Ar ko lēts degvīns atšķiras no dārga degvīna?

Šķiet, degvīns – rektificēts spirts, kas atšķaidīts ar ūdeni. Ražošana visās rūpnīcās ir vienāda, taču, vienu degvīnu var dzert maziem malciņiem, bet citu uzreiz gribas izspļaut. Mēs nolēmām tikt skaidrībā ar šo jautājumu, konsultējoties ar speciālistiem.

Degvīna cenā ietilpst spirta, ūdens, etiķetes un pudeles izmaksas. Bez tā vēl cenā var būt iekļautas savas rūpnīcas uzturēšanas izmaksas, tas ir dārgi. Lētāk ir sadarboties ar rūpnīcu, kura ražo degvīnu vairākām kompānijām (pie tam receptūra var būt dažāda). Pats degvīns ir spirta un ūdens maisījums, tāpēc pirmkārt ir svarīga izejvielu kvalitāte. Ja ūdens ir labas kvalitātes, produkts būs dārgāks. Arī spirtam ir dažādas kategorijas: lukss, ekstra un ir vienkārši spirts, no kā tas ir ražots, neviens nezin. Vēl nozīme ir tehnologu profesionalitātei un iekārtām, kuras attīra spirtu. Ja attīrīšanas iekārtas ir sliktas, tad spirtā paliek sīveļļas, un tas ir zemas kvalitātes.

Tālāk. Degvīnu var ieliet stikla pudelē, bet var arī ieliet kristāla flakonā. Zelts, sudrabs un citi cēlmetāli degvīna garšu un kvalitāti praktiski neietekmē, taču paši par sevi kaut ko maksā. Tāpēc produkts kļūst dārgāks. Pie tam, dažādas kvalitātes produkts cenas ziņā maz atšķiras. Varbūt, ka spirts arī maksāja divas reizes dārgāk, bet gala produktā vienalga spirta daļa ir neliela. Principā paša degvīna cena paliek minimāla. Viss pārējais ir mārketinga paņēmieni un pašas kompānijas politika, cik nu kurš tērē produkta izvirzīšanai tirgū, un kā nu kurš sevi pozicionē. Kāds, piemēram, atbalsta polārpētniekus, bet kāds rīko festivālus.

Tēlaini runājot, ir divu marku viskiji, abi ir burboni, abi ražoti vienā un tajā pašā vietā, pudeļu ražošana faktiski ir vienāda, dzēriena ražošana arī ir vienāda, strādājuši ir vieni un tie paši strādnieki, kuri saņem vienādu algu. Ieliesiet abus dzērienus vienādās pudelēs un nevarēsiet atšķirt vienu no otra. Taču, neskatoties uz to, viens dzēriens maksā divreiz dārgāk. Tiem vienkārši ir dažādas mārketinga stratēģijas. Vieni saka: “Mēs pārdosim daudz tāpēc, ka mēs esam lēti.” , bet otri saka: “Mēs arī pārdosim daudz, taču mēs to paveiksim ar reklāmas palīdzību, lai visi iegaumētu mūsu marku.” Gala rezultātā produktam rodas 80% uzcenojums – tie ir produkta virzīšanas tēriņi. Finālā jūs apmaksājiet stāstu par šo produktu nevis pašu produktu. Tā ir viena viltīga lietiņa.

Ja jums priekšā noliktu degvīnu, kas ražots no kardināli dažādiem segmentiem, tad lētu degvīnu no dārga degvīna jūs atšķirsiet viegli – sīveļļas, aromāts, pēcgarša. Atšķirt dārgu degvīnu no lētā, ja tie ir ražoti no viena segmenta, jau būs daudz grūtāk.
Kas attiecas uz nelegālo degvīnu, tad tas ir nesertificēts produkts - “krūmu” ražošana. Šādā degvīnā var būt ļoti sliktas kvalitātes spirts. Agrāk bija tāda osetīnu lētā lotereja – var papriecāties, bet var arī palikt akls. Veikalos nelegālā degvīna nav un nevar būt.

Ieteikums dzēriena izvēlei veikalā: nav vērts iegādāties nezināmu, pašu lētāko degvīnu. Tie, kuri tērē naudu mārketingam, nodrošina vismaz minimālu kvalitāti.

, ,

4 komentāri pie Ar ko lēts degvīns atšķiras no dārga degvīna?

  1. simona caunite 18.09.2015 @ 09:29 #

    Interesanti un izzinoši.

  2. simona caunite 18.09.2015 @ 09:57 #

    Labs raksts

  3. Vilis 05.01.2017 @ 13:19 #

    Bonappetit nezin, bet ir skaidri zināms, ka mūsdienās rūpnieciski spirtu vairs neiegūst no pārtikas izejvielām, bet no naftas pārstrādes (krekinga) blakusprodukta - etilēna, hidratizējot to paaugstinātā spiedienā (85atm.) un katalizatora klātbūtnē. Latvijas Balzams vienā dienā pieņem atšķaidīšanai 80 000 l krievu spirta, ar ko paši lepojas. Spirta iegūšana no naftas etilēna ir 15-20 reizes lētāka, kā tradicionālā metode no graudiem, kuru pašiem trūkst maizei. Ekonomiski ar to arī viss pateikts. Padomāsim, pirms paceļam naftas krekinga glāzīti “uz veselību”

    • Bon Appetit 05.01.2017 @ 13:30 #

      Paldies, Vili!

      Priecājamies uzzināt ko jaunu, bet vienlaikus arī žēl, ka ražotājs domā tikai par peļņas gūšanu. Cerēsim, ka būs rūpnīcas, kas gatavos arī kvalitatīvu degvīnu. 🙂

Komentēt