Konkurss "Gatavo zaļi" noslēdzies . ( balvu nodrošina RITO veikalu tīkls )
Galveno balvu Green Pan saņem Rita Veckalna !
Apsveicam !
Uzvaras maš
Yu-huuuuuu! Izskatās, ka pavasaris jau klāt! Vakar strazdus uz bērza pie loga redzēju un suns nežēlīgi sācis mest spalvu ))) Dzīvniekus nepiemānīsi!
Un tad jau laiks ievērot slaido līniju un sākt ēst veselīgākus ēdienus.Gandrīz visi pavasarī sākt ievērot diētu vai nu attīrīt organismu un katram organismam ir nepieciešami vitamīni. Mēs zinām, ka vitamīnu šobrīd dārzeņos un augļos tik pat kā nav. Tāpēc talkā nāk diedzētās sēklas. Sēklas neapšaubāmi labāk izmantot "dzīvā" veidā. Bet dažreiz gribās jau arī ko kreftīgāku.
Veikalos tagad pieejamas diedzētas ķīniešu pupiņās no saimniecības Vecapēni. Tās vēl sauc gan par mašu, gan par zelta pupiņām, gan par mung pupām. No tām tad šodien arī būs zupa.

Recepte:
0,5 gl. diedzētu pupiņu no saimniecības "Vecapēni"
1 vidējs sīpols
3 ķiploka daiviņas
4 cm svaiga ingvera saknes
400ml kokosa piena
2 ēd.k. GĪ sviesta
1 ēd.k. ziras sēklu
1 tējk. sinepju sēklas
0,5 tējk. fenheļa sēklu
0,5 tējk. malta koriandra
0,5 tejk. karija
kajenas pipari
sāls
1 laima sula
koriandra zaļumi dekoram
Veikalos parasti var nopirkt jau diedzētas ķīniešu pupiņas. Ja asni vēl nav parādījušies, tad novietojiet trauciņu vienkārši siltā vietā un ik pa brīdim apslaciniet ar ūdeni - pēc 1-2 dienām asni jau noteikti būs.
Kaltiņā iebērt pupiņas, pārliet ar 2 gl. ūdens, piebērt kariju un vārīt minūtes 40 līdz gatavībai. Sīpolus, ķiplokus un ingveru notīrīt un smalki sakapāt. Pannā uzkarsēt sviestu, pievienot ziru, sinepes sēklas, fenheļa sēklas un apcept uz vidēja uguns 1,5 min. Pievienot sīpolu, ķiploku, ingveru, koriandru un kaijenas piparus un cept 5min turpinot maisīt.
Gatavās pupiņas nokāst un pievienot dārzeņu maisījumam pannā, apcept visu kopā 2 min. Pārlikt katlā, pārliet ar 1 l auksta ūdens, uzvārīt un uz lēnas uguns vārīt 10 min. Ieliet kokosa pienu un vārīt vēl 5 min.
Visu atdzesēt un sablenderēt. Pasniegt aplejot ar laima sulu un pārkaisīt ar ķīniešu pupiņām un koriandra zaļumiem.

Kokosa piena man nebija un es pievienoju šķidrumu no pašiem kokosiem - viņš varbūt nav tik koncentrēts, bet ir gana smaržīgs un garšīgs.
Tiem, kas nezin - koraindra zaļumi ir tā saucamā "kinza". Šajā gadalaikā to var iegādāties veikalos, plastmasas trauciņos izaudzētas, audzēts z/s - Vecapēni.
Zira vai kumīns - pēc izskata atgādina mūsu ķimenes, bet pēc garšās nav ne tuvu, tāpēc aizvietot vienu ar otru nevajadzētu.
Šai zupai ir izteikti austrumnieciska garša, tā kā ja jums tīk austrumu virtuve, tad šis ēdiens ir tieši jums!
Un tad jau laiks ievērot slaido līniju un sākt ēst veselīgākus ēdienus.Gandrīz visi pavasarī sākt ievērot diētu vai nu attīrīt organismu un katram organismam ir nepieciešami vitamīni. Mēs zinām, ka vitamīnu šobrīd dārzeņos un augļos tik pat kā nav. Tāpēc talkā nāk diedzētās sēklas. Sēklas neapšaubāmi labāk izmantot "dzīvā" veidā. Bet dažreiz gribās jau arī ko kreftīgāku.
Veikalos tagad pieejamas diedzētas ķīniešu pupiņās no saimniecības Vecapēni. Tās vēl sauc gan par mašu, gan par zelta pupiņām, gan par mung pupām. No tām tad šodien arī būs zupa.

Maša zupa ar garšvielām
Recepte:
0,5 gl. diedzētu pupiņu no saimniecības "Vecapēni"
1 vidējs sīpols
3 ķiploka daiviņas
4 cm svaiga ingvera saknes
400ml kokosa piena
2 ēd.k. GĪ sviesta
1 ēd.k. ziras sēklu
1 tējk. sinepju sēklas
0,5 tējk. fenheļa sēklu
0,5 tējk. malta koriandra
0,5 tejk. karija
kajenas pipari
sāls
1 laima sula
koriandra zaļumi dekoram
Veikalos parasti var nopirkt jau diedzētas ķīniešu pupiņas. Ja asni vēl nav parādījušies, tad novietojiet trauciņu vienkārši siltā vietā un ik pa brīdim apslaciniet ar ūdeni - pēc 1-2 dienām asni jau noteikti būs.
Kaltiņā iebērt pupiņas, pārliet ar 2 gl. ūdens, piebērt kariju un vārīt minūtes 40 līdz gatavībai. Sīpolus, ķiplokus un ingveru notīrīt un smalki sakapāt. Pannā uzkarsēt sviestu, pievienot ziru, sinepes sēklas, fenheļa sēklas un apcept uz vidēja uguns 1,5 min. Pievienot sīpolu, ķiploku, ingveru, koriandru un kaijenas piparus un cept 5min turpinot maisīt.
Gatavās pupiņas nokāst un pievienot dārzeņu maisījumam pannā, apcept visu kopā 2 min. Pārlikt katlā, pārliet ar 1 l auksta ūdens, uzvārīt un uz lēnas uguns vārīt 10 min. Ieliet kokosa pienu un vārīt vēl 5 min.
Visu atdzesēt un sablenderēt. Pasniegt aplejot ar laima sulu un pārkaisīt ar ķīniešu pupiņām un koriandra zaļumiem.

Kokosa piena man nebija un es pievienoju šķidrumu no pašiem kokosiem - viņš varbūt nav tik koncentrēts, bet ir gana smaržīgs un garšīgs.
Tiem, kas nezin - koraindra zaļumi ir tā saucamā "kinza". Šajā gadalaikā to var iegādāties veikalos, plastmasas trauciņos izaudzētas, audzēts z/s - Vecapēni.
Zira vai kumīns - pēc izskata atgādina mūsu ķimenes, bet pēc garšās nav ne tuvu, tāpēc aizvietot vienu ar otru nevajadzētu.

Šai zupai ir izteikti austrumnieciska garša, tā kā ja jums tīk austrumu virtuve, tad šis ēdiens ir tieši jums!
Brālīši-plācenīši
Es šodien ar ļoti interesantu recepti - salāti ar siera plācenīšiem. Plācenīšus taisīju speciāli priekš salātiem, bet pēc tam izrādijās, ka tie baudāmi paši par sevi. Tāds patstāvīgs pilnvērtīgs ēdiens.
Nu tad sākšu ar plācenīšiem. Taisīju divas porcijas ))))
Recepte:
1 paciņa Rasas 9% biezpiena (180g)
1 ola
svaigais timiāns no saimniecības Vecapēni
3 ēd.k. miltu
50g Monterigo siera
sāls, cukurs
Biezpienu ar dakšiņu saspaidīt. Olu sakult ar sāli un cukuru un iemaisīt biezpienā. Pievienot miltus un sarīvētu sieru un smalki sakapāt timiānu.
No biezpiena veido mazus plācenīšus un cep pannā pāris minūtes no abām pusēm.
Mērcei:
1 tējk. sinepes ar graudiņiem
baltvīna etiķis
sāls
cukurs
eļļa
Eļļu sajaukt kopā ar sinepēm, pievienot etiķi, sāli un cukuru. Nolikt uz 20 min, lai ievelkas.
Salātiem vienkārši dažādas salātlapas saplūkā ar rokām, sajauc ar mērci un izliek uz šķīvja. Pa virsu sakārto plācenīšus.
Tā mērcīte piešķir negaidīti labu akcentu un salāti garšo ekselenti. Pie Rītiņa jūs par tādiem šķirsieties no krietnas summiņas )))
Avots - "cetrassezonas.lv"
Plācenīši ir baudāmi arī atsevišķi, aplejot ar to pašu mērcīti un uzgriežot pa virsu Monterigo sieru.
Bet var arī laša gabaliņu uzlikt, piciņu Fetas siera un diedzētus graudus dekoram. Tādu uzkodu var jau viesībās pasniegt.
Nu tad sākšu ar plācenīšiem. Taisīju divas porcijas ))))
Recepte:
1 paciņa Rasas 9% biezpiena (180g)
1 ola
svaigais timiāns no saimniecības Vecapēni
3 ēd.k. miltu
50g Monterigo siera
sāls, cukurs
Biezpienu ar dakšiņu saspaidīt. Olu sakult ar sāli un cukuru un iemaisīt biezpienā. Pievienot miltus un sarīvētu sieru un smalki sakapāt timiānu.
No biezpiena veido mazus plācenīšus un cep pannā pāris minūtes no abām pusēm.
Mērcei:
1 tējk. sinepes ar graudiņiem
baltvīna etiķis
sāls
cukurs
eļļa
Eļļu sajaukt kopā ar sinepēm, pievienot etiķi, sāli un cukuru. Nolikt uz 20 min, lai ievelkas.

Salātiem vienkārši dažādas salātlapas saplūkā ar rokām, sajauc ar mērci un izliek uz šķīvja. Pa virsu sakārto plācenīšus.
Tā mērcīte piešķir negaidīti labu akcentu un salāti garšo ekselenti. Pie Rītiņa jūs par tādiem šķirsieties no krietnas summiņas )))

Plācenīši ir baudāmi arī atsevišķi, aplejot ar to pašu mērcīti un uzgriežot pa virsu Monterigo sieru.

Bet var arī laša gabaliņu uzlikt, piciņu Fetas siera un diedzētus graudus dekoram. Tādu uzkodu var jau viesībās pasniegt.

Atslēgvārdi
food styling,
idejas brokastīm,
salāti un uzkodas,
ēdienu foto
Padomju laika klasika
Šos pīrādziņus es atceros vēl no padomju laikiem. Toreiz bija pieņemts mielastu lielās viesībās sākt ar buljonu un pīrādziņu. Un te bija "divi vienā" - vārot gaļu pīrādziņiem sanāca gards buljons, ko arī pasniedza kopā ar pīrādziņiem. Tā arī radās nosaukums-
Recepte:
1 vista (apmēram 1 kg)
2 burkāni
zupas zaļumi un garšvielas
1 iepakojums kārtainās rauga mīklas
2 sīpoli
6 ķiploka daiviņas
1 ola
sāls, pipari pēc garšas
Katlā ielikt vistu un pārlejot ar ūdeni uzvārīt. Noņemt putas, pievienot garšvielas un zupas zaļumus, 1 sīpolu, 4 ķiploka daiviņas, burkānus un vārīt apmēram stundu, kamēr vista gatava.
Vistu izņemt, atdzesēt un atdalīt no kauliem. Buljonu nokāš - to pēc tam var izmantot zupās vai arī pasniegt pie pīrādziņiem.
Vistas gaļu, sīpolu, ķiplokus samalt kopā. Var pievienot arī burkānu no buljona.Maltai gaļai pievienot sāli un piparus pēc garšas.
Mīklu atkausēt un ļaut mazliet uzbriest. Mīklu izrullē, sadala kvadrātos. Uz katra kvadrāta uzliek malto gaļu, pārloka uz pusēm ka trīsstūrīti un malas saspiež. Nepieciešamības gadījumā liekās malas ar nazi nogriež. Trīsstūrīšus pārziež ar sakultu olu un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 15 min 180 grādos.

Es vēl pārkaisīju ar rīvētu Monterigo sieru no Limbažu piena

buljona pīrādziņi

Recepte:
1 vista (apmēram 1 kg)
2 burkāni
zupas zaļumi un garšvielas
1 iepakojums kārtainās rauga mīklas
2 sīpoli
6 ķiploka daiviņas
1 ola
sāls, pipari pēc garšas
Katlā ielikt vistu un pārlejot ar ūdeni uzvārīt. Noņemt putas, pievienot garšvielas un zupas zaļumus, 1 sīpolu, 4 ķiploka daiviņas, burkānus un vārīt apmēram stundu, kamēr vista gatava.
Vistu izņemt, atdzesēt un atdalīt no kauliem. Buljonu nokāš - to pēc tam var izmantot zupās vai arī pasniegt pie pīrādziņiem.
Vistas gaļu, sīpolu, ķiplokus samalt kopā. Var pievienot arī burkānu no buljona.Maltai gaļai pievienot sāli un piparus pēc garšas.
Mīklu atkausēt un ļaut mazliet uzbriest. Mīklu izrullē, sadala kvadrātos. Uz katra kvadrāta uzliek malto gaļu, pārloka uz pusēm ka trīsstūrīti un malas saspiež. Nepieciešamības gadījumā liekās malas ar nazi nogriež. Trīsstūrīšus pārziež ar sakultu olu un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 15 min 180 grādos.

Es vēl pārkaisīju ar rīvētu Monterigo sieru no Limbažu piena


Atslēgvārdi
food styling,
gaļas ēdieni,
miltu izstrādājumi,
pīrāgi un pīrādziņi,
receptes,
ēdienu foto
Krāsnī karsēta soļanka Maskaviešu gaumē
Klasiskā soļanka ir bieza zupa ar desu, nierēm, šķiņķi, gaļu un gurķiem. Zupas pamatā vienmēr ir tomātu mērce. Bet ir vēl viens zupas paveids - krāsnī karsēta soļanka.

Recepte:
1/2 kāpostgalviņas
1 liels sīpols
1 ēd.k. Rasa sviesta
1 ēd.k. miltu
3 ēd.k. tomātu biezeņa
1/2 l zivju buljona
600g zivju filejas
2 marinēti gurķi
4 ēd.k. eļļas
2 ēd.k. rīvmaizes
1 ēd.k. sakapātu zaļumu
zupas zaļumi un dārzeņi
Kāpostus notīra, sagriež strēmelītēs, ieber sālsūdenī, novāra gandrīz mīkstus un notecina.
Nomizot sīpolu un notīrīt zupas dārzeņus, sagriezt. Dziļā pannā izkausēt sviestu,iever sīpolus, zupas dārzeņus un zaļumus un apcep.
Iemaisa miltus un tomātu biezeni un arī apcep visu kopā. Pielej buljonu un uz lēnas uguns pavāra visu kopā minūtes 10.

Zivi sagriež gabaliņos. Gurķus pārgriež gareniski uz pusēm, tiem ar karoti izņem sēkliņas un sagriež plānās šķēlītēs. Citā pannā sakarsē 2 ēd. k. eļļas, ieber zivis un gurķus un dažas minūtes pasautē un iemaisa tomātu mērcē.

Sacepumu veidni ieziež ar atlikušo eļļu un iepilda pusi kāpostu. Virsū saliek zivi tomātu mērcē un pārklāj ar atlikušiem kāpostiem. Pārkaisa ar rīvmaizi un liek cepeškrāsnī, kamēr viss kļūst zeltaini-brūns.
Soļanku pārkaisa ar zaļumiem un pasniedz vēl karstu.
Avots- "Pasaules virtuve"

Recepte:
1/2 kāpostgalviņas
1 liels sīpols
1 ēd.k. Rasa sviesta
1 ēd.k. miltu
3 ēd.k. tomātu biezeņa
1/2 l zivju buljona
600g zivju filejas
2 marinēti gurķi
4 ēd.k. eļļas
2 ēd.k. rīvmaizes
1 ēd.k. sakapātu zaļumu
zupas zaļumi un dārzeņi
Kāpostus notīra, sagriež strēmelītēs, ieber sālsūdenī, novāra gandrīz mīkstus un notecina.
Nomizot sīpolu un notīrīt zupas dārzeņus, sagriezt. Dziļā pannā izkausēt sviestu,iever sīpolus, zupas dārzeņus un zaļumus un apcep.
Iemaisa miltus un tomātu biezeni un arī apcep visu kopā. Pielej buljonu un uz lēnas uguns pavāra visu kopā minūtes 10.

Zivi sagriež gabaliņos. Gurķus pārgriež gareniski uz pusēm, tiem ar karoti izņem sēkliņas un sagriež plānās šķēlītēs. Citā pannā sakarsē 2 ēd. k. eļļas, ieber zivis un gurķus un dažas minūtes pasautē un iemaisa tomātu mērcē.

Sacepumu veidni ieziež ar atlikušo eļļu un iepilda pusi kāpostu. Virsū saliek zivi tomātu mērcē un pārklāj ar atlikušiem kāpostiem. Pārkaisa ar rīvmaizi un liek cepeškrāsnī, kamēr viss kļūst zeltaini-brūns.
Soļanku pārkaisa ar zaļumiem un pasniedz vēl karstu.
Avots- "Pasaules virtuve"
Atslēgvārdi
food styling,
otrie ēdieni,
receptes,
zivju ēdieni,
zupas,
ēdienu foto
Mākonīši
Sen nekas salds nav bijis.))) Man ļoti patika šie mākonīši )))) savādāk nesanāk nosaukt. Vispirms gribēju soli pa solim nobildēt, bet tas ir tik vienkārši, ka te pat nav ko ilgi un detalizēti stāstīt.

20g želatīna (labāk plāksnēs ņemt)
100 ml auksta ūdens
50 g Grenadīna (var aizvietot ar citu sīrupu)
50 ml citrona sulas
150 g pūdercukura un plus pūdercukurs dekorēšanai
Želatīnu iemērkt aukstā ūdenī uz 10 min. lai uzbriest.
Sajaukt grenadīnu,citrona sulu un ūdeni ar želatīnu un uzsildīt. Karsēt tik ilgi, kamēr želatīns izkusis. Iejaukt pūdercukuru un maisīt tik ilgi, kamēr cukurs izšķīst. Atdzesēt apmēram 1 stundu.
Formā ieklāt cepampapīru un ieeļļot ar eļļu bez smaržas.
Atdzisušo masu putot ar mikseri apmēram minūtes 10. Masa maina krāsu, kļūst trīsreiz lielāka apjomā.
Parliet masu formā un istabas temperatūrā paturēt vismaz 24 st. Ideāli - 32 stundas. Formu ne ar ko neapklāt.
Darba virsmu vienmērīgi pārkaisīt ar pūdercukuru. Apgāzt otrādi formu, izkratīt masu uz virsmas un uzmanīgi noņemt papīru. Sagriezt kvadrātiņos. Šeit svarīgs ir labs un ass nazis. Es lietojuTramontina griezu ar Tramontina nazi - ļoti labs, ass nazis, kur uz spala ir rieviņas. Nazi vajag ieeļļot, iegriezt, nomazgāt siltā ūdenī un kārtīgi noslaucīt. Tad atkal ieeļļot, iegriezt un atkal nomazgāt un kārtīgi noslaucīt. Ja būs kaut pilīte ūdens, tad mākonīši kusīs tai vietā un nesanāks smuki sagriezt.
Kvadrātiņus no visām pusēm apviļāt pūdercukurā.
Avots - laperla-foto.livejournal.com
Es ņēmu 200g saldētas zemenes, atkausēju un sablenderēju ar pūdercukuru. Tad pievienoju ūdeni ar želatīnu un uzkarsēju līdz želatīns bija izkusis. Pēc konsistences uzputota masa atgādina debesmannu.

Sirsniņas veidoju ar plastmasas formiņu - to arī vajag ieeļļot no abām pusēm. Kad formiņu nolaiž līdz apakšai - nešļūkāt pa virsmu. Labāk ar nazi apkārt formiņai iegriezt. Savādāk sirsniņa būs šķība un neglīta.
Man ne visai patika,kā kvadrātiņi izskatās pūdercukurā, tāpēc es sirsniņām pūdercukuru pārkaisīju pa virsu.

Rozā mākonīši
20g želatīna (labāk plāksnēs ņemt)
100 ml auksta ūdens
50 g Grenadīna (var aizvietot ar citu sīrupu)
50 ml citrona sulas
150 g pūdercukura un plus pūdercukurs dekorēšanai
Želatīnu iemērkt aukstā ūdenī uz 10 min. lai uzbriest.
Sajaukt grenadīnu,citrona sulu un ūdeni ar želatīnu un uzsildīt. Karsēt tik ilgi, kamēr želatīns izkusis. Iejaukt pūdercukuru un maisīt tik ilgi, kamēr cukurs izšķīst. Atdzesēt apmēram 1 stundu.
Formā ieklāt cepampapīru un ieeļļot ar eļļu bez smaržas.
Atdzisušo masu putot ar mikseri apmēram minūtes 10. Masa maina krāsu, kļūst trīsreiz lielāka apjomā.
Parliet masu formā un istabas temperatūrā paturēt vismaz 24 st. Ideāli - 32 stundas. Formu ne ar ko neapklāt.
Darba virsmu vienmērīgi pārkaisīt ar pūdercukuru. Apgāzt otrādi formu, izkratīt masu uz virsmas un uzmanīgi noņemt papīru. Sagriezt kvadrātiņos. Šeit svarīgs ir labs un ass nazis. Es lietoju
Kvadrātiņus no visām pusēm apviļāt pūdercukurā.

Es ņēmu 200g saldētas zemenes, atkausēju un sablenderēju ar pūdercukuru. Tad pievienoju ūdeni ar želatīnu un uzkarsēju līdz želatīns bija izkusis. Pēc konsistences uzputota masa atgādina debesmannu.

Sirsniņas veidoju ar plastmasas formiņu - to arī vajag ieeļļot no abām pusēm. Kad formiņu nolaiž līdz apakšai - nešļūkāt pa virsmu. Labāk ar nazi apkārt formiņai iegriezt. Savādāk sirsniņa būs šķība un neglīta.
Man ne visai patika,kā kvadrātiņi izskatās pūdercukurā, tāpēc es sirsniņām pūdercukuru pārkaisīju pa virsu.
Rožmazītes. Soli pa solim
Speciāli priekš žurnāla "Dienas ēdieni" es pagatavoju un nofotografēju soli pa solim rožmaizītes.Kādu laiciņu atpakaļ šī recepte jau bija man blogā, bet toreiz bija tikai gatavs produkts. Un, neslēpšu, esmu saņēmusi arī lūgumus parādīt šo recepti arī šeit, jo šo blogu lasa arī meitenes no ārzemēm kur šis žurnāls nav pieejams.

Tātad, precīzas proporcijas nedošu, te viss ir atkarīgs no ābolu lieluma, no pašas mīklas un no katra individuālās gaumes.
Es parasti daru tā:
vakarā sagriežu plānās šķēlītēs ābolus. To ērti darīt ar speciālas rīves palīdzību, bet var arī ar parasto nazi. Pārkaisu ābolus ar cukuru. Ja ābolu ir vairāk, tad pusi saliek traukā, pārkaisa ar cukuru, tad saliek nākamo partiju ar āboliem un vēl pārkaisa ar cukuru. Oriģinālreceptē ābolus vajadzēja novārīt pāris minūtes cukurūdenī, bet man nesanāca - āboli izšķīda. Mēģināju mazāk vārīt un paturēt kādu laiku karstā ūdenī, bet tad ābolus nesanāca smuki satīt - ābolu šķēlītes lūza uz pusēm. Tad izdomāju šo metodi - cukurs no āboliem dzīs ārā sulu un tajā cukursīrupā, kas veidosies traukā, āboli arī paliks mīksti.

Kārtaino rauga mīklu šai receptei pērku veikalā sasaldētu. To vakarā lieku atkausēties, apsedzot ar dvielīti. Pa nakti mīkla arī uzbriest. Šad tad mīklu var nopirkt loksnēs, to gan var uzreiz pirms cepšanas atkausēt - ar 15 minūtēm pietiks. Bet man tomēr vairāk patīk tā, kas nav loksnēs. Mīklu vajag izrullēt un sagriezt strēmelītēs apmēram 2 cm. platas.

Šādā veidā saliek ābolus

un sarullē. Mīklas stūrīti var aizbāzt kā dvieli vai arī sastiprināt ar zobu bakstāmo.

Cepeškrāsni uzkarsē un cep maizītes apmēram 30 min. Es iesaku cept 180 grādos un jau pēc 20 min pārbaudīt - jo katram ir savādāka plīts. Man draudzene vienmēr iesaka samazināt mazliet temperatūru, (ja ir gāzes plīts) par 10-20 grādiem no tā, kas norādīts receptē. Esmu saņēmusi vēstuli, ka uz 200 grādiem āboli ir nodeguši pilnībā, bet mīkla tikko bija gatava. Domāju, ka bija vairāk par 200 - tāpēc arī tas, kas nebija apsegts nodega, kamēr mīkla izcepās. Tāpēc iesaku 170-180 un uzmest aci ik pa brīdim - šajā gadījumā labāk lēnāk! Man šis ēdiens sanāca ar pirmo reizi un cepu gāzes plītī, kur vispār nav nosakāma temperatūra. Kopš tā laika cepu vairākas reizes arī citās plītīs - ne reizi nav nodedzis.

Ābolus var apsmērēt ar šokolādi, pārkaisīt ar cukuru un kanēli. Ābolu vietā var izmantot arī kūpinātu desu.
Lai labi garšo !

Tātad, precīzas proporcijas nedošu, te viss ir atkarīgs no ābolu lieluma, no pašas mīklas un no katra individuālās gaumes.
Es parasti daru tā:
vakarā sagriežu plānās šķēlītēs ābolus. To ērti darīt ar speciālas rīves palīdzību, bet var arī ar parasto nazi. Pārkaisu ābolus ar cukuru. Ja ābolu ir vairāk, tad pusi saliek traukā, pārkaisa ar cukuru, tad saliek nākamo partiju ar āboliem un vēl pārkaisa ar cukuru. Oriģinālreceptē ābolus vajadzēja novārīt pāris minūtes cukurūdenī, bet man nesanāca - āboli izšķīda. Mēģināju mazāk vārīt un paturēt kādu laiku karstā ūdenī, bet tad ābolus nesanāca smuki satīt - ābolu šķēlītes lūza uz pusēm. Tad izdomāju šo metodi - cukurs no āboliem dzīs ārā sulu un tajā cukursīrupā, kas veidosies traukā, āboli arī paliks mīksti.

Kārtaino rauga mīklu šai receptei pērku veikalā sasaldētu. To vakarā lieku atkausēties, apsedzot ar dvielīti. Pa nakti mīkla arī uzbriest. Šad tad mīklu var nopirkt loksnēs, to gan var uzreiz pirms cepšanas atkausēt - ar 15 minūtēm pietiks. Bet man tomēr vairāk patīk tā, kas nav loksnēs. Mīklu vajag izrullēt un sagriezt strēmelītēs apmēram 2 cm. platas.

Šādā veidā saliek ābolus

un sarullē. Mīklas stūrīti var aizbāzt kā dvieli vai arī sastiprināt ar zobu bakstāmo.

Cepeškrāsni uzkarsē un cep maizītes apmēram 30 min. Es iesaku cept 180 grādos un jau pēc 20 min pārbaudīt - jo katram ir savādāka plīts. Man draudzene vienmēr iesaka samazināt mazliet temperatūru, (ja ir gāzes plīts) par 10-20 grādiem no tā, kas norādīts receptē. Esmu saņēmusi vēstuli, ka uz 200 grādiem āboli ir nodeguši pilnībā, bet mīkla tikko bija gatava. Domāju, ka bija vairāk par 200 - tāpēc arī tas, kas nebija apsegts nodega, kamēr mīkla izcepās. Tāpēc iesaku 170-180 un uzmest aci ik pa brīdim - šajā gadījumā labāk lēnāk! Man šis ēdiens sanāca ar pirmo reizi un cepu gāzes plītī, kur vispār nav nosakāma temperatūra. Kopš tā laika cepu vairākas reizes arī citās plītīs - ne reizi nav nodedzis.

Ābolus var apsmērēt ar šokolādi, pārkaisīt ar cukuru un kanēli. Ābolu vietā var izmantot arī kūpinātu desu.
Lai labi garšo !
Atslēgvārdi
food styling,
miltu izstrādājumi,
saldumi,
ēdienu foto
Jēra kotletes
Aizvien vairāk cilvēku pievēršas veselīgam dzīvesveidam un īpaši piedomā ne tikai par produkta uzturvērtību, bet arī par konkrēta produkta izcelsmi. Par to, ka vērtīgākā no gaļām ir tieši jēra gaļa, jau runāts ne reizi vien.Un ja reiz šodien jēra gaļas recepte, tad ar pilnu atbildību iesaku arī saimniecību Mikaitas, kurā ar sirds mīlestību un īpašu rūpību cenšas un strādā, lai pircējam būtu iespēja iegādāties ekoloģisku un kvalitatīvu jēra gaļu. Turklāt, iespējama arī piegāde!
Jēra kotletes - labākā gaļa! Ļoti mīksta, maiga.
Šo jāprot pareizi pagatavot, lai nesabojātu ))))

Par pašu jēra dalīšanu un atkaulošanu es pastāstīšu citu reizi, bet šodien klasika.
Kauliņus vajag smuki notīrīt no gaļas, taukiem, plēvītēm. Sanāk apmēram šādi:

Tā ir gan smukāk, gan paņemt rokā pēc tam vieglāk.
Pannā uzkarsēt nelielu olīveļļas daudzumu un tajā apcept kotletes apmēram pa 1,5 min. no katras puses.Tur pat pannā iemest pāris timiāna zariņus, saspiestus ķiplokus, piciņu sviesta un aplejot ar sulu (kas veidojas pannā), cept vēl apmēram 3 min, ik pa brīdim apgriežot.

Kotletes var arī negriezt kā man bildē, bet gan apcept visu kopā - kādas 4-5 ribiņas. Tad vajag tauciņus otrā pusē krustam-šķērsām sagriezt, ar pabiezu diegu kopā apsiet un cepšanas laiku palielināt par pāris minūtēm.
Šādi izskatās kotletes, kad vairākas ribiņas cep kopā un tad sagriež:

Un pasniedz parasti ar šādu sviestu.

Pats sviests ir pietiekami sāļš, tāpēc gaļu nesāla.
Sviestam istabas temperatūrā pievieno dažādas garšvielas pēc savas gaumes - zaļumus, sāli, ķiplokus, piparus, čili piparus un izrullē starp divām cepamā papīra loksnēm. Šādi izrullētu sviestu paturēt kādas 5-10 min saldētavā un tad sagriezt.
Šādu sviestu var uztaisīt vairāk un turēt ledusskapī - ļoti ērti ar tostiem pasniegt, pie zivs, gaļas.
Un te ir viens paņēmiens, kā noteikt gaļas gatavības pakāpi - tas ir "mišlenas" šef-pavāru knifiņš )))) Pēc gaļas cietības pakāpes!
Es palūdzu bērnu man papozēt ))))
Salieciet kopā īkšķi un mazo pirkstiņu un uzspiežiet uz īkšķa spilventiņu - tas ir "well done", labi izcepts, kas jēra kotletēm ir galīgi garām.
Īkšķis un zeltenesis - medium;
īkšķis un vidējais - medium rare, ar asinīm, visieteicamākais!
īkškis un rādītājpirksts- rare, jēls.


Vēl ļoti garšīga piedeva jēra gaļai ir zaļā piparmētru mērce.

Mērci gatavo šādi:
3 ēd.k. piparmētru lapiņu
2 ēd.k. cukura
1 ēd.k. baltvīna etiķa
4 ēd.k. eļļas
1/2 tējk. sāls
Visu kopā sablenderēt.
Avots - belonika.livejournal.com
Jēra kotletes - labākā gaļa! Ļoti mīksta, maiga.
Šo jāprot pareizi pagatavot, lai nesabojātu ))))

Par pašu jēra dalīšanu un atkaulošanu es pastāstīšu citu reizi, bet šodien klasika.
Kauliņus vajag smuki notīrīt no gaļas, taukiem, plēvītēm. Sanāk apmēram šādi:

Tā ir gan smukāk, gan paņemt rokā pēc tam vieglāk.
Pannā uzkarsēt nelielu olīveļļas daudzumu un tajā apcept kotletes apmēram pa 1,5 min. no katras puses.Tur pat pannā iemest pāris timiāna zariņus, saspiestus ķiplokus, piciņu sviesta un aplejot ar sulu (kas veidojas pannā), cept vēl apmēram 3 min, ik pa brīdim apgriežot.

Kotletes var arī negriezt kā man bildē, bet gan apcept visu kopā - kādas 4-5 ribiņas. Tad vajag tauciņus otrā pusē krustam-šķērsām sagriezt, ar pabiezu diegu kopā apsiet un cepšanas laiku palielināt par pāris minūtēm.
Šādi izskatās kotletes, kad vairākas ribiņas cep kopā un tad sagriež:

Un pasniedz parasti ar šādu sviestu.

Pats sviests ir pietiekami sāļš, tāpēc gaļu nesāla.
Sviestam istabas temperatūrā pievieno dažādas garšvielas pēc savas gaumes - zaļumus, sāli, ķiplokus, piparus, čili piparus un izrullē starp divām cepamā papīra loksnēm. Šādi izrullētu sviestu paturēt kādas 5-10 min saldētavā un tad sagriezt.
Šādu sviestu var uztaisīt vairāk un turēt ledusskapī - ļoti ērti ar tostiem pasniegt, pie zivs, gaļas.
Un te ir viens paņēmiens, kā noteikt gaļas gatavības pakāpi - tas ir "mišlenas" šef-pavāru knifiņš )))) Pēc gaļas cietības pakāpes!
Es palūdzu bērnu man papozēt ))))
Salieciet kopā īkšķi un mazo pirkstiņu un uzspiežiet uz īkšķa spilventiņu - tas ir "well done", labi izcepts, kas jēra kotletēm ir galīgi garām.
Īkšķis un zeltenesis - medium;
īkšķis un vidējais - medium rare, ar asinīm, visieteicamākais!
īkškis un rādītājpirksts- rare, jēls.


Vēl ļoti garšīga piedeva jēra gaļai ir zaļā piparmētru mērce.

Mērci gatavo šādi:
3 ēd.k. piparmētru lapiņu
2 ēd.k. cukura
1 ēd.k. baltvīna etiķa
4 ēd.k. eļļas
1/2 tējk. sāls
Visu kopā sablenderēt.
Avots - belonika.livejournal.com
Atslēgvārdi
food styling,
gaļas ēdieni,
mērces,
otrie ēdieni,
receptes,
ēdienu foto
Holandes virtuve un pretgripas kefīrs
Holandes nacionālais ēdiens -
Māstrihas pankūkas ar bekonu un Edamas sieru
Tā dēvētais Pannekoekenhuis apmeklējums ir gandrīz obligāts katram gardēdim, kurš apmeklē Holandi. Šādi krodziņi ir atrodami katrā valsts nostūrī. Pankūkas ir ļoti lielas un desertā pasniedz ar āboliem vai sīrupu.

Recepte(4 porcijām):
300g miltu
4 olas
1/2 tējk. sals
1/2 l piena
12 šķēles bekona
8 plānas Edama siera
Miltus ieber bļodā, vidū izveido iedobīti, iesit olas un ieber sāli un samaisa ar nelielu miltu daudzumu. Pamazām pielej pienu, lai veidojas šķidra mīkla.
Bekona šķēles liek pannā un apcep kraukšķīgus no abām pusēm.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 100 gr.
Pannā sakarsē eļļu un ieliek gaļas šķēlītes. Virsū uzlej 1/4 mīklas tā, lai mīkla izplūst.Cep uz vidējas uguns. Tiklīdz pankūkas maliņas sāk brūnēt, tā apgriež pankūku otrādi. Uz pankūkas uzliek siera šķēles un cep 2-3 min.
Ievieto krāsnī siltumā
Izcep pārējās pankūkas un pasniedz siltas.

Avots: Pasaules Virtuve
Ka jūs ar gripu cīnaties?!
Padalīšos ar profilaktisku recepti. jauks padzēriens vakariņu vietā, lietojot regulāri - nekāda gripa nelips klāt!

Recepte:
kefīrs
ķiploki
zaļumi
sāls,pipari pēc garšas
Un visu sablenderēt!
Māstrihas pankūkas ar bekonu un Edamas sieru
Tā dēvētais Pannekoekenhuis apmeklējums ir gandrīz obligāts katram gardēdim, kurš apmeklē Holandi. Šādi krodziņi ir atrodami katrā valsts nostūrī. Pankūkas ir ļoti lielas un desertā pasniedz ar āboliem vai sīrupu.

Recepte(4 porcijām):
300g miltu
4 olas
1/2 tējk. sals
1/2 l piena
12 šķēles bekona
8 plānas Edama siera
Miltus ieber bļodā, vidū izveido iedobīti, iesit olas un ieber sāli un samaisa ar nelielu miltu daudzumu. Pamazām pielej pienu, lai veidojas šķidra mīkla.
Bekona šķēles liek pannā un apcep kraukšķīgus no abām pusēm.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 100 gr.
Pannā sakarsē eļļu un ieliek gaļas šķēlītes. Virsū uzlej 1/4 mīklas tā, lai mīkla izplūst.Cep uz vidējas uguns. Tiklīdz pankūkas maliņas sāk brūnēt, tā apgriež pankūku otrādi. Uz pankūkas uzliek siera šķēles un cep 2-3 min.
Ievieto krāsnī siltumā
Izcep pārējās pankūkas un pasniedz siltas.

Avots: Pasaules Virtuve
Ka jūs ar gripu cīnaties?!
Padalīšos ar profilaktisku recepti. jauks padzēriens vakariņu vietā, lietojot regulāri - nekāda gripa nelips klāt!
Zaļais kefīrs

Recepte:
kefīrs
ķiploki
zaļumi
sāls,pipari pēc garšas
Un visu sablenderēt!
Atslēgvārdi
dzērieni,
food styling,
idejas brokastīm,
miltu izstrādājumi,
ēdienu foto
Februāris - ēdam zaļi!
Gribēju šodien padalīties ar citu recepti no jēra gaļas, bet vel šis-tas palika nenobildēts un tāpēc sākšu februāri ar veselīgu un zaļu ēdienu!

1 ķīniešu kāposts
300 g biezpiena Rasa
1 sarkanā paprika
1 dzeltenā paprika
2 ķiploka daiviņas
dilles
pētersīļi
baziliks
zaļie lociņi
sāls, pipari pēc garšas
Papriku nomazgāt, iztīrīt no sēklām uz sagriezt kubiņos.
Ķiplokus notīrīt un smalki sakapāt.
Zaļumus smalki sakapāt.
Biezpienu saspaidīt ar dakšiņu, sajaukt ar zaļumiem, papriku un ķiplokiem un ielikt ledusskapi uz minūtēm 30.
Kāpostam nogriezt "dupsi". Izrullēt aptuveni pusi no kāpostgalvas kustībā no sevis tā, lai lapiņas būtu uz galda viena otrai virsu kā zvīņas. Pārējo mēs izmantojam citās receptēs. Uz lapām salikt biezpienu, izlīdzināt un sarullēt atpakaļ ai veidojas rulete. Ietīt plēvē un ievietot ledusskapī minimums uz 1,5 stundām.
Ruleti sagriezt apmēram 1,5 cm biezas šķēlēs.
Avots - gastronom.ru
Vēlos atgādināt, ka vēl joprojām norisinās konkurss, kurā var laimēt pannu Green Pan, uz kuras gatavot lieliskus un veselīgus ēdienus. Mēs vēl joprojām gaidām no jums veselīgas un zaļas receptes! Tā nu sanāk, ka finālā mums būs par vienu pretendentu mazāk. Šonedēļ, diemžēl, nav receptes, kura varētu pretendēt uz galveno balvu.
Biezpiena rulete no ķīniešu kāpostiem

1 ķīniešu kāposts
300 g biezpiena Rasa
1 sarkanā paprika
1 dzeltenā paprika
2 ķiploka daiviņas
dilles
pētersīļi
baziliks
zaļie lociņi
sāls, pipari pēc garšas
Papriku nomazgāt, iztīrīt no sēklām uz sagriezt kubiņos.
Ķiplokus notīrīt un smalki sakapāt.
Zaļumus smalki sakapāt.
Biezpienu saspaidīt ar dakšiņu, sajaukt ar zaļumiem, papriku un ķiplokiem un ielikt ledusskapi uz minūtēm 30.
Kāpostam nogriezt "dupsi". Izrullēt aptuveni pusi no kāpostgalvas kustībā no sevis tā, lai lapiņas būtu uz galda viena otrai virsu kā zvīņas. Pārējo mēs izmantojam citās receptēs. Uz lapām salikt biezpienu, izlīdzināt un sarullēt atpakaļ ai veidojas rulete. Ietīt plēvē un ievietot ledusskapī minimums uz 1,5 stundām.
Ruleti sagriezt apmēram 1,5 cm biezas šķēlēs.

Vēlos atgādināt, ka vēl joprojām norisinās konkurss, kurā var laimēt pannu Green Pan, uz kuras gatavot lieliskus un veselīgus ēdienus. Mēs vēl joprojām gaidām no jums veselīgas un zaļas receptes! Tā nu sanāk, ka finālā mums būs par vienu pretendentu mazāk. Šonedēļ, diemžēl, nav receptes, kura varētu pretendēt uz galveno balvu.
Atslēgvārdi
dārzeņi,
food styling,
receptes,
salāti un uzkodas,
ēdienu foto
Abonēt:
Ziņas (Atom)