7 dažādi ēdieni no siļķes un interesanti fakti.

6. oktobrī Somijā tiek svinēti siļķu svētki. Diemžēl pie mums tādu svētku nav. Taču mēs nespējām atstāt bez ievērības šo produktu, kurš ir gandrīz katra svētku galda sastāvdaļa. Tādēļ šodien mēs jums piedāvājam 7ņus siļķes izmantošanas veidus un dažus interesantus faktus par siļķu ēdieniem. Piemēram, jūs ziniet, kāpēc ēdiena nosaukums ir “siļķe kažokā”?
1. Sālīšana.
Protams, ka jūs variet nopirkt veikalā jau gatavu sālītu siļķi. Taču, variet arī paši iesālīt siļķi tieši tā kā patīk jums. Atklāsim jums vienu noslēpumu : visgaršīgākā sālītā siļķe būs tā, kura ir nozvejota aukstajā ziemas periodā. Šajā gadalaikā zivīm ir vairāk tauku, un tas nozīmē, ka tā būs ļoti maiga, mīksta un garšīga.

2. Uzkoda.
Siļķe visnotaļ pelnīti tiek uzskatīta par vienu no labākajām uzkodām pie degvīna glāzes. Šim nolūkam nav jāizgudro velosipēds. Pietiks ar to, ja siļķi uzliksiet uz rupjmaizes gabaliņa un tai pa virsu uzgriezīsiet sīpola ripiņu.

3. Siļķe kažokā.
Katrai, sevis cienošai saimniecei, ir sava šī ēdiena recepte un savi dekorēšanas paņēmieni. Tādēļ mēs necentīsimies jums mācīt kāda ir pareizā produktu kārtu secība. Tā vietā mēs jums pastāstīsim aizraujošu stāstu par šī populārā ēdiena un tā nosaukuma rašanos.

Pirmo reizi šis ēdiens tika prezentēts 1919. gada priekšvakarā Anastasa Bogomilova traktierī. Ēdiens tika pasniegts ar nosaukumu “Ш.У.Б.А.” , kura atšifrējums no krievu valodas ir - “Šovinismam un lejupslīdei – boikots un lāsts”. Pats ēdiens tika izdomāts, lai apvienotu apmeklētājus un samazinātu dzērumā izraisīto strīdu skaitu, kuri pārvērtās kautiņos un radīja traktierim jūtamus materiālos zaudējumus. Otrs šī ēdiena uzdevums bija – ar savu sātīgumu mazināt apmeklētāju reibuma pakāpi. Ēdiena kārtu simboliskā nozīmē ir šāda : siļķe simbolizē proletāriešus, kartupeļi – zemniekus, bet sarkanās bietes – boļševiku karogu.
Recepte

4. Foršmaks.
Foršmaks ir klasisks ēbreju ēdiens, kurš tiek gatavots no maltas siļķes. Foršmaku ēd, kā pirmo ēdienu apetītes rosināšanai. Varat to izmantot arī kā uzkodu pie atdzesēta degvīna.
Recepte

5. Rolmopši.
Rolmopši ir marinētas siļķes rullīši ar pildījumu. Pildījumam parasti izmanto pipargurķīšus vai sīpolus, un tos sastiprina ar tieviem kociņiem. Kāpēc šie siļķu rullīši ir nodēvēti mopšu vārdā, tas paliek noslēpumā tīts. Tomēr ir kāda versija. Tiek uzskatīts , ka nosaukums šim ēdienam tika izdomāts 19. gadsimtā, pateicoties mopšu suņu modei. Iespējams, ka siļķes rullītis ar gurķu pildījumu pēc sava izskata kādam atgādināja mopša purnu.
Recepte

6. Pildītas olas.
Ar siļķi pildītas olas – tas skan diezgan neparasti? Taču patiesībā ļoti garšīgi. Olas savienojumā ar siļķi, kurai ir pievienota majonēze, zaļumi un sinepes, veido lielisku garšas buķeti.

7. Cepta siļķe.
Siļķi var cept gan uz pannas, gan cepeškrāsnī. Siļķes cepšana gan nav izplatīta mūsu platuma grādos, taču šāds siļķes gatavošanas veids ir ļoti populārs skandināvu valstu virtuvē. Variet to izmēģināt eksperimentālā kārtā.

Bon Appetit!
Rakstu sagatavoja Daiga Maiga, speciāli recepšu portālam www.bonappetit.lv.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt