Šīs maizes ir ātro ēdināšanas restorānu klasika – kaitīgs ēdiens ar lielu tauku un ogļūdeņražu devu. Tā domā daudzi, un rāj paši sevi par to, ka nespēj reizi pa visām reizēm atteikties no šī kārdinājuma. Bet, ja tā labi paskatās : vai tiešām šie burgeri ir tik ļoti kaitīgi mūsu veselībai, ja tos pagatavo pareizi pēc visiem noteikumiem mājās, un, protams, tikai no dabīgiem produktiem?
Burgerus var pagatavot dažādām gaumēm : no liellopa gaļas un jēra gaļas, no zivs un vistas gaļas, ar svaigiem vai grilētiem dārzeņiem un jūras veltēm, var izmantot dažāda veida maizi.
Hamburgers ( vai saīsināti, vienkārši burgers ) – nav sviestmaizes veids, bet gan pašas gaļas kotletes nosaukums. Maize dod iespēju kotleti apēst ātrāk, nesasmērējot rokas, un neatraujoties no savām nodarbēm. Par kotletes dzimteni tiek uzskatīta Vācijas pilsēta Hamburga. Kādreiz šī pilsēta bija pieturvieta daudziem tiem eiropiešu tūkstošiem, kuri devās uz Ameriku. Tādā veidā, pēc vienas no versijām, Amerikā ir radies ,,Hamburgas steiks,,.
Hamburgeru gatavo šādās kārtās :
Paņemiet uz pusēm pārgrieztu hamburgeru bulciņu ar sezama sēklām un apcepiet to no iekšpuses.
Ideāla liellopu kotlete sastāv no : 2/3 liesas liellopu gaļas ( lāpstiņas daļa ) un no 1/3 treknas liellopa gaļas. Gaļu samaļ gaļas mašīnā caur rupjo sietiņu. Lai gaļa būtu sulīgāka, pievieno aukstu ūdeni un garšvielas. Veido burgerus ( vislabāk to ir darīt ar kulinārijas gredzena palīdzību ). Sagatavotos burgerus apcep uz restēm vai pannā. Pats galvenais – nepārcepiet. Apceptajai kotletei ir jābūt sulīgai!
Dārzeņi. Hamburgerā obligāti ir jābūt gredzenos sagrieztiem sīpoliem, vislabāk ir izmantot saldos sarkanos sīpolus. Marinēti gurķi piešķirs jūsu burgeram atpazīstamības garšu. Veikalā izvēlieties hamburgeru gurķīšus, kas ir marinēti amerikāņu gaumē. Salātu lapas hamburgeram izvēlieties pēc savas gaumes. Hamburgerā salātu lapas varat likt veselas vai sagriezt tās salmiņos. Tomātu šķēles pievieno klasiskajiem liellopu hamburgeriem. Pēc savas vēlēšanās varat pievienot arī citus dārzeņus – pat avokado šķēlītes.
Citas piedevas. Kārdinoši apcepta bekona šķēlīte piešķirs hamburgeram izteiktāku garšu, kaut arī vienlaicīgi pievienos pāris liekās kalorijas. Čederas sieru lieto klasiskajam čīzburgeram. Šveices ementāls vai Holandes masdams – arī ir laba izvēle.
Mērces.
Vienkāršā klasika ir – sinepes, kečups un majonēze. Kečupu un majonēzi varat pagatavot paši. Tad mērce būs veselīgāka un garšīgāka. Ar sinepēm vai sinepju un majonēzes maisījumu parasti ieziež karstas hamburgeru bulciņas.
Kādā secībā hamburgers ir jāsaliek? Pareizi salikt burgeri ir svarīgi. Steiku restorānos tos pasniedz divās daļās : uz vienas bulciņas pusītes liek gaļas burgeri, uz otras dārzeņu piedevas. Bet kopā burgeri saliek šādā secībā : uz, ar mērci ieziestas, bulciņas pusītes liek karstu kotleti, tai pa virsu plānu siera šķēlīti, pēc tam ( ja ir vēlēšanās ) bekona šķēlīti. Pašās beigās liek dārzeņus. Dārzeņiem jāatrodas iespējami tālāk no karstās kotletes, lai tie pēc iespējas ilgāk paliktu svaigi. Maigās salātu lapiņas vislabāk ir likt tuvāk bulciņas augšējai daļai. Var hamburgeru kārtot arī pretējā secībā.
Pagaidām nav komentāru.