Nēģi dzīvo jūrās un ezeros. Nēģu vidējais dzīves ilgums ir 6 gadi. Savas dzīves laikā tie var sasniegt 110 cm garumu un svērt līdz 2,5 kg. Nēģi vairojas tikai un vienīgi saldūdenī. 100g nēģu satur 88 kkal.
Barojošā nēģu gaļa ir piesātināta ar minerālvielām un vitamīniem. Nēģos ir tādi mikroelementi kā sērs, molibdens, hroms un fluors. Molibdens veicina tauku, ogļūdeņražu un olbaltumvielu vielmaiņu. Fluors aizkavē kariesa attīstību, veicina garastāvokļa uzlabošanos un paaugstina koncentrēšanās spējas.
Senos laikos no izkaltētiem nēģu ķermeņiem gatavoja sveces, bet izkausētos taukus lietoja kulinārijā ēdienu pagatavošanai.
Nēģu fileja pēc garšas attālināti atgādina cāļa gaļu un labi padodas termiskai apstrādei. Šo apaļmuti var marinēt, cept, vārīt, konservēt un cept cepeškrāsnī. Nēģus bieži izmanto uzkodām. Protams, kāds sacīs - kurš gan nezin kā pagatavot nēģus!? Ir daudzi kuri sev piedēvē “nēģu spečuku” titulu, bet mēs nolēmām paviesoties pie jaukas un atsaucīgas ģimenes Carnikavā, kuru rūpals nu jau vairāk kā 20 gadu ir tieši nēģi un to pagatavošana.
Dāmas un kungi! Ļaujiet stādīt priekšā - SIA “KRUPIS” īpašnieki, Zigrīda un Eduards Skaveneci!
Šie divi cilvēki ir stāvējuši pie “Carnikavas Nēģu svētku” šūpuļa un tieši Eduards 2001.gadā devās uz Carnikavas pagasta pašvaldību un aicināja rīkot šos svētkus, kas šodien ir vērienīgākie svētki Carnikavas novadā. Tie ik gadu tiek svinēti augustā, atzīmējot nēģu zvejas sezonas atklāšanu. ŠĪ ir bijusi viena no retajām reizēm, kad pašvaldība ir reāli atbalstījusi Eduarda Skaveneca ierosinājumu. Tādu netrūkst arī šodien, taču pašvaldība nu ņēmusi pasākuma vadības grožus savās rokās un šajos gardēžiem domātajos svētkos nepiemirst arī politiskās aktivitātes un atgādina par pašvaldības līderiem un pašvaldības labajiem darbiem…..
Taču tagad pāriesim pie nēģiem, to pagatavošanas un atpūtas iespējām pie Skavenecu ģimenes.
Kad piebraucām pie Skavenecu ģimenes mājas, mūs sagaidīja pats saimnieks un laipni aicināja ienākt. Sākumā tika izrādīta fotosiena, uz kuras izvietotie foto apliecina: šajā namā viesojušies daudzi Latvijā zināmi cilvēki - mākslinieki, dzejnieki, prominences un pat kāds no Latvijas prezidentiem… un tas, mūsuprāt, ir loģiski, jo nemaz nav tik daudz to pārtikas produktu, kuri raksturotu Latvijas virtuvi, taču nēģi viennozīmīgi ir vieni no Latvijas delikatešu top3. Nevar nepamanīt vairāk kā 300 lielāku un mazāku krupju figūriņu, kas izvietoti mājas dārzā. Par šo kolekciju īpaši priecājas mazākie ekskursanti.
Tad apskatījām vērā ņemamo medaļu un goda rakstu kolekciju (Skaveneci ir izbijuši profesionāli sportisti) un tikām aicināti pavērot nēģu pagatavošanas procesu. Gatavojot nēģus uz oglēm netiek izmantotas nekādas garšvielas, sāls tiek pievienots tikai nēģu baudīšanas procesā.
Arī ar pašu nēģu ēsanas procedūru saimnieki iepzīstināja aicinot pie galda.
Nobaudijām arī nēģu suši, par kuriem īpašā sajūsmā esot ekskursijās atbraukušie skolnieki un studenti, arī ārzemniekiem šāds suši variants liekas interesants un gana neierasts. Ar rūpību auklēto uzņēmumu un nu jau izveidojušās SIA “KRUPIS” tradīcijas Skaveneci nodos savai meitas ģimenei, tā ka kvalitatīvi un bez papildus konservantiem pagatavotus nēģus Latvijas gardēži varēs baudīt arī turpmāk.
Lai uzzinātu vairāk un izbaudītu īstu “Carnikavas nēģu” garšu, piesakiet savu vizīti zvanot pa tālr. 29469448
Tā ir lieliska iespēja atpūtai ģimenes lokā! Ar patiesu viesmīlību tiks uzņemtas gan lielākas ekskursantu grupas, gan arī individuāli interesenti un nēģu tīkotāji.
Nēģi patiešām ir delikatese. Tos varētu kilogramiem ēst. Nezināju par iespēju pieteikt ekskursijas. Paldies par rakstu.