Cēzara salāti - ziemeļamerikāņu virtuves populārākā recepte. Klasiskajā versijā galvenās sastāvdaļas ir kviešu grauzdiņi, romiešu salāti, rīvēts Parmezāns un tas viss tiek pārliets ar īpašu mērci, kas arī ir salātu odziņa. Cēzara mērces pamats - svaigas olas, kuras 1 min. notur verdošā ūdenī un atdzesē. Tad tās puto ar olīveļļu, pievienojot ķiplokus, Vusteršīras mērci un citrona sulu.
Cēsara salātu vēsture - rakstnieka spalvas cienīga skaista leģenda.
Ir vairākas šo leģendāro salātu radīšanas versijas.
Pēc vienas, to pirmo reizi pagatavoja Cēzars Kardini - itāļu izcelsmes amerikānis, viesnīcas un restorāna «Caesar’s Place» īpašnieks, kas atradās 20km attālumā no Meksikas pilsētas Tihuānas.
Lieta tāda, ka tajos laikos Amerikā darbojās “sausais likums” un tūkstošiem amerikāņu nedēļas nogalēs brauca uz Meksikas pierobežas pilsētām - iedzert un uzkost. 4. jūlijā 1924. gada ASV Neatkarības dienā «Caesar’s Place» restorānā apmeklētaju bija īpaši daudz - uzņēmēji, Holivudas zvaigznes. Tekila plūda kā ūdens un pārtikas krājumi gāja uz beigām. Un te Kardini pagatavoja salātus (pirmo reizi) “no tā, kas bija pie rokas” - romiešu salāti, olas, grauzdiņi, Parmezāns un olīveļļa. “Ēdiens no šefpavāra” izraisīja apmeklētājos sajūsmu - tādus salātus viņi vēl nebija baudījuši!
Popularitāte iestādei bija garantēta - «Caesar’s Place» kļuva par stila ikonu - Holivudas slavenības, Amerikas un Eiropas bagātnieki, pat karalisko ģimeņu locekļi - visi vēlējās pagaršot šos brīnišķīgos salātus!
Pēc citas versijas “Cēzara” salātus pirmo reizi pagatavoja Livio Santini - viņš intervijā avīzei «San Diego Union-Tribune» paziņoja, ka tieši viņš 18 gadu vecumā strādājot restorānā «Caesar’s Place» pagatavoja šos salātus pēc savas mātes receptes. Bet Cēzars Kardini recepti tikai piesavinājās.
Klasiskajā variantā salāti sanāk ļoti viegli, tāpēc tiem pievieno kalorijām bagātākas sastāvdaļas - grilētu vistu vai vārītas olas. Cēzara Kardini meita esot apgalvojusi, ka neskatoties uz izplatītāko receptes versiju, viņas tēvs nepievienoja anšovus mērcei. Īpatnējā “anšovu” garša, iespējams, bija no Vusteršīras mērces, kuras viena no sastāvdaļām ir anšovi. Anšovi salātos parādījās pateicoties Aleksam Kardini, Cēzara Kardini brālim, kurš pievienoja anšovus un nosauca salātus par “Aviatora salātiem”, jo pats bija aviators.
Šis “Melu detektors” būs veltīts tieši šiem salātiem.
Daudzi nenoliedzami ir ievērojuši tieši lielveikalu tīkla “Maxima” reklāmu, ka šo veikalu “Meistaru marka” pavāri zin kā pagatavot leģendāros salātus…
“Melu detektors” darboņi arī ievēroja šo reklāmu un mūs samulsināja pāris satāvdaļas, kuras reklāmā pievieno mērcei. Par olu mērcē mēs bijām dzirdējuši, bet par to, ka jāpievieno vārīta ola ar visu baltumu - dzirdējām (lasīt - redzējām) pirmo reizi.
Tapēc nolēmām atrast reklāmas rullīti un pagatavot “Maxima” meistaru salātu versiju.
Diemžēl, rullītis nav pieejams publiskai izmantošanai un mēs nevaram to ievietot šajā rakstā. Taču nolēmām piezvanīt uz “Maxima” info tālruni 80002020 un mēģinājām tur noskaidrot reklāmā minētās sastāvdaļās. Jāsaka, ka ar mums patiesi laipni aprunājās un neslēpjot interesi par mūsu jautājumu savienoja ar kulinārijas cehu, kur pa visiem mēģinājām atcerēties sastāvdaļas. Tālruņa otrā galā meistari patiesi centās mums palīdzēt un tikai pašās sarunas beigās painteresējās, priekš kā mums tas vajadzīgs. Paldies atsaucīgajiem “Maxima” kulinārijas ceha darbiniekiem - gandrīz visas sastāvdaļas “Meistara marka” Cēzara salātu versijai uzzinājām.
Salātus pagatvojām vadoties pēc “Maxima” kulinārijas meistaru nosauktajām sastāvdaļām. Izdevās patiesi lieliski salāti - arī mērce, mums par izbrīnu, izdevās! Nu dikti tā vārītā ola mulsināja. Mēs tikai pievienojām vairāk anšovus un kaperus, jo vēlējāmies salātus padarīt nedaudz pikantākus.
Tātad, “Meistaru marka” Cēzaru salātu sastāvā jābūt: grilēta vistas fileja, Romiešu salāti, apcepts bekons, rīvēts Parmezāns un mērce (vārīta ola, anšovi, sinepes, kaperi, ķiploki, olīveļļa, Balzamiko, majonēze, citronu sula, sāls un svaigi malti pipari).
Recepti izvietosim jau tuvākajās dienās.
Kādu dienu ceļš mūs ieveda veikalā “Maxima” un dodoties garām kulinārijas nodaļai, nolēmām iegādāties un pagaršot īsto “Meistaru markas” darinājumu, jo reklāmā mūs pārliecina, ka viegli un garšīgi gatavo tieši “Maxima” meistari un viņu salāti vienmēr ir nevainojami!
Neticēt tam nebija pamata. Un salātus iegādājāmies tikai viena iemesla dēļ - lai salīdzinātu.
Un, ak vai! Uz iepakojuma lasam sastāvu - salātu lapas, vārīta vistas gaļa (nevis zeltaini apcepta marinēta vistas krūtiņa), mērce, kas sastāv no majonēzes, augu eļļas, citronu sulas, anšoviem*, sinepēm), baltmaizes grauzdiņi, siers. Pie anšoviem* iekavās rakstīts, ka anšovi ir aizstāti ar brētliņām. Jebkurš cilvēks kurš kaut nedaudz saprot no kulinārijas zin, ka anšovi un brētliņas, lai arī ir līdzīgas, bet ir divas dažādas zivis! Un aizstājot vienu ar otru, tiek iegūts pilnīgi cits rezultāts un, protams, garša!!! Kur tad kaperi, vārītā ola? Kur bekons un citas reklāmā minētās (rādītās) un receptūrā iekļautās sastāvdaļas?!?!
Taču lielākā vilšanās vēl priekšā!
Reklāmā mums stāsta, ka salātus saplūkā ar rokām (kā arī pieklātos to darīt), taču acīmredzami Romiešu salāti cietuši no naža asmens un ar nožēlu jāatzīst, ka salāti, kuri izmantoti, ir ne pirmā svaiguma.
Patiecoties foto, to redzat arī jūs.
Otrs - no salātiem izvilkām prāvu kacena gabalu, ko gatavojot mājās mēs parasti izmetam un salātos neliekam.
Arī reklamētā grilēta vistas fileja “Maxima” versijā izrādījās vienkārši vārīta vistas gaļa!
Tad nu secinājums, ne viss ko rāda reklāmā atbilst patiesībai un spēs jūs priecēt.
Pašai receptei piešķiram ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ zvaigznes, jo gatavojot atbilstoši receptūrai baudīsiet patiesi gardus salātus!
Taču iegādātajiem “Maxima Meistara marka” salātiem vairāk par ★ ★ zvaigznēm piešķirt nevaram.
P.S. Šis pētījums kārtējo reizi pierāda - vēlaties baudīt patiesi gardu un kvalitatīvu ēdienu?! Izvēlaties svaigas, kvalitatīvas izejvielas un gatavojiet paši!
Pagaidām nav komentāru.