Paipalas ir vismazākās vistveidīgo putnu pārstāves. Tās savvaļā ir sastopamas Eiropā, Āzijā, Āfrikā un Austrālijā. Dažas paipalu sugas ir tipiskas nometnieces, bet dažas migrējošas. Vēsturiski paipalas ir bijušas medību putni, kas aktīvi medīti simtiem gadu.
Paipalas mājas apstākļos sāka audzēt jau Senajā Ēģiptē faraonu valdīšanas laikā, lai iegūtu olas un gaļu. Mājas apstākļos tās tiek audzētas arī mūsdienās. Latvijā ir ap 10 paipalu audzētavu.
Paipalu olas ir augstvērtīgs produkts, ko cilvēki novērtējuši jau senatnē. Paipalu olas īpaši iesaka slimiem cilvēkiem un bērniem. Pētījumi liecina, ka paipalu olām ir labvēlīga ietekme uz bērnu intelektuālo spēju attīstību, jo tās ir bagātas ar vitamīniem ( A, B1, B2 ), minerālvielām, fosforu, kāliju, dzelzi un aminoskābēm. Bērniem, kas dienā apēd divas paipalu olas ir labāka atmiņa, stiprāka nervu sistēma, asāka redze un spēcīgāka imūnā sistēma. Ne jau velti Japānā bērniem pirms mācībām liek apēst divas paipalu olas.
Paipalu olas nekad neizraisa alerģiju. Tās pat palīdz novērst alerģiju. To veicina speciāls olbaltums, kurš tiek izmantots arī pretalerģisku preparātu ražošanā. Paipalu olas uzturā var lietot arī tie, kuriem ir alerģija no vistu olām. Viena no vērtīgākajām paipalu olu īpašībām ir tā, ka tās ilgi saglabājas svaigas. Istabas temperatūrā tās var
glabāt 30 dienas, bet ledusskapī pat 2 mēnešus.
Paipalu olas nesatur holesterīnu, tās veicina asins attīrīšanās procesus un tās lietojot normalizējas asinsspiediens, paaugstinās hemoglobīns, no organisma aktīvi tiek izvadīti radionukleīdi.
Paipalu olas neskar salmonoloze un citas putnu slimības, kas ļauj droši tās lietot neapstrādātā veidā.
Ja mēs sāktu uzskaitīt visas tās slimības un kaites, kuru ārstēšanā tiek pielietotas paipalu olas, tad šis saraksts būtu ļoti, ļoti garš.
Izrādās, ka ļoti vērtīga ir arī paipalu gaļa. Zinātnisko pētījumu rezultātā ir konstatēts, ka, lietojot uzturā paipalu gaļu un olas, organisms tiek pasargāts no stresa un pārslodzes sekām. Pēc ķīmiskā sastāvā un garšas īpatnībām paipalu gaļa attiecināma uz diētisko produkciju. Paipalu gaļa ir garšīgāka un vērtīgāka par vistas gaļu, cūkgaļu un liellopu gaļu., satur vairāk vitamīnus A, B1, B2 un mikroelementus ( dzelzi, kāliju, kobaltu un varu ). Taču atcerieties – paipalu gaļa ir piecas reizes kalorijām bagātāka par vistas gaļu.
Šī pārtika ir bagāta ar nepiesātinātām taukskābēm, kas bremzē aterosklerozes un aptaukošanās procesus pat tajos gadījumos, kad uzturā tiek ietverti produkti, kas satur pārlieku lielu holesterīna daudzumu.
Pateicoties izteikti smalkajam aromātam un savdabīgajām garšas īpašībām paipalu gaļa jau izsenis bija bagātnieku ēdienkartē. Sākotnēji ēdienus gatavoja no savvaļas paipalām – mūsu senči tās medīja, bet vēlāk no pašu audzētām, kad šie putni tika piejaucēti.
Paipalu kautķermeni pirms pagatavošanas bieži vien ietin plānās speķa šķēlītēs vai iespeķo ( vispirms izņemot visus kauliņus ) ar speķi, kastaņiem, riekstiem un sēnēm. Vislabākais paipalu pagatavošanas veids ir cepšana, gaļa kļūst sulīga un maiga. Vecas paipalas vislabāk ir sautēt 150 – 180 C, trauku cieši noslēdzot ar vāku. Gatavu ēdienu lieliski papildinās krējums vai mērce no kadiķu ogām. Atsevišķi var gatavot paipalu aknas un sirdi, piemēram, sacepot ar burkāniem un sīpoliem. Zupas no paipalu gaļas vāra reti, galvenokārt vāra buljonus. Slavenais gardēdis Aleksandrs Dimā ieteica paipalu buljonam garšas mīkstināšanai vārīšanas laikā pievienot nedaudz teļa gaļas.
Ir daudz un dažādas paipalu gaļas un olu pagatavošanas receptes, kuras piedāvāsim turpmāk.
Par paipalu olu un gaļas veselīgo ietekmi uz cilvēka organismu varētu rakstīt vēl gari un plaši. Taču, es domāju, pareizāk būs sākt lietot uzturā šos veselīgos, vērtīgos un diētiskos produktus, un pārliecināties pašiem par to kā mainās mūsu pašsajūta.
Dažas receptes iedvesmai
Paipalas paprikas kažokā
Paipalas ar žāvētām plūmēm un mandelēm
Paipalas grilētas ar garšvielām
Pagaidām nav komentāru.