Par slaidu un skaistu figūru sapņo visas meitenes. Taču ko darīt tad, ja daba jūs ir apveltījusi ar kuplām formām, bet gribasspēka regulāriem sporta zāles apmeklējumiem nepietiek un diētas ievērošana rezultātus nesniedz? Pats galvenais ir nepadoties! Jums talkā nāks . . . garšvielas!
Dietologi apgalvo, ka ēdiens ar garšvielām ātrāk mazina izsalkuma sajūtu nekā ēdiens bez garšvielām. Bez tam, garšvielas paātrina metabolisma procesu un veiksmīgi cīnās ar tauku nogulsnējumiem.
Kanēlis.
Kanēlis tiek uzskatīts par pašu labāko garšvielu priekš tiem, kuri vēlas novājēt. Tikai ceturtdaļa tējkarotes kanēļa un ogļūdeņražu apmaiņa jūsu organismā uzlabosies divdesmit reizes. Bez tam, šī garšviela regulē cukura līmenī asinīs. Vēl vairāk. Kanēļa smarža ir spējīga apmānīt apetīti, radot sāta ilūziju. Kanēli varat pievienot tējai, kafijai, biezpienam, jogurtam, ceptiem āboliem vai ķirbim.
Kajēnas pipari.
Pievienojiet ēdienam tikai šķipsniņu šo piparu, un tie paātrinās metabolisma procesu par 25%, samazinās cukura līmeni asinīs un mazinās apetīti. Taču ar šo garšvielu jābūt uzmanīgiem tiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta saslimšanas.
Kurkums.
Kurkums ir populāra indiešu garšviela. Šī garšviela ir lielisks antioksidants un vielmaiņas aktivizētāja. Unikālā viela kurkumīns garšvielas sastāvā, aizkavē tauku nogulsnēšanos un uzlabo vielmaiņu. Kurkumu var izmantot dažādu dārzeņu ragū gatavošanai, mērcēm un salātiem.
Kardamons.
Kardamons ir pikanta un dedzinoša garšviela. Tās dzimtene ir Indija. Kardamons ir brīnišķīgs antioksidants un tauku dedzinātājs. Tas sadala un no organisma izvada holesterīnu, uzlabo imunitāti un palīdz cīnīties pret depresiju. Šo garšvielu var pievienot jebkuriem ēdieniem.
Anīss.
Anīss ir lielisks līdzeklis apetītes mazināšanai. Par šī auga brīnumainajām īpašībām bija zināms jau Hipokrāta un Avicennas laikos. Piemēram, senās Grieķijas atlēti košļāja anīsa graudus, lai nomāktu bada sajūtu un nenoslogotu ar ēdienu kuņģi pirms atbildīgām sacensībām. Bez tam, anīss uzlabo garastāvokli un dāvā svaigu elpu.
Ingvers.
Ingvers - neaizvietojams palīgs ceļā uz slaidu figūru. Šī garšviela piešķirs jūsu ēdieniem lielisku garšu un aromātu. Vēl ingvers uzlabo gremošanas sistēmas darbību, ievērojami paātrina metabolisma procesu un samazina holesterīna līmeni asinīs.
Melnie pipari.
Melnos piparus var atrast katras saimnieces garšvielu skapītī, bet par šo piparu vērtīgajām īpašībām reti kurš zina, un to ir daudz. Melnie pipari spēj izārdīt tauku šūnas un sadedzināt liekās kalorijas, uzlabo smadzeņu un nervu sistēmas darbību. Vēl tie palīdz cīnīties ar dedzināšanas sajūtu kuņģī, gremošanas traucējumiem un vēdera uzpūšanos.
Mārrutki.
Mārrutki ir ne tikai dedzinoša un asa garšviela, bet arī augs, kuram piemīt daudzas vērtīgas un ārstnieciskas īpašības. Mārrutkiem ir vispārēji nostiprinoša, pretiekaisuma, baktericīda, žulti dzenoša un urīndzenoša iedarbība. Taču ārsti neiesaka aizrauties ar šīs garšvielas lietošanu. Pārlieku liela mārrutku deva var izraisīt krasu asinsspiediena paaugstināšanos.
Informāciju apkopoja Daiga Maiga, speciāli recepšu portālam www.bonappetit.lv.Foto:gettyimages.com
Pagaidām nav komentāru.