Katru dienu viena trešdaļa amerikāņu apmeklē restorānu. Pie mums, protams, statistika būs pavisam citādāka, arī tradīcijas mums ir citas, un cenas neadekvāti paaugstinātas. Nav arī mums tik daudz cienīgu ēstuvju, kuras būtu vērts apmeklēt.
Tomēr, neskatoties uz to visu, šie padomi jums palīdzēs pat tad, ja jūs kafejnīcu vai restorānu apmeklējiet ne biežāk kā reizi mēnesi. Ir taču patīkami gudri ietaupīt.
1. padoms : pusdienojiet.
Par cik apmeklētāju pieplūdums pusdienas laikā ir mazāks nekā vakara stundās, tad restorānos bieži vien tiek piedāvātas cenu atlaides pusdienu maltītēm. Pie tam, nav mazsvarīgi arī tas, ka tukšākā restorānā jūs tiksiet labāk un ātrāk apkalpoti.
2. padoms : ierobežojiet sevi.
Uzdodiet sev jautājumu par to, kādēļ jūs esat atnācis uz restorānu. Ja neesat ieradies, lai pasūtītu kokteili vai glāzi vīna, tad, visticamāk, jūs bez tā varat iztikt, un tas nozīmē, ka šos dzērienus nav vērts pasūtīt. Visbiežāk dzērieniem, nelielām uzkodām un desertam ir daudz lielāks uzcenojums nekā pamatēdieniem, un tas var dubultot jūsu izmaksas.
3. padoms : ņemiet ēdienu līdz.
Tomēr ierobežot sevi – tas nav obligāti. Droši varat papildināt restorāna vakariņas ar pudeli vīna vai desertu, ja ēdienu pasūtīsiet līdzņemšanai. Tas jums ļaus samazināt tēriņus, izbaudot gardas vakariņas mājās. Bez tam atcerieties par “tējas naudu” , kuru šajā variantā jūs arī ieekonomēsiet.
4. padoms : izpētiet speciālos piedāvājumus.
Bieži restorānos vai kafejnīcās jums var piedāvāt kādu ēdienu, kas nav iekļauts ēdienkartē, un reizēm šī ēdiena nosaukumu pasaka oficiants, nenosaucot cenu. Ja jūs ir ieinteresējis šis piedāvājums, pārliecinieties par to, ka jūs saprotat kas jums tiks pasniegts, un cik tas maksās. Mēdz būt, ka speciālajiem piedāvājumiem tiek piemērotas atlaides. Šajā gadījumā jūs atkal ietaupīsiet.
5. padoms : bērni ēd bez maksas.
Ja jūs uz restorānu esat atnākuši ar bērniem, tad pilnīgi neizbēgami ir tas, ka bērni arī gribēs ēst. Reizēm augstas klases restorānos vakariņas bērniem, pasūtot ēdienus pieaugušajiem, tiek pasniegtas bez maksas. Ja tas nav šis gadījums, izmantojiet bērnu ēdienkarti, vai arī apvaicājieties oficiantam par iespēju pasūtīt pusporciju. Šā vai tā par bērnu jūs samaksāsiet mazāk nekā par pieaugušu cilvēku.
6. padoms : nacionālo virtuvju restorāni.
Dažos restorānos bieži vien cenas ir zemākas nekā citos. Piemēram, daudzviet pasaulē vakariņas ķīniešu ( retāk meksikāņu ) restorānā izmaksās mazāk nekā Eiropas tipa restorānos. Pie tam, zemāko cenu meklējumi jums palīdzēs paplašināt arī savu kulinārijas zināšanu horizontu.
7. padoms : pasūtiet vietējo.
Šad tad, bet tomēr ne tik bieži kā mēs vēlētos, ēdieni, kuri tiek pagatavoti no vietējiem sezonas produktiem maksā lētāk nekā citi – izmantojiet to.
8. padoms : iemācieties dalīties.
Dažos restorānos ( piemēram, tajos pašos ķīniešu ) porciju apmērs bieži vien pārsniedz visas saprātīgās robežas. Sadaliet šādu porciju uz diviem. Ja jums ar pusporciju būs par maz, tad uzkodu vai desertu arī varēsiet sadalīt. Normālā iestādē pret to izturēsies saprotoši.
9. padoms : konsultējieties.
Nu, protams, labākais paņēmiens kā uzzināt , kura kafejnīca vai restorāns ir labāks un lētāks, ir pajautāt draugiem, kuri tos jau ir apmeklējuši. Ja jūs lasiet šo rakstu, tad jums ir pieejams internets, kurā jūs varat izlasīt apmeklētāju atsauksmes par to vai citu ēstuvi. Izmantojiet šo iespēju, ja nevēlaties trīskārtīgi pārmaksāt vai sabojāt sev vakaru.
10. padoms : neapmeklējiet restorānus.
Visi iepriekš sniegtie padomi paredz, ka kafejnīcu un restorānu īpašnieki, pavāri un oficianti ir godprātīgi sava darba darītāji. Taču diemžēl, reālajā dzīvē tas drīzāk ir izņēmums, nevis likumsakarība. Cerēsim, ka tas ir tikai uz laiku, bet pagaidām, iespējams, ka vislabākais paņēmiens kā samazināt savus restorāna apmeklējuma tēriņus , ir turp vispār nedoties. Gatavojiet paši!
Pagaidām nav komentāru.