15 padomi kā izvēlēties garšīgu arbūzu

Vasaras beigas un rudens sākums ir īstais laiks arbūzu iegādei. Pirmajā brīdī šķiet, ka šajā milzīgajā ogā nav nekā negatīva. Visi ir iecienījuši arbūzus, un daudzi ir pārliecināti par to, ka arbūzs attīra organismu no šlakvielām un palīdz atbrīvoties no pāris liekajiem kilogramiem. Lielākā pircēju daļa ir pārliecināti par arbūzu nekaitīgumu un zemo kaloritāti. Taču ir daudz arī tādu, kas jums pastāstīs ne mazums briesmu stāstu par šo svītraino augļu “piepumpēšanu” ar indēm un nitrātiem. Piedāvājam mūsu ieteikumus tiem, kuri nav nobijušies un vēlas nopirkt garšīgu arbūzu.

Pērciet arbūzus veikalos vai speciāli iekārtotās tirdzniecības vietās. Izvairieties tos pirkt šoseju, ceļu un autotrases malās izvietotajos pārdošanas punktos. Nepērciet arbūzus no mašīnu piekabēm un bagāžniekiem, jo arbūzi ļoti ātri sevī uzsūc visus kaitīgos piemaisījumus.

Nekautrējieties pārdevējam paprasīt tirdzniecības atļauju un preču pavadzīmi, lai pārliecinātos par preces kvalitāti, tās sanitāro un citu sertifikāciju un arī par izcelsmes vietu.
Pat veikalā nepērciet arbūzu pusītes vai ceturtdaļas. Uz pārgriezto arbūzu virsmas ātri vairojas kaitīgie mikroorganismi.
Neļaujiet pārdevējam izgriezt gabaliņu no arbūza, lai nodemonstrētu to, cik arbūzs ir nogatavojies.
Arbūzs, nazis un arī pārdevēja rokas var būt netīras. Mājās arbūzu rūpīgi nomazgājiet, vislabāk pat ar speciālu līdzekli.
Pārgrieztu arbūzu neatstājiet uz galda. Obligāti ielieciet ledusskapī.

Bērniem līdz trīs gadu vecumam nedodiet vairāk kā vienu līdz divas arbūza šķēles. Tas nav tādēļ, ka jums nāksies biežāk mainīt pamperus, bet gan tādēļ, ka lielos daudzumos arbūzs bērnam var izraisīt gremošanas sistēmas traucējumus un vēdergraizes.
Cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar cukura līmeni asinīs, ar arbūzu ēšanu nevajadzētu aizrauties. Ēdiet uz veselību, bet tikai ar mēru.

Tiem, kuri cieš no nieru un urīnpūšļa saslimšanās arī vajadzētu ievērot mērenību, jo šiem cilvēkiem ir beznosacījuma urinēšanas efekts, un tas nozīmē, ka šķidrumu izvadīšanas sistēmai no organisma tiek uzlikta papildus slodze. Tieši pateicoties savām spējām izvadīt no organisma šķidrumu, arbūzs lieliski noder tiem cilvēkiem, kuri seko sava ķermeņa svaram. Viena diena arbūza diētas – un mīnus 2 – 3 kilogrami jums ir garantēti. Dietologi apgalvo, ka šādā ceļā jūsu organismu pametīs arī šlakvielas.
Pērciet lielu, bet ne gigantisku arbūzu. Jo arbūzs ir lielāks, bet tajā pašā laikā vieglāks, jo tas ir gatavāks. Plankumam sānos ir jābūt nelielam un jo dzeltenāks, jo labāk.
Balts plankums ir nitrātu pazīme.
Arbūzam, kurš ir nogatavojies, astīte vienmēr ir sausa, bet oreols zem astītes ir ragveida – ciets.
Nogatavojies arbūzs sitiena ietekmē rezonē, bet, kad pa to paplikšķina, tas izdod tīru, dzidru skaņu nevis dobju skaņu. Ja nogatavojušos arbūzu saspiež ar abām rokām, tad miza nedaudz ieliecas un krakšķ. Ja arbūza mizu ar nagu ir grūti pārdurt, tad arbūzs ir nogatavojies, taču, ja jums izdevās to izdarīt viegli un jūs sajutāt svaigi pļautas zāles aromātu, tad arbūzs ir zaļš.
Pārgriezta arbūza šķiedrām, kuras stiepjas no vidus uz mizu, ir jābūt baltā krāsā, bet uz griezuma virsmas ir jādzirkstī graudiņiem. Ja griezuma virsma izskatās glancēta, bet šķiedras ir dzeltenas, tad arbūzā ir daudz nitrātu.

Nav ieteicams arbūzu ēst kā desertu pēc sātīgam pusdienām. Labāk ēdiet to stundu pirms ēšanas vai divas stundas pēc ēšanas, tad jūsu kuņģī valdīs miers un saticība.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt