Grilrestorāns Baltezerā

Vairākums cilvēku, kuri nezina šašlika izcelsmes vēsturi, domā, ka šašliks ir ēdiens, kas nācis no kalnu iedzīvotājiem – Kaukāza tautām. Attiecīgi, tas ir raksturīgs tikai viņu tradicionālajai virtuvei, no kuras citas tautas to ir aizņēmušās. Bet šis viedoklis ir kļūdains tāpēc, ka šašlika vēsture nav meklējama Kaukāzā, jo šis gaļas ēdiens ir sastopams arī citu tautu kultūrās. Pats vārds „šašliks” nav kaukāziešu izcelsmes, bet gan Krimas tatāru, kas nozīmē „kaut kas uz iesma” un cēlies no vārdiem „vertel” un „šiš”. Sākot meklēt, no kuras tautas ir nācis mūsu tik ļoti iecienītais ēdiens, var nonākt strupceļā. Visiem ir zināms, ka vissenākie cilvēki iemācījušies vismaz kaut-kā iegūt uguni, sāka uz tās cept dažnedažādu gaļu, kas, principā, arī ir šašliks. Pēc vairākiem gadsimtiem mednieki, kā arī kareivji, sāka cept gaļu uz slauķa kātiem (parasti – metāliski stienīši ieroču tīrīšanai), nu kuriem arī ir cēlies nosaukums „iesms”. Dažādos laikos visām tautām šašliks ir ticis saukts dažādi. Tas ir saglabājies arī mūsdienās pateicoties cilvēku tradīcijām un paražām. Tādējādi „horovec” ir šašlika nosaukums Armēnijā, „kebabs” ir azerbaidžāņu šašliks, „šiš-kebabs” – turku. Kas attiecas uz Vidusjūras reģiona valstīm, tur šašliks tiek gatavots ne visai mums ierastā veidā. Tā ir kotlešu masa, kas tiek virknēta uz irbulīšiem (parasti – koka) un cepta oglēs. Kā vēl vienu no šī Vidusjūras šašlika varianta atšķirībām, var minēt to, ka tajā ir pietiekoši daudz piparmētras. Afganistānā un Marokā tiek cepti nelieli, pārsvarā, jēra gaļas gabaliņi. Āfrikas tuksnešainajās valstīs šašlika pagatavošanai ogļu vietā tiek izmantots buksuss vai arī sālskoks, bet daži aborigēni šo ēdienu gatavo no aknām. Gruzijā šašliks tiek uzskatīts par svarīgāko ēdienu. Tā godpilnais veids – „mcvadi”. Tas tiek gatavots uz vīnogulāja, kas gaļai piešķir neparastu garšu. Vēsturē iezīmējas, ka katras tautas gaļas pagatavošanas principi attīstījās atsevišķi, ieviešot savas gan tradīcijām, gan apvidus klimatam, gan reliģijai, gan arī cilvēku preferencēm raksturīgās izmaiņas. Mūsdienās daudzus šašlika veidus ir iespējams pagaršot un pagatavot paša spēkiem. Nav pat nepieciešams izbraukt no valsts, lai izbaudītu citu tautu iecienītos gaļas ēdienus.

Lai arī Latvijā grilēšanas kultūra vēl tikai “bērna autiņos”, katrā kaut vidēja mēroga apdzīvotā vietā ir lielāks vai mazāks iestādījums, kurā piedāvā uz oglēm gatavinātus ēdienus. Dažos no tiem pieklibo vai nu ar piedāvāto produktu kvalitāti, vai ar viesmīlību. Taču šoreiz vēlamies ieteikt kādu jauku un omulīgu vietiņu Baltezera pašā vidū. Iepretī baznīcai atvēries Grilrestorāns “Vistiņas, karbonādes, steiki”. Nosaukums izsaka šīs vietas specifiku.

Cenas :

  • ½ vistiņa bez piedevām €5,
  • vistiņa bez piedevām €8,
  • karbonāde bez piedevām €5,
  • steiks bez piedevām €15,
  • lasis bez piedevām €7,50,
  • dienas zivs bez piedevām €9
  • Papildus piedevas €3,
  • papildus mērce €2,
  • papildus marinējumi €2

Ienākot restorānā ar Jums sasveicinās visi atklātajā virtuvē strādājošie. Tāda patīkama nianse - uzreiz jūties gaidīts. Ieņemot vietu pie galdiņa, viesmīle uzreiz atnes ēdienkartes. Mūsu pasūtījums bija atnests 15 minūšu laikā. Citās līdzīgās vietās esam gaidījuši pat 40 minūtes…..

Sanāca arī neliels nesmukums - viens no mūsu nelielās eskpedīcijas dalībniekiem pasūtīja alu. Tas likās nedaudz ieskābis, par ko informējām viesmīli. Viesmīle atvainojās un piedāvāja alu no pudeles. Turklāt, informēja savus kolēģus - šobrīd izlejamo alu vairs neliet, jāpārbauda!

Patīkami, ka cilvēki nevis noliedz acīmredzamo, bet atvainojas un meklē risinājumu. Pārējais viss līmenī! Ēdiens svaigs un garšīgs. Noteikti iebrauksim vēl!

Save

Save

Save

, , , , , ,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt