Atpakaļ 90tajos, jeb šašliki Mangaļos

Šašliks – aromātiska, sulīga gaļa ar dūmu smaržu. Šašliks visā pasaulē tiek uzskatīts par tipisku kaukāziešu ēdienu. Šis ēdiens ir labi zināms arī daudzām ganu un lopkopju tautām, īpaši kalnos dzīvojošām.
Kas attiecās uz pašu nosaukumu “šašliks” , tad neskatoties uz šī vārda neapstrīdamo Turku izcelsmi, neviens Kaukāzā, tai skaitā Azerbaidžānā, kur bieži tiek lietota turku valoda, nespēs izskaidrot šo vārdu, izmantojot savas valodas vārdu krājumu. Gruzijā šašliku dēvē par “mcvadi” , Armēnijā – “horovac” , bet Azerbaidžānā – “kebap”. Vārdu šašliks sāka lietot krievu tautības pārstāvji, kuri šo vārdu pārņēma no Krimas tatāriem XVIII gadsimtā. ,,Šišlik,, no vārda “šiš” – iesms, lai apzīmētu ēdienus, kas gatavoti uz iesma. No krievu valodas šis vārds pārceļoja pie pārējām Eiropas tautām.

Diemžēl to ko mēs parasti gatavojam uz oglēm, nevar saukt par šašliku, kaut arī neviens nesūdzas par garšas īpašībām, kamēr nav pagaršojuši īstu šašliku. Īsts šašliks nav vienkārši cepta gaļa, tas ir vesels rituāls ar saviem noteikumiem un aizliegumiem. Šašliks ir vienīgais ēdiens, kura dēļ var visi sapulcēties pie galda.

Šašlikam, kā piedevas, klāt tiek pasniegti svaigi tomāti, uz oglēm gatavoti dārzeņi, zaļumi, siers, garšvielas, loki un sausais vīns. Nekas nedrīkst nomākt šašlika garšu, ir jābauda tikai un vienīgi viņš. Tāpēc gaļai ir jābūt daudz, lai katrs varētu gūt maksimālu baudījumu.

Paplašinātu informāciju par šašliku un citiem uz oglēm gatavotiem ēdieniem atradīsiet grila ekspertu portālā www.grilam.lv.
Savukārt mēs padalīsimies ar, iespējams, senākās šašliku ēstuves atrašanās vietu. Daudzi no tiem, kuri lasa šo rakstu jau piekrītoši māj ar galvu. Jā! Tie ir “Mangaļu šašliki”, kuri atrodas Rīgā, Mores ielā 22. Un savu dislokācijas vietu nav mainījuši no pagājušā gadsimta 90tajiem.

Vasaras mēnešos (jo īpaši saulainā jaukā laikā) vienkāršāk būs izvēlēties apmeklēt citu ēstuvi. Vai nu nāksies vien gaļu marinēt un gatavot pašiem, jo “Mangaļu šašličkā” (шашлычная: krievu val.) noteikti būs garas rindas un tie, kas savu šašlika porciju būs jau dabūjuši, nesteigsies un izbaudīs kolorītāko šašliku ēstuvi Rīgā.

Par “Interjeru” laikam runāt nav vērts. Lai gan tieši padomju skolas laikus atgādinošie kantainie, nedaudz ļodzīgie galdi, alumīnija dakšas (nažu šeit nav), “graņonkas” un padomju laika garšvielu trauki rada to īpašo, varbūt nedaudz ar nostaļģiju (ne pēc tā laika ideoloģijas, bet aizvadītās jaunības) piesātināto atmosfēru, kurā šodienas jaunatne, iespējams, nesaredz nekā interesanta un sajūsmas vērta. Lai gan mūsu jaunākajam degustācijas dalībniekam (9 gadi) šī vieta patiešām likās interesanta! Īpaši viņu sajūsmināja vieglās alumīnija dakšiņas un interesantais šašliku pasniegšanas veids.

Jā, nu kā tad te viss notiek? Atbraucot stājaties rindas galā (jo kaut neliela, bet rinda šeit ir vienmēr). Ļoti bieži rinda ir pa durvīm ārā no ēstuves (gluži kā Padomju laikos). Kad tiksiet līdz vīrišķim otrā letes pusē, sakiet kādu šašliku un cik porcijas vēlaties. Šeit vienmēr pieejami trīs šašliku veidi - cūkgaļas šašliks 4,60 Euro, vistas šašliks (ar kauliem) 3,50 Euro un jēra gaļas šašliks 6,50 Euro. Tad stāstiet vai vēlaties tomātus un gurķus (svaigus vai mazsālītus), sīpolus un lociņus. Jūsu acu priekšā šašliku vīrs šos dārzeņus sagriezīs. Rupjmaizi vai lavašu?! Rekomendējam lavašu, jo kurš gan pie šašlikiem ēd rupjmaizi?!

Noteikti spēsiet novērtēt uz vietas gatavoto mērci, kas kā piedeva šašlikiem ir ar karoti pašu spēkiem ielejama no lielas bļodas… Tā patiešām ir īpaša! Ja tā jums iegaršosies, varēsiet ar saimnieku sarunāt kādus 300ml līdznešanai. Un to jūs saņemsiet kādā plastmasas coca-cola pudelē.
No izlejamajiem aliem piedāvājumā Piebalgas un Užavas. Protams, tiem kuri nav pie stūres - armēņu konjaks, tradicionālais Kagors un Bonaparts. Viss pa vienkāršo!

Dodieties pie galdiņa un gaidiet, kad atskanēs zvaniņš un vīrieša balss paziņos - “Divi cūkas, divi vistas… (ko nu būsiet pasūtījuši)”. Tos uz visiem iesmiem varēsiet saņemt. Viss. Pārējais jūsu ziņā - vai ēst no iesma, vai likt uz šķīvja.

Ja esiet izsmalcināta interjera un īpašas apkalpošanas tīkotājs šeit jums nav ko meklēt nepatiks. Iespējams, pat būsiet sašutuši par vienkāršoto apkalpošanu. Bet ja vēlaties nobaudīt patiešām garšīgus šašlikus un ar draugiem pakavēties atmiņās par kooperatīvu laikiem un citām 90-to gadu iezīmēm, šī vieta jums jāapmeklē obligāti!

Par garšīgo šašliku un neatkārtojamo (nostaļģisko) atmosfēru piešķiram -

☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt