Dažus ēdienus, tai skaitā delikateses, pēc galda etiķetes noteikumiem ir jāēd īpašā veidā. Diemžēl, daudzi no mums var sastapties ar zināmām grūtībām šajā jomā. Parunāsim par to, kā pareizi ir jāēd artišokus, sparģeļus, austeres, omārus un dažas citas delikateses.
Artišoki.
Parasti artišokus pasniedz ar karsto mērci, kas gatavota no izkausēta sviesta vai ar auksto piedevu, kuru gatavo no augu eļļas, pievienojot vīna etiķi vai citrona sulu. Ņemiet pa vienai artišoka lapiņai un, turot to aiz asā gala, mērcējiet mīksto, balto lapas daļu mērcē un ar zobiem noskrubiniet balto mīkstumu. Parasti blakus tiek nolikts šķīvis, uz kura jānoliek cietās, zaļās lapas daļas. Ja šāda šķīvja nav, tad cietās lapas daļas novietojiet uz sava šķīvja malas. Pūkaino vidu ir jānogriež, tas nav ēdams. Dažos restorānos to nogriež jau pirms ēdiena pasniegšanas. Kad jūs nogriezīsiet pūkaino vidu, ieraudzīsiet brīnišķīgu, baltu lapas sirsniņu (ēdamā daļa). Ēdiet to ar nazi un dakšiņu un gūstiet baudu.
Sparģeļi.
Sparģeļa dzinumus var ņemt pirkstos. Ēd tikai sparģeļu augšējo mīksto daļu, iemērcot mērcē. Pārējās sparģeļa dzinuma daļas tiek noliktas malā. Ja dzinumi ir tievi un lokās, tad talkā ņemiet nazi un dakšiņu.
Omāri.
Omāra cieto čaulu pārkniebj ar speciālām šķērēm, kuras līdzinās riekstu pāršķelšanas standziņām. Omāra gaļu izvelk ar speciālu āķim līdzīgu dakšu, priekš kuras parasti tiek novietots paliktnis. Ja omārs tiek pasniegts karstā veidā, to nedrīkst ēst ar rokām.
Austeres.
Parasti tiek pasniegtas sešas, deviņas vai divpadsmit austeres. To izmēri svārstās no ,,karaliskajām,, - pašas lielākās, līdz numur viens. Pašas izplatītākās ir numur divi. Jūs varat vai nu izņemt austeri no gliemežvāka un ēst, izmantojot dakšu, vai arī vienkārši paņemt gliemežvāku un iekratīt austeri mutē.
Forele (veselā veidā).
Vispirms ēd augšējo pusi. Pēc tam ar nazi un dakšiņu atdala vidus asaku un galvu, liek tos uz šķīvja malas. Tagad varat ķerties klāt foreles otrās puses notiesāšanai.
Sīkie putni.
Ar nazi un dakšu gaļu nogrieziet tikai no spārniem un krūtiņas (kājas neēd). Pašu rumpja daļu negroziet uz otru pusi un nepārgrieziet.
Zaļie zirnīši.
Turot dakšu ar izliekto pusi uz augšu, uzduriet dažus zirņus uz dakšas un pacentieties noturēt vēl dažus zirņus virs uzdurtajiem (tas nav viegli), vai arī paņemiet zirņus ar dakšu kā ar karoti.
Krabis čaulā.
Tas ir krabis, kuru pasniedz, ieliekot to atpakaļ viņa paša čaulā bez spīlēm. Ēd ar dakšu.
Lielās garneles.
Ar rokām izņemiet garneli no čaulas, pēc tam iemērciet to majonēzē, kura ir nolikta blakus šķīvim.
Spageti.
Paņemiet vienā rokā dakšu, otrā - karoti. Paņemiet nepilnu karoti spageti, piespiežot dakšas zobus gandrīz taisnā leņķī karotes centrā. Grieziet dakšu ap savu asi, neatraujot to no karotes, un virziet dakšu uz mutes pusi, kamēr sajutīsiet, ka varat karoti nolikt un ēst spageti no dakšas. Patrenējoties, jūs iemācīsieties ēst spageti ar dakšu bez karotes palīdzības - ar to arī eksperts atšķiras no iesācēja.
Pastēte.
Parasti pastēti pasniedz ar grauzdētu maizi un sviestu (franči visbiežāk iztiek bez sviesta, jo uzskata, ka pastēte jau pati par sevi ir trekna). Nogrieziet gabaliņu grauzdētās maizes priekš sviesta, uzsmērējiet uz tā sviestu un virsū uzlieciet nedaudz pastētes. Tā arī turpiniet ēst pa gabaliņam.
Trauciņš roku skalošanai.
Nav nekā nosodāma tajā, ka šāds trauks tiek novietots uz galda. Kad būsiet beiguši ēst ar rokām, jūs tikai priecāsieties par šādu iespēju - noskalot pirkstus. Kā likums, skalošanas ūdenim tiek pievienota citrona šķēlīte, kas palīdz noskalot taukus.
taada spageti eeshanas metode gan ir NE-itaaliska. itaalji iztiek tikai ar dakshinju 😉