Ērkšķogas ir lielisks pektīnu avots, īpaši tad, kad tās vēl nav gluži gatavas. Tiesa, aso ērkšķu dēļ tikt klāt šīm odziņām ir tā pagrūtāk. Taču, ja būsiet bruņojušies ar pacietību, tad drīz vien baudīsiet šo veselīgo kārumu.
Ērkšķogām ir organismu attīroša iedarbība. Šajās ogās ir C un E vitamīns, karotīns un folijskābe. Zaļas ērkšķogas atindē organismu.
Ērkšķogu izcelsmes sākums ir meklējams Eiropā. Aktīvi šīs ogas sāka kultivēt tikai XVI gadsimtā. Francijā ērkšķogas sauca par “makreļu ogām”, jo tās saberztā veidā pasniedza mērces vietā pie makreles ēdieniem. Anglijā, kur ērkšķogas bija ļoti lielā cieņā, un tās savā dārzā audzēja pat karaliene Elizabete, tās sauca par “zosu ogām”, jo tur tās saberztas pasniedza ar zosu, pīļu un medījumu gaļu.
No Anglijas ērkšķogas nonāca Holandē, kur tās sāka sālīt un likt pie gaļas, kā arī Vācijā, kur no ērkšķogām mēģināja raudzēt vīnu.
Ir zināmas vairāk nekā 50 ērkšķogu sugu, kuru ogām ir ļoti dažāda nokrāsa (baltas, dzeltenas, zaļas, puprpursarkanas, melnas u.c.). Tā kā katrai sugai ir daudz šķirņu, kopējais ērkšķogu šķirņu skaits sasniedz pusotru tūkstoti. Vislielāko darbu šķirņu uzlabošanā ir paveikuši angļi. Viņu izveidotās šķirnes dod tik lielas ogas kā plūmes.
Līdz pat šim laikam lielogu šķirnes savos dārzos audzē gandrīz visi islandieši. Islandē ērkšķogu ražas novākšana ir tik pat lieli svētki kā Dienvideiropā vīnogu ražas vākšana.
Krievijā ērkšķogas bija pazīstamas jau kopš XI gadsimta. XVI gadsimtā tās plaši audzēja Maskavas apkaimē. Taču, XIX gadsimta beigās Krievijā ērkšķogu krūmus slimības gandrīz pilnīgi bija iznīcinājušas. Tikai pamazām ar laiku izdevās atjaunot ogulājus.
Arī pie mums Latvijā ērkšķogas ir ļoti izplatītas ogas. Liela daļa iedzīvotāju tās audzē savos mazdārziņos.
Ērkšķogas lieto pret aptaukošanos. Apēdiet 1 kg ogu diennaktī, 3 – 4 nedēļu ilgā periodā. Ērkšķogu sula atjauno organismu, uzlabo vielmaiņu, normalizē zarnu trakta darbību.
Regulāri uzturā lietojot svaigas ērkšķogas, jūtami uzlabojas asins sastāvs.
Ērkšķogas lieto pret nieru un urīnceļu slimībām, mazasinību (kopā ar medu), ādas slimībām, asinsizplūdumiem, organisma attīrīšanai no smagajiem metāliem.
Ērkšķogas ir arī lielisks skaistumkopšanas līdzeklis.
Saspiestas ērkšķogas vai to sulu lieto galvenokārt sausas sejas ādas barošanai un balināšanai.
Negatavas un pusgatavas ērkšķogas izmanto ievārījumu un kompotu pagatavošanai, gatavās ogas izmanto uzturā svaigas vai saldētas, kā arī iegūst no tām sulu.
Ērkšķogas labi no organisma izvada radiāciju, tās it kā ir iekļautas arī kosmonautu ēdienkartē.
Attiecībā uz aptaukošanās ārstēšanu- nu es nezinu, kurš cilvēks dienā var apēst kilogramu ērkšķogu 3-4 nedēļas pēc kārtas????
Bet esmu izmēģinājusi no šīm ogām ievārījumu kopā ar ķiplokiem, dillēm un sāli un cukuru- super piedeva pie gaļām vai vienkārši uz maizītes! (uz 1 kg ogu ņem 200 gramus ķiplokus, buntīti dilles, šķipsniņu sāls un ievārījumu cukuru.) Un ķiploku tur nemaz nejūt!!!
Paldies par ieteikumu, jau drīzumā izmēģināsim ievārījuma recepti un publicēsim to mūsu recepšu portāla sadaļā “Ievārījumi”.