Aukstā gaļa sievietēm un aukstā gaļa vīriešiem

Aukstās gaļas “vecvectētiņš” ir pats parastākais gaļas buljona novārījums, kuru ļaudis ir gatavojuši jau no seniem laikiem. Kad gaļas buljons atdzisa, tas pārvērtās biezā, staipīgā masā. Tas notiek, pateicoties, dzīvnieku gaļā un kaulos esošajām īpašajām želejveida vielām. Taču šī īpatnība drīzāk bija ar mīnus zīmi. Lai atbrīvotos no staipīguma, buljons katru reizi bija jāsilda no jauna.
Francūži nolēma šo mīnusu pārvērst plusā. Viņi katlā vārīja kopā putnu, medījumu, cūkas, teļa un trušu gaļu. Pēc tam novārīto gaļu samala, samaisīja kopā ar garšvielām un olām, nedaudz atšķaidīja ar buljonu (līdz bieza krējuma konsistencei) un iegūto masu novietoja aukstumā. Dažreiz iegūto masu sapresēja. Iegūtais produkts tika nodēvēts par “galantīnu”, kas tulkojumā no franču “gelatine” valodas nozīmē “želatīns”. Galantīns bija aukstās gaļas vectētiņš.

Tajos laikos, kad visa pasaule aizrāvās ar franču modi, daudzas valstis algoja ne tikai franču zinātniekus, bet arī pavārus. Lūk, šie pavāri tad arī atveda sev līdzi galantīna recepti. Tiesa pirms tam jau vairāku tautu virtuvē eksistēja līdzīgs ēdiens, kuru dēvēja par galertu un, kuru gatavoja bagātajos namos nākamajā dienā pēc kārtējām dzīrēm.

No dzīrēm pāri palikušo gaļu sasmalcināja gandrīz līdz putras konsistencei, pievienoja gaļas buljonu un novietoja aukstumā. Tā tapa galerts. Šis ēdiens nebija pārāk gards un izskatījās nepievilcīgs, tādēļ pārsvarā ar to mielojās apkalpojošais personāls. Kas attiecās uz vienkāršajiem ļaudīm, tad tie tomēr deva priekšroku aukstajai gaļai.

Mūsu dienās aukstā gaļa ir daudz populārāka nekā galerts un zilcs. Iekarojot kārtējo valsti, aukstajai gaļai tika pievienotas dažādas nacionālās “piedevas”. Receptes tika pielāgotas vietējām īpatnībām un tradīcijām. Tā tika radīta aukstā gaļa, kuru gatavoja no : aitas, tītara, vistas, gaiļa gaļas un karpas. Mūsdienu kulināri arī ir nesuši savu ieguldījumu šajā jomā, iepazīstinot pasauli ar auksto gaļu, kura gatavota no jūras veltēm un dārzeņiem. Ir pat radīta šokolādes, kafijas un augļu aukstā gaļa, kuru pasniedz kā desertu.

Mēs šodien vēlamies pastāstīt par kāda gaļas pārstrādes uzņēmuma centieniem aukstās gaļas iedalījumu padarīt vēl smalkāku. Respektīvi, par mēģinājumu sadalīt šo produkciju starp dzimumiem. Jā, atvainojamies tiem censoņiem, kuri savu dzīvi ziedo dzimumu līdztiesības principu realizēšanai (dzimumu līdztiesība - situācija, kad sievietei un vīrietim tiek piešķirta vienāda sociālā vērtība, viņiem ir vienlīdzīga pieeja resursiem un vienlīdzīgas iespējas politiskajā, ekonomiskajā un sociālajā sfērā.), taču kādā no tirdzniecības vietām mūsu uzmanību pievērsa kāds produkts - “Sieviešu aukstā gaļa” ar mārrutkiem un dzērvenēm un “Vīriešu aukstā gaļa” ar mārrutkiem un vasabi. Jāatzīst, ka varējām tikai minēt kāda varētu būt šo želejā stingušo produktu atšķirība, tāpēc tika nolemts grozā likt abus (abiem dzimumiem domātos) aukstās gaļas veidus un doties uz “Melu detektors” laboratoriju, lai veiktu šo izstrādājumu detalizētu izpēti.
“Sieviešu aukstā gaļa”



Foto:www.fotofabrika.lv

Sastāvdaļas:
cūkgaļa,
dzeramais ūdens,
želatīns,
ķiploku granulas,
burkānu granulas,
melnie pipari graudi,
smaržīgie pipari graudi,
sīpolu pārslas,
lauru lapas,
mārrutki ar dzērvenēm.

“Vīriešu aukstā gaļa”



Foto:www.fotofabrika.lv

Sastāvdaļas:
cūkgaļa,
dzeramais ūdens,
želatīns,
ķiploku granulas,
burkānu granulas,
melnie pipari graudi,
smaržīgie pipari graudi,
sīpolu pārslas,
lauru lapas,
mārrutki ar vasabi.

Ražots EU, izplatītājs SIA “Gaļas nams - Ādaži”

Kādi secinājumi? Protams, vīriešu cilvēkiem kas asāks, pikantāks! Taču šīs domas pagaršojot pašu produktu neapstiprinājās. Diemžēl, jāsaka skarbāk - degustācija beidzās īsti nesākusies. Katrs degustācijas dalībnieks pagaršoja pa gabaliņam un pēc papildus porcijas nesniedzās neviens. Turklāt, mēs atļāvām sievietēm nogaršot arī pretējam dzimumam domāto auksto gaļu un kungiem bija iespēja nobaudīt daiļajam dzimumam radīto ēdmaņu.

Vīriešiem domātā aukstā gaļa ar mārutkiem un vasabi nekādā gadījumā nevar tikt dēvēta par pikantu, asu, ja skatamies pēc saviem novērojumiem kādas mārrutku devas uz šķivjiem tiek servētas Latvijas laukos mītošajiem vīriem. Varbūt, atvainojamies par sarkasmu, vairāk iederētos uzraksts “Aukstā gaļa vīreļiem”. Nu tādiem, kam māga “īstu vīru ēdienu” nespētu sagremot. Degustācijā iesaistītie vīrieši šo produktu novērtēja ar frāzēm:
“Ne visai”
, “Nu vasabi te blakus nav stāvējis”
un “Es šo nepirktu”
.

Arī mūsu sieviešu gaumei ražotājs nespēja izpatikt. Dzērveņu attāli, blāvi jūtamais tonis radīja iespaidu, ka produkts ir sācis bojāties. Uz aukstās gaļas esošā tauku kārtiņa kopā ar mārrutku un dzērveņu aromātu rada nepatīkamu skābenu pēcgaršu. Pašas aukstās gaļas konsistence bija apmierinoša, bet tieši solītās īpašās Sievietēm domātās piedevas - mārrutki un dzērvenes - degustētājas nepriecēja nemaz.

Mūsu vērtējums:
pilnīgi neizdevies produkts ar krietnu vilšanās pēcgaršu.
Par pašu ideju radīt ko jaunu piešķiram ☆
un pilnībā atbalstam minēto garšu saderību, taču ne šajā izpildījumā.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt