Baziliks, cik daudz zinam?

Baziliks ir augs ar spēcīgu aromātu un pikantu, savelkošu, nedaudz rūgtu garšu. Par bazilika dzimteni tiek uzskatīta Indija. Baziliks mēdz būt zaļā vai violetā krāsā. Eiropā popularitāti ir ieguvis zaļais baziliks, kuru audzē Vidusjūras valstīs – Francijā, Itālijā, Marokā un Ēģiptē.

Latīniski baziliku sauc - Ocimum basilicum: sugas vārds baziliks (Ocimum) atvasināts no grieķu vārda osme (smaržas), sugas vārds (basilicum) ir atvasināts no grieķu vārda basilikos (karaliskais). Bet arābi šo augu sauc Raihan (arī mūsu platuma grādos bazilikam bieži tiek dots nosaukums “Reigan” vai “Rayhon”).

Baziliks ir vērtīgs ne tikai gastronomijā. Bazilika kompreses un vanniņas acīm palīdz mazināt acu apsārtumu un nogurumu pēc ilgstošas slodzes, vadot automašīnu vai strādājot pie datora. Bazilika kompreses ir jātaisa tikai no svaigām lapām.

Veidi un šķirnes.

Ir vairāki bazilika veidi, daudzi no tiem ir lietojami pārtikā. Katram bazilika veidam ir vairākas šķirnes, kuras viena no otras atšķiras ne tikai ar krāsu, bet arī ar plašu aromāta spektru – no rūgteni piparotas līdz saldenai vaniļas smaržai.

Eiropas kulināriem pazīstamo augu botāniķi zina kā smaržīgo baziliku (Ocimum basilicum). Savvaļā tas aug Irānā, Indijā, Ķīnā un dažās citās Austrumu valstīs.

Eksistē divi smaržīgā bazilika pamatveidi – zaļais un violetais. Katram veidam ir vairākas šķirnes.

Itālijā augsti tiek vērtētas daudzas vietējās zaļā bazilika šķirnes, pie tam, dažādu reģionu iedzīvotāji apgalvo, ka viņu teritorijā audzētais baziliks ir pats labākais, un citur audzētais baziliks nav ēdams. Ja jūs vēlaties gatavot itāļu pesto mērci (pati slavenākā recepte ar baziliku), jums noteikti būs nepieciešams zaļais baziliks.

 

Krievijā, visbiežāk pārdod Gruzijā audzēto violeto baziliku - tam ir ļoti spēcīga smarža un garša ir nedaudz rupjāka kā zaļajam bazilikam.

Kulinārijā, izmanto arī smaržīgā bazilika ,,radiniekus,, - citronu baziliku (arābu, Irānas, Taizemes un kaimiņvalstu virtuves), taizemiešu baziliku (Taizemē un kaimiņvalstīs). Tulsi bazilika lapas (pazīstams arī kā smalkkrāsu un svētais baziliks) augstu vērtē Indijā un Taizemē; Taizemē to sauc kaphrao un no tā gatavot ēdienu Phat kaphrao - cepts baziliks ar gaļu vai jūras veltēm, kuru pasniedz ar vārītiem rīsiem.

Kā gatavot?

Mūsdienās “karaliskā zālīte” visbiežāk asociējās ar Vidusjūras virtuvi, tās saldo un aromātisko smaržu ļoti mīl itāļi un Francijas iedzīvotāji. Baziliks lieliski saskaņojas arī ar citiem garšaugiem un garšvielām, jo ​​īpaši ar timiānu, ķiploku, oregano un citronu, un tāpēc tas ir iekļauts gandrīz visos pikantajos itāļu un franču virtuves ēdienos.

Kombinācijā ar rozmarīnu baziliks iegūst piparotu smaržu. No bazilika gatavo aromātisku augu eļļu un etiķi.

Pikantais svaiga vai žāvēta bazilika aromāts pārveido jebkurus, pat pašus vienkāršākos, dārzeņu salātus un olu ēdienus, tas lieliski harmonizē ar baklažāniem, tomātiem, papriku, pupām un jebkurām zivīm. Baziliku lieto gurķu, cukini, ķirbju un sēņu sālīšanai un marinēšanai, baziliks ir lieliska garšviela gaļas sautējumiem, vistas, zivs un siera zupām. Ar sasmalcinātām, kaltētām bazilika lapām uzlabo desu, frikadeļu un pastētes garšu.

Bez bazilika nav iedomājams pesto, pica Margarita un Caprese salāti.

Karstajiem ēdieniem baziliku pievieno tikai pēdējā brīdī, jo tā maigais aromāts ilgstošas termiskās apstrādes rezultātā pazūd.

Bazilika pielietojums saldo ēdienu, konditorejas izstrādājumu un desertu gatavošanā konkurē ar piparmētru. Baziliku izmanto arī bezalkoholisko dzērienu gatavošanai.

 

Sezona.

Bazilika novākšanas sezona ilgst no jūlija līdz septembrim. No Kaukāza un Vidusāzijas baziliku var ievest sākot no maija līdz pat vēlam rudenim.

Lielveikalos baziliku var iegādāties visa gada garumā.

Kā izvēlēties un kā uzglabāt?

Jāizvēlās ir tikai svaigi bazilika zariņi ar bazilikam raksturīgo smaržu un piesātinātu violetu vai zaļu lapu krāsu. Lapas nedrīkst būt bojātas.

Bieži baziliks tiek pārdots podiņos ar zemi. Šāds baziliks, salīdzinot ar nogriezto baziliku, ilgāk saglabā savu svaigumu.

Lai baziliku pēc iespējas ilgāk sagalbātu svaigu, ievietojiet to traukā ar ūdeni.

Ja jūs uzreiz neizmantosiet visu iegādāto baziliku, tad labāk to izkaltējiet. Izklājiet bazilika lapas uz papīra un nedēļu žāvējiet to ēnainā, labi ventilējamā telpā. Izkaltušās lapas glabājiet hermētiskā traukā, sausā, vēsā un tumšā vietā. Šādā veidā baziliku var uzglabāt 6 mēnešus. Nav vēlams baziliku uzglabāt metāla vai plastmasas traukos.

Baziliks labi saglabā savu sastāvu un aromātu sālītā veidā. Šim nolūkam dzinumus nomazgājiet, nosusiniet, sagrieziet 1 cm gabaliņos un salieciet sterilizētās stikla burkās, pārkaisot ar sāli. Sālītu baziliku ir jāuzglabā ledusskapī.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt