Sulīgi, zaļi, kraukšķīgi… Grūti ir atrast kādu, kam negaršo gurķi. Tad kāpēc gan tos nepagatavot? Ja visu daram apdomīgi, tad no gurķiem var pagatavot ne tikai lieliskas un daudzveidīgas uzkodas, bet arī zupas, mērces, kokteiļus un pat desertus!
Kas gan tur liels – parasts dārzenis. Ko gan vēl ar viņu var iesākt, kā tikai pagatavot salātus, iesālīt, iemarinēt vai vienkārši grauzt, pamērcējot sālī vai cukurā? No gurķiem var pagatavot ļoti daudz ko! Pirmkārt – tos pašus slavenos salātus – gurķi ar tomātiem. Ticiet, no vienkāršām lietām var iegūt pašu lielāko baudu. Pievienojiet gurķu salātiem Krimas sīpolus, aitas sieru un aromātisku saulespuķu eļļu un jūs sapratīsiet, par ko ir runa. Pats galvenais – negrieziet gurķus pārāk plānās šķēlītēs, gurķiem ir jāpiešķir galvenā loma.
Jums ir labs sakņu tīrāmais? Tad gatavosim gurķu veltnīšus!
Ar dārzeņu tīrāmā palīdzību sagrieziet gurķi gareniski garās, plānās šķēlītēs un gatavojam pildījumu: krējuma siers ar mazsālītu sarkano zivi, Ricota ar ķipploku, baziliku, ciedru riekstiem un citrona sulu, kūpināta vistas krūtiņa ar sarkanajiem sīpoliem un mājās gatavotu majonēzi, ar ķiploku apceptas garneles.
Pavisam vienkārši mājās var pagatavot satriecošu uzkodu mērci “Tzatziki” ar gurķiem un jogurtu. Pats galvenais – kārtīgi izspiest no gurķa sulu. Varat arī pagatavot paši savu mājas jogurtu. Tam visam pievienosim nedaudz ķiploka, olīveļļu, citrona sulu vai etiķi. Vēlaties “Tzatziki” austrumu gaumē? Sajauciet šķēlēs sagrieztus gurķus ar sezama eļļu un jogurtu un ielieciet uz pāris stundām ledusskapī.
Vēl no gurķiem var pagatavot lieliskas zupas. Un kaut arī dažkārt gurķus vāra, man labāk garšo zupas, kurās gurķus izmanto svaigā veidā. Piemēram, mums maz pazīstamā Rozanna Golda savā brīnišķīgajā trīs ingredientu grāmatā (jā – tas ir iespējams) mums piedāvā vienkārši ģeniālu auksto zupu no gurķiem, jogurta un piparmētrām. Visas sastāvdaļas tiek sablenderētas, tad pievieno sāli ar pipariem un atdzesē. Šādu zupu pasniedz pokālos, dekorējot ar piparmētru lapām un jogurta bumbiņu.
Vai jūs esat ievērojuši, cik brīnišķīgi gurķi “draudzējas” ar jogurtu? Vēl viens piemērs – Bulgāru aukstā zupa ar dīvainu nosaukumu “tarator”. Priekš šīs zupas jogurtu atšķaida ar ūdeni līdz vēlamajai konsistencei, pievieno sīki sagrieztus gurķus, valriekstus, ķiplokus, dilles un saulespuķu eļļu.
Slavenā meksikāņu guacamole variācija ar gurķi un ananasu vienaldzīgu neatstās pat visizsmalcinātāko kulināru. Sajauciet avokādo ar kubiņos sagrieztiem gurķiem un ananasiem, aso piparu, sarkanajiem sīpoliem un laima sulu.
Vēl vieni ģeniāli salāti aziātu gaumē: plānas gurķu šķēlītes, rīsu etiķis, sojas mērce, sezama eļļa, malts koriandrs un čili pipari, un visbeidzot grauzdēti zemesrieksti. Un kā būtu, ja gurķu šķēlītes izmantotu kā pamatu kanapē uzkodām? Piekrītiet, tas taču ir veselīgāk nekā maize. Vēl jo vairāk tādēļ, ka gurķi lieliski saskan ar daudziem produktiem. Savādāk nemaz nevar būt, jo tiem ir neitrāla, atsvaidzinoša garša.
Vēl gurķi ir lieliska uzkoda kombinācijā ar visdažādākajām “dip” mērcēm.
Nekautrējieties gurķus pievienot kokteiļiem. Gurķi lieliski harmonizē ar džinu un toniku, bet gurķu mohito vasaras sezonā ir vienkārši brīnišķīgs.
Ja jūs atturaties no alkoholisko dzērienu lietošanas, mēs steidzam pavēstīt, ka minerālūdens ar gurķiem, piparmētru un laimu arī lieliski atsvaidzina.
Kā gan mēs varam iztikt bez gurķu deserta?
Vispirms izvāriet ievārījumu no gurķiem, ingvera un vaniļas. Uz 500g gurķu nepieciešamas vienas vaniļas pāksts sēkliņas, 80g sīki sakapāta ingvera un 300g cukura. Samaisiet visas sastāvdaļas un atstājiet uz divām stundām. Pēc tam uzvāriet un turpiniet vārīt vēl 10 minūtes, vai kamēr ievārījums sabiezēs. Tad pakāpeniski pārejiet uz sorbetu no gurķiem un piparmētrām – karstā dienā tas ir vienkārši dievīgi!
Pagaidām nav komentāru.