Iedomājieties – ir silts, kluss vasaras vakars, draudzīga un jautra kompānija, klāts galds, dziesmas un vilinošs šašlika aromāts . . . Neviens īsts brauciens pie dabas krūts, uz vasarnīcu vai pārgājiens neiztiek bez ugunskura un gaļas gatavošanas uz oglēm. Lai atpūta noritētu veiksmīgi un visi būtu gandarīti, nepieciešams ne tikai sapulcināt tīkamu kompāniju, atrast jauku atpūtas vietu, iemarinēt gaļu, nopirkt vēl daudz citus produktus un dzērienus, bet ir arī pareizi jāizvēlas grils, uz kura cepsiet šašliku.
Mēdz būt dažādu veidu grili : saliekamie, kombinētie – krāsns / grils / katls, lai gatavotu ne tikai šašliku, bet arī plovu, zivju zupu un citus ēdienus. Ir čuguna grili un profesionālie grili no bieza metāla. Pēc mūsu domām pats labākais grils, lai pagatavotu garšīgu, un pats galvenais, vienmērīgi izceptu šašliku ir automātiskais grils. Šādā grilā gaļa nepiedegs, un pie tam tā būs sulīga, bet jums nebūs nepieciešamība visu laiku stāvēt pie grila.
Izvairieties gatavot šašliku no saldētas gaļas. Saldētā gaļā nav pat trešā daļa tās uzturvērtības kāda ir svaigā gaļā. Lai kā arī jūs negatavotu saldētu gaļu, lai kā arī nemarinētu tā vienalga paliks sīksta. Ja jums tomēr izdosies šādu gaļu padarīt mīkstāku, tad vienalga gaļa paliks bezgaršīga.
Izvairieties gatavot šašliku no tikko nokauta dzīvnieka gaļas. No kautķermeņa ir jānotecina asinis. Pēc asiņu notecināšanas gaļai ir jānostāvas vairākas stundas.
Tas pats attiecas uz medījumiem. Senos ticējumos ir norādīts, ka medījuma gaļu nevajadzētu gatavot ātrāk kā divas, trīs dienas pēc medībām.
Taču kas attiecas uz zivs šašliku, tad tas gan ir jāgatavo tikai svaigas, tikko noķertas zivs. Nekādā gadījumā negatavojiet šašliku no pastāvējušas zivs! Ja jums tomēr ļoti kārojas pagatavot ne visai svaigu zivi, tad gatavojiet no tās zupu, vai sautējiet katlā ar garšvielām. Šādu zivi ir jāvāra vai jāsautē ilgi un pamatīgi.
Stiprs karstums savelk gaļas poras. Tāpēc gaļa saglabā sulīgumu.
Ja jūs cepsiet veselu vistu uz iesma, tad ik pa laikam to vajadzētu apliet ar taukvielām. Sausu gaļu arī ir vēlams apziest ar taukvielām vai arī ietīt bekona šķēlītēs.
Gaļai var pievienot garšvielas. Lai gaļa būtu pēc iespējas sulīgāka, kamēr tā vēl ir silta, gaļas gabalam pa virsu var uzlikt gabaliņu sviesta.
Ja gaļas gabali cepšanai ir lieli, tad vispirms tos cep lielā karstumā, lai aizvilktos poras, pēc tam turpina gatavošanu zemākā temperatūrā.
Gaļas cepšanas laikā nepārtraukti sekojiet iesmiem vai restītēm, un nenovērsiet savu uzmanību uz citām lietām. Šašliku var ļoti viegli sabojāt. Atliek tikai uz brītiņu novērsties no cepšanas procesa.
Ja jūs gatavošanai izmantojiet elektrisko grilu, tad zem restītēm vai iesmiem novietojiet trauku, kurā satecēs gaļas sula. Kad gaļa ir gatava, šo sulu, pievienojot tai garšvielas, varat pasniegt kā mērci pie gaļas. Uz restēm gatavotai gaļai kā piedevu nekad nepasniedz biezu mērci. Pašas piemērotākās mērces šai gadījumā būs : cepšanas laikā iztecējusī gaļas sula, majonēze, sinepes un kečups.
Uz restēm gatavotu gaļu ir jāēd uzreiz. Atsildīta tā būs zaudējusi savas specifiskās garšas īpašības.
Pēc katras lietošanas grila restītes un iesmi ir kārtīgi jānotīra, jo sīkie pielipušie gaļas krikumiņi piedeg un piešķir gaļai nepatīkamu garšu.
Pagaidām nav komentāru.