Godžī ogu kults

Sākot ar 2004. gadu par godži ogām nerunā tikai sliņķi. Šo brīnumaino ogu piekritēju un propagandētāju pulkā ir daudzas izklaides industrijas zvaigznes un biznesa pārstāvji. Godži ogas tiek sauktas par “dabas viagru un antidepresantu vienā iepakojumā” , par “laulāto pāru vīnu” , “nepārspējamu, tonizējošu līdzekli smadzenēm” , “laimes ogām”. Rietumos godži ogas ir tik populāras, ka jau varam sākt runāt par godži ogu kultu.

Doktors Els Mindells, kurš ilgu laiku ir pētījis šīs ogas, laidis klajā grāmatu, kurā ir uzrādījis 33 iemeslus, kāpēc ir jāēd godži ogas katru dienu. Zinātnieks uzskata, ka šīs ogas paildzina dzīvi, sniedz enerģiju, atjauno organismu, normalizē asinsspiedienu, samazina onkoloģisko saslimšanu risku, pazemina holesterīna līmeni, normalizē cukura daudzumu asinīs, uzlabo seksuālo aktivitāti, palīdz atbrīvoties no liekā svara, uzlabo miega kvalitāti, stiprina sirdi, normalizē redzi, uztur aknu un nieru darbību, atjauno hormonālo līdzsvaru, palīdz neauglības ārstēšanā, stiprina muskuļus un kaulus, uzlabo atmiņu, mazina stresu… Saraksts ir iespaidīgs. Vai tiešām cilvēce beidzot ir atradusi universālu līdzekli pret visām slimībām?

Taisnības labad gan jāsaka, ka tikai eiropiešiem un amerikāņiem godži ogas ir jaunums, jo Ķīnā jau vairākus gadu tūkstošus tās ir labi pazīstamas. Godži ir ložņājošs krūms, kura maigie zari ir 3 - 8 metru gari un nokarājas uz leju. Zari ir noklāti ar tieviem dzelkšņiem. Krūma augļi ir sulīgas, sarkanas ogas. Augs ir indīgs! Svaigas ogas ar rokām aiztikt nedrīkst, uz ādas uzreiz sākas ļoti spēcīga oksidēšanās reakcija, un rokas kļūst melnas. Lai ogas varētu novākt, zem krūma noklāj audumu un ar speciālu koku gatavās ogas nokrata no krūma. Ogas ir jākaltē ēnā. Pēc kaltēšanas ogas vairs nav indīgas. Godži ogu garša ir saldeni-sāļa, dažreiz skābena. Pēc garšas - nekas īpašs, taču ne jau garšas dēļ tās ir iecienītas.

Pētījumi pierāda šo ogu unikālo sastāvu. Godži ogās ir atrastas 18 aminoskābes (8 no tām ir neaizvietojamas), 21 minerālviela (kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, varš, cinks un citas), E, C, B1, B2, B6 vitamīni, karotīns, polisaharīdi un vēl daudzas citas bioloģiski aktīvas vielas. To vidū, piemēram, tāda viela kā ģermānijs. Šī minerālviela kombinācijā ar citiem komponentiem ir efektīvs palīgs onkoloģisko slimību ārstēšanā. C vitamīns godži ogās ir 500 reizes vairāk nekā apelsīnos un citronos, dzelzs 15 reizes vairāk nekā spinātos, beta-karotīns daudzreiz vairāk nekā burkānos. Proteīna koncentrācija godži ogās ir lielāka nekā bišu mātes pienā. Katru dienu apēdot vienu ēdamkaroti godži ogu, jūs pilnībā nodrošiniet savu organismu ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem.

Godži ogas ir zināmas kā “ilgdzīvošanas auglis”. To antioksidantu īpašības un unikālo polisaharīdu komplekss aizsargā organismu no novecošanās, paaugstina organisma pretestības spējas pret vides kaitīgo ietekmi. Godži ogas var stimulēt augšanas hormona izstrādāšanu hipofīzes priekšējā daivā. Šo hormonu vēl sauc par “jaunības hormonu”. Šis hormons uzlabo atmiņu, libido, palīdz ātri atveseļoties pēc slimības, uzlabo miega kvalitāti, samazina tauku daudzumu organismā un palīdz mums saglabāt jauneklīgu izskatu pēc iespējas ilgāk. Vēl tas veic daudzas svarīgas saglabāšanas, atjaunošanas un attīstības funkcijas, tai skaitā, gludās muskuļu masas attīstību un palīdz kalcijam uzsūkties zobos un kaulaudos.

Sens ķīniešu sakāmvārds saka: “Nav vērts godži ogas ēst tiem, kuri dodas tālu prom no ģimenes pavarda”. Šis brīdinājums nav izteikts velti, jo godži ogas ir spēcīgs tonizējošs līdzeklis seksuālajā jomā. Zinātne ir apstiprinājusi senās zināšanas - godži ogas palielina testosterona daudzumu asinīs, tādējādi stiprinot libido kā vīriešiem, tā arī sievietēm. Āzijas valstīs ar šo ogu palīdzību ārstē neauglību. Ķīnā godži ogas izmanto ne tikai kā ārstniecības augu, bet arī kā piedevu dažādiem ēdieniem.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt