Gaļas produktu daudzveidība mūsu veikalos nebeidz pārsteigt. Katru mēnesi kaut-kas jauns! Ilgi mums nenācās meklēt jaunu “upuri” mūsu “Melu detektora” sadaļai. Šoreiz tās ir svaigas desiņas marinādē “Bajāru”. Marinētas desiņas? Interesanti! Tad nu skatīsimies, kas tas par produktu.
Šo produktu pircējiem piedāvā gaļas pārstrādes uzņēmums “Ventspils gaļa” un neuzmanīgs pircējs iespējams padomās, ka iegādājoties šo produktu, tas atbalsta vietējo ražotāju. Taču tā gluži nav! Cītīgāk apskatot iepakojumu maziem burtiņiem rakstīts - Ražotājs ŽŪKB Krekenavos mėsa . Tātad, ražotājs ir Lietuvas uzņēmums un Tukuma novadā Smilšu ielā 38B—45 reģistrētais uzņēmums “Ventspils gaļa” šo produktu vien izplata. Bet pie šādiem trikiem jau daļēji esam pieraduši. Ko piebilst? Patriotiski noskaņotajiem iesakām cītīgāk pētīt uz iepakojuma rakstīto.
Tālāk par pārējo informāciju, kura attēlota uz šo desiņu iepakojuma - cūkgaļa desiņu sastāvā 33%, ūdens, cūkgaļas galvas gaļa, c/g speķis, āda, sojas olbaltumvielu izolāts, kviešu šķiedrvielas, sāls, garšvielas un to ekstrakti, stabilizētāji E450, E451, E500, garšas pastiprinatāji E621, E635 (uzmanību! dinātrija 5`-ribonukleotīds) antioksidanti E301, E331, kaltēti dārzeņi, konservants E262, dabīga krāsviela, gaļas pigments (hemoglobīns). Marināde - ūdens, skābuma regulētajs E262, sāls, garšvielas (satur sinepes), antioksidants E330, cukurs .
Īpaši vēlamies pievērst uzmanību! E621 tiek vainots ne tikai gremošanas, bet arī asinsrites, elpošanas un maņu orgānu sistēmas, kā arī nervu sistēmas bojāšanā. Ēdot pārtikas produktus, kam pievienots E621, var saasināties astmas lēkmes, pasliktināties redze un piemesties ne tikai galvassāpes, bet pat depresija. E621 (jeb savādāk šo piedevu dēvē par nātrija glutamātu) pelnīti iecēluši pasaulē iecienītākās narkotikas «godā», jo no šīs vielas atkarīgi teju visi cilvēki uz šīs pasaules.
Nātrija glutamāts izgudrots Japānā 1909. gadā. Sākumā to gatavoja no sojas. Tagad sintezē mākslīgi un tā pilnais nosaukums ir glutamīnskābes nātrija sāls. Izrādās, ka E621 ir balts pulverītis bez garšas, kas labi šķīst ūdenī un pastiprina ne tikai gaļas, zivju un dārzeņu garšu un smaržu, bet arī paspilgtina tabakas aromātu. Vēl šī brīnumviela notušē bojāta produkta piegaršu un imitē svaigumu arī tad, kad tas jau zudis. Vai saņēmāt atbildi, kāpēc tik daudz ražotāju izvēlas šo piedevu? Pirms gadiem četrdesmit garšas pastiprinātāju E621 sāka turēt aizdomās par to, ka tas var izraisīt alerģiju un astmu, kā arī t.s. ķīniešu restorāna sindromu, kas izpaužas kā reibonis ar sliktu dūšu un galvassāpēm. Turklāt, ne tikai maziem bērniem, bet arī pieaugušiem cilvēkiem E621 izraisa atkarību, kas iedzimst nākamajā paaudzē.
Un pēdējais - garša. Ko te komentēt, ņemot vērā ka šoreiz mūsu uzmanību pievērsa arī pusfabrikāta cena - 1,69LVL kilogramā… Šīs desiņas gribētos dēvēt par labi izmarinētiem kupātiem un kā kupāti tās arī garšo. Nevēlamies kritizēt un izplūst garos monologos - ir prece kura tiek ražota konkrētai pircēju grupai. Ja jūs apmierina, ka šīs svaigās “Bajāru” desiņas (pareizāk tomēr devēt par dešrelės) tiek razotas ārpus Latvijas un īpaši nesatrauc daži “E” uz iepakojuma, cena atbilst kvalitātei.
Bon Appetit! nenovēlēsim. Šoreiz laikam jāsaka - Skanaus!
Pagaidām nav komentāru.