Mēs ne velti nolēmām izpētīt, kas tad mūsu veikalu plauktos ir atrodams. Izrādījās zili brīnumi! Sākās viss ar to, ka pirms kāda laiciņa ieraudzījām veikalā burciņu ar uzrakstu ” Adžika” un nopirkām. Mūsu vilšanās bija liela, jo saturs ne tikai nelīdzinājās klasikai mērcei, bet vispār nebija asa. Tāpēc nolēmām izpētīt vai kāds no mūsu ražotājiem vispār piedāvā kārtīgu adžiku tās klasiskajā izpratnē.
“Adžikas” nosaukums ir radies Abhāzijā un tulkojumā nozīmē “sāls”. Paldies par adžikas rašanos mums jāsaka Abhāzijas ganiem, kuri ganīja aitas. Ganāmpulka īpašnieks vienmēr līdzi ganībās deva sāli, kas bija jādod aitām. Sāls veicinājis lopiņu ēstgribu un līdz ar to tie ātrāk pieņēmās svarā. Bet tajos laikos sāls bija ļoti dārga un ganāmpulku īpašnieki tai pievienoja piparus, lai gani neizmanto to savām vajadzībām. Taču laika gaitā gani sāka pievienot sāls un piparu maisījumam dažādus augus un garšvielas. Tā radās pirmā Adžika. To sauca par “apir-pil adžika” (tulkojumā “piparu sāls”) vai “adžikcaca” (saberzta sāls). Adžika uzlabo apetīti, stimulē asinsrites un gremošanas sistēmu. Pastāv arī uzskats, ka adžika palīdz saaukstēšanās gadījumā.
Pielietojums:
Adžika ir asa mērce, ko izmanto galvenokārt Gruzijas, Kaukāza, Aizkaukāza, Abhāzijas un Samegrelo virtuvēs. Servē šo pikanto piedevu pie gaļas ēdieniem, zupām, dārzeņiem, mājputnu gaļas un zivīm. Adžikas paveidi: sarkanā, zaļā, svaigi gatavota un sausā adžika. Sarkano adžiku pasniedz pie dažādām zupām, vistas, cepta vai grilēta gaļas ēdiena, pie dārzeņiem, pie ēdieniem, kuru sastāvā ir olas, rīsi, valrieksti un pupas.
Zaļā adžika nav tik asa kā sarkanā. Zaļo adžiku pievieno zupām, dārzeņu sautējumiem, zivīm, pie sautētas un vārītas gaļas, pie kabaču un baklažānu ikriem, pie biezpiena, sieriem un mērcēm. Zaļo adžiku nerekomendē lietot kā piedevu pie ceptiem ēdieniem. Svaigi gatavotā adžika sastāv no tām pašām garšvielām, no kā gatavo sauso adžiku. Tikai lieto to uzreiz, bet sauso kaltē. Sauso adžiku izmanto kā piedevu buljoniem, zupām, putnu ēdieniem un kā piedevu dažādām mērcēm.
Mēs nopirkām trīs dažādu ražotāju mērces. Katrs no šiem ražotājiem apgalvo, ka tieši adžika atrodas burciņā. Bet jau apskatot etiķetes mums radās pamatotas šaubas, jo uz divām no trim etiķetēm attēloti tomāti ( mūsu pašu
Pūres ražotajai un igauņu Maadlex), kaut gan
tradicionālajai adžikai šie dārzeņi nav sastāvā. Vēl vairāk, visām trim mērcēm sastāvā izrādījās pat ne tomāti, bet gan tomātu pasta, kas vispār neiztur nekādu kritiku. Adžikas sastāvā tomāti parādās vien Armēņu variācijā, bet nekādā gadījumā ne tomātu pasta. Vai tiešām Latvijā nevar atrast zemniekus, kuri piegādās tomātus? Ik nedēļu apmeklējot tirgu izskatās, ka par zemnieku un to produkcijas trūkumu sūdzēties nevar! Arī par asumu te var pastrīdēties! Igauņu mērce vispār nebija asa. Turklāt tā bija vienkārši tomātu mērce ar garšvielām un saukt to par adžiku vienkārši nedrīkst! Pūres adžika ir mazliet pikantāka - tās sastāvā vismaz malta asā paprika, kas padara to pikantāku, bet tomēr kārtīgam aso ēdienu cienītājām tās pietiktu divām - trim maizītēm. Kārtīgu adžiku (tās tradicionālajā izpratnē) liek ar naža galu, nedaudz, un pat tas daudzums liek nosvīst pierei.
Mazliet izcelsim Evald ražojumu - uz pārējo fona tas vistuvāk ir klasiskai mērcei gan smaržas, gan pikantuma ziņa. Bet arī šo adžiku ražotāji sabojā, pievienojot tomātu pastu.
Daudzi, varbūt, iebildīs - kāda starpība? Ko jūs te ņematies?! Bet kāda būtu jūsu reakcija, iegādājoties pienu veikalā ar uzrakstu “Piens”, bet pārnākot mājās un ielejot glāzē, jūs secināt, ka tas ir kefīrs. Liels būtu ne tikai pārsteigums, bet arī vilšanās.
Igauņu Maadlex ražojumam nepiešķiram nevienu zvaigzni, jo tomātu mērce šoreiz nebija mūsu mērķis.
Pūres ražojumam piešķiram trīs zvaigznes - mērce ir laba, bet tomēr nav adžika.
Evald ražojumam piešķiram četras zvaigznes un ieteikums no mūsu puses ražotājam - ja reiz rakstam uz iepakojuma “Adžika”, varbūt tomēr receptūru ievērot pilnībā?!
Tām saimniecēm kuras vēlas pagatavot īstu adžiku un ievērot gadiem kopto receptūru piedāvājam receptes -
Adžika sarkanā asā “Aparpil džika”
Adžika zaļā “Ahushua Džika”
Lai izdodas un labi garšo !
Mēs turpināsim vērot, pētīt un dalīties informācijā ar jums un ļoti ceram, ka pienāks laiks, kad iegādājoties produkciju veikalā mums nebūs pamata šaubām, ka rakstītais uz iepakojuma atbilst saturam.
Pagaidām nav komentāru.