Grilzivs no “KAIJA”

Lai arī pati grila kultūra Latvijā vēl bērna autiņos, ražotāji grilēšanas sezonu izmanto uz visiem 100.
Katrs gaļas pārstrādes uzņēmums piedāvā kādu īpašu produktu ar lielāku vai mazāku marināžu piedāvājumu - cūkgaļa, vista, jērs, dažādas ribiņas un nu šajā sarakstā redzam arī zivi
Grilzivs - tieši šādi uzņēmums “Kaija” nodēvējis savu sezonas produktu - Atlantijas lasis (audzēts Norvēģijā) zaļumu mērcē. Ja jau produkts paredzēts grilam, tad aicinājām grilu iekurināt Latvijas Grilētāju apvienības biedriem un grila ekspertiem (www.grilam.lv) arī novērtēt šo produktu.

Pirmais jautājums radās izlasot sastāvdaļas, kuras norādītas uz etiķetes. Kuri ir tie zaļumi, kas izmantoti gatavojot šo mērci, ja skaidri rakstīts - “zaļumu mērce 10% - rapšu eļļa, sāls, garšvielas (satur sinepju sēklas), hidrolizēts augu proteīns, spinātu pulveris un glikoze”? Viss?! Tad no zaļumiem tikai spināti, kas ar savu garšu īpaši nevar lepoties…..

Sazinājāmies ar zivju pārstrādes uzņēmuma “Kaija” pārstāvi Sintiju Skarstāni un lūdzām viņas komentāru šajā sakarā. Sintija solīja šo jautājumu noskaidrot pie pārtikas tehnologiem un lūk viņas atbilde:

“Kā redzat, tad sastāvā aiz “zaļumu mērce” seko rapšu eļļa, jūras sāls, garšvielas – un šo garšvielu sastāvā ir, bet tas nav norādīts uz iepakojuma: pipari, ķiploki, koriandrs.

Spinātu pulveris ir pirmspēdējā sastāvdaļa (pēc likumdošanas produkta sastāvdaļas uz iepakojuma tiek norādītas dilstošā secībā) un tā šajā gadījumā nav domāta kā garšviela, bet gan kā dabīgā krāsviela, kas piešķir mērcei zaļo krāsu!

Jautājums, pa lielam, palika atklāts - vai sastāvdaļa (koriandrs), kas sastāda tikai kādu piekto daļu no 10% var skaitīties “zaļumu mērce”?

Un kā tad garšoja? Gaumes dažādas, taču mums likās ka lasis ir pārāk sāļš! Un ļoti daudz eļļas - lasis trekns jau pats pa sevi, eļļa tika pievienota vēl marinādei. Pieļaujam domu, ka lielākā daļa no 10% “zaļumu mērces” sastāda tieši rapšu eļļa. Toties mums ļoti patika centieni radīt kaut-ko jaunu Latvijas tirgum! Filejas gabaliņi gan nebija vienādi - bija gan garāki un tievāki gabali, gan palielas astes daļas, toties mēs neatradām nevienu asaku!

Cena - par 1kg iepakojumu (zivs tīrsvars 900g) būs jāšķiras no apm. 11 EURO. Taču neaizmirsīsim, ka lasis nav reņģe, kas maksā pāris EURO. Ar nepacietību gaidīsim nākamo grilzivi, iespējams, tā mums ies pie sirds labāk!

, ,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt