vēl pēdējās zilenes, brūklenes, kurām sezona jau plašā plaukumā un smiltsērkšķus, kuriem sezona tikko sākusies. Zilenes un brūklenes drīkst – un pat vajag! – ēst svaigā veidā (var arī ievārījumus vārīt), bet smiltsērkšķiem nepieciešama īpaša apstrāde. Vienkāršākais vieds – pārkaisi tos ar cukuru 2:1 (pēc masas); sanāks tā saucamās “svaigas ogas”. Ja pagaidīsi, kamēr izdalās sula (var sanākt gaidīt vairākas stundas), tad sulu var pārliet sterilizētās burkās, aizvākot un novietot aukstā sausā vietā. No šādi pagatavotas sulas var gatavot uzlējumus uz degvīna vai konjaka bāzes, ziemā vārīt ķīseļus un tējas. Šo sulu var dzert arī tāpat, svaigā veidā – profilaksei, pa 1 ēd.k. trīs reizes dienā pusstundu pirms ēšanas, atšķaidot ar pusglāzi dzeramā ūdens.

Septembrī arī ir nogatavojušās kadiķogas. Tās izmanto kulinārijā kā garšvielu, pievienojot mērcēm, buljoniem, pastētēm un izmanto medījumu marinādēs. Bet ja pievienosi pāris sasmalcinātas ogas pie putnu gaļas ēdieniem, lielopa vai cūkgaļas ēdieniem, tiem būs raksturīgā medījuma gaļas piegarša.

Starp citu, septembris ir medību sezona. Pīles, zosis, teteri un citi pa vasaru uzbarojušies putni gaida tavu trāpīgo šāvienu.

Septembrī ari ir pieņemts skaitīt cāļus. Protams, var doties uz veikalu un iegādāties tur resnu putnu gan janvārī, gan martā. Bet ja mēs ņemam vērā dabisko laika ritējumu, tad mājas putni savu labāko kondīciju sasniedz tieši rudenī. Tieši rudenī tos jāpērk pie audzētājiem un tad jāgatavo slaveno vistas zupu vai cepeti.

Viens no inetersantākiem rudens dārzeņiem, mūsuprāt, ir puravs. Tas nav tik populārs kā ķiploki un sīpoli, bet velti. Tam piemīt tādas vērtīgas īpašības, kuras nav citiem dārzeņiem – glabāšanas laikā askorbinskābe purava baltajā daļā pieaug pat pusotras reizes! Starp citu, puravu iesaka lietot uzturā pie reimatisma, podagras, urīnceļu problēmām un aptaukošanos, kā arī pie fiziskās un garīgās pārslodzes un aknu darbības uzlabošanai. Īstas ārstniecisks augs!

Septembris ir dažādu pupu ražas laiks. Tieši tagad tirdzniecībā parādās svaigākās pupas, pat ja tās sen nav zaļas.

Un pēdējais, septemrī sākās austeru sezona un daudzos restorānos šajā sakarā ir īpašie piedāvājumi.

Izgaršojiet septembri!

, ,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt

Draugiem.lv pase