Ieteicamie produkti katrai asins grupai

Mūsdienās ir kļuvis moderni izvēlēties produktus, kuri ir ieteicami katrai attiecīgajai asins grupai. Tiek uzskatīts, ka šāda ēšana palīdz atrisināt dažas veselības problēmas un atbrīvoties no liekā svara.
Kāds tad ir pamatojums šādiem apgalvojumiem?
Ir pamats domāt, ka cilvēku asins grupas sāka mainīties tad, kad cilvēkam mainījās dzīves apstākļi, piemēram, pašos pirmsākumos cilvēks bija mednieks. Tas nozīmē, ka pamatēdiens bija dzīvnieku gaļa, un cilvēka organisms bija pielāgojies šādam uzturam. Vēlāk cilvēki sāka nodarboties ar zemkopību, un uzturā sāka lietot augu valsts produktus utt. Tagad detalizētāk aplūkosim uztura sistēmu katrai asins grupai.

Pirmā asins grupa.

Kā jau iepriekš minējām, pirmsākumos cilvēks bija mednieks un uzturā bieži lietoja dzīvnieku gaļu. Tādēļ cilvēka organisms šādam uzturam bija labi pielāgots. Taču augu valsts un piena produktu pārstrādāšanai cilvēku gremošanas sistēma nebija pielāgojusies. Tādēļ, lietojot šos produktus, varēja rasties gremošanas problēmas. Šīs grupas cilvēki ļoti grūti pielāgojas diētām. Toties tiem ir stipra imūnsistēma. Cilvēkiem ar pirmo asins grupu īpaši ieteicami ir tādi produkti kā :
liesa gaļa ( liellopu gaļa, truša gaļa ), zivis ( lasis, menca, līdaka ), olīveļļa, rieksti, ingvers un bietes. Nelielos daudzumos jālieto tādi produkti kā :

piens, kefīrs, biezpiens, siers, kartupeļi, miltu izstrādājumi, mandarīni, apelsīni un olīves.

Cilvēkiem ar pirmo asins grupu liekais svars pieaug no : pupām, pākšaugiem, kukurūzas, kviešiem un kāpostiem.

Šiem cilvēkiem novājēt var palīdzēt : jūras veltes, sarkanā gaļa, aknas.

Otrā asins grupa.

Otrā asins grupa radās tad, kad cilvēki sāka nodarboties ar zemkopību, tādēļ šo cilvēku gremošanas sistēma ir pielāgojusies graudaugu, dārzeņu un augļu pārstrādei. Šo cilvēku gremošanas sistēma ir atradinājusies no gaļas pārstrādes, tādēļ organisms uzņemtos gaļas produktus ,,nosūta,, taukaudu uzkrājumos. Ieteicamie produkti cilvēkiem ar otro asins grupu ir : griķi, pupas, visi dārzeņi, ananāsi, jebkuras augu eļļas, sojas produkti, rīsi, topinambūrs, artišoki,

Nelielos daudzumos var lietot : jūras veltes, gaļu, maizi, kura cepta no augstākā labuma miltiem.

Liekā svara veidošanos var izraisīt : gaļas produkti un miltu izstrādājumi no augstākā labuma miltiem.

Atbrīvoties no liekā svara var palīdzēt : dārzeņi, soja, augu eļļa un ananāsi.

Trešā asins grupa.

Trešā asins grupa izveidojās tad, kad cilvēki sāka klejot un pārvietojās uz ziemeļiem. Šiem cilvēkiem ir stabila imūnsistēma, gremošanas sistēma ir ļoti labi pielāgojusies dažādu produktu pārstrādei. Cilvēkiem ar trešo asins grupu īpaši ieteicamie produkti ir : piens un piena produkti, dārzeņi, skumbrija, rīsi, auzu putraimi, pētersīļi, kāposti, olīveļļa, ananāsi, plūmes, butes, truša gaļa.

Nelielos daudzumos var lietot : tomātus, zoss gaļu, liellopu gaļu, cūkgaļu, griķus, granātābolus, jūras veltes, sirdi, rudzu maizi, hurmu.

Liekos kilogramus garantē sekojoši produkti : zemesrieksti, kukurūza, lēcas, griķi, sezama sēklas.

Novājēt palīdzēs : piens un piena produkti ar zemu tauku saturu, sarkanā gaļa un zaļie dārzeņi.

Ceturtā asins grupa.

Ceturtā asins grupa izveidojās visvēlāk, tādēļ cilvēkiem ar šo asins grupu orgnisms ir ļoti jūtīgs pret jebkādām izmaiņām ēdienkartē. Imūnsistēma ir vāja. Cilvēkiem ar ceturto asins grupu ir vislielākā nosliece uz lieko svaru.

Visieteicamākie produkti ir : tītara gaļa, skābpiena produkti, pilngraudu maize, auzu pārslas, kāposti, dzērvenes, menca, skumbrija, ananāsi.

Jācenšas mazāk lietot : treknu pienu, pupas, bekonu, liellopu gaļu, banānus, krabjus, lasi, buti, pīles gaļu, avokādo, granātābolus, griķus.

Liekā svara uzkrāšanos veicina : sarkanā gaļa, griķi, kvieši, pupiņas, banāni.
Savukārt novājēšanu veicina tādi produkti kā : jūras veltes, piena produkti ar zemu tauku saturu, soja, zaļie dārzeņi, ananāsi.

Daudzi zinātnieki apgalvo, ka drīzumā var izveidoties piektā asins grupa. Šo procesu ir ietekmējusi urbanizācija un zinātniski – tehniskais progress.
Šo informāciju, par produktiem katrai asins grupai, drīzāk jāuztver kā izziņas materiālu, nevis kā norādījumu aktīvai darbībai, jo iespējams, ka tas ir tikai modes kliedziens. Daži dietologi uzskata, ka visas cilvēces eksistēšanas laikā, cilvēka organisms jau ir pārprogrammējies noteikta uztura uzņemšanai, kurš ir atrodams mūsu veikalu un tirgus klāstā. Pie tam, ir jāņem vērā arī reģions, kurā jūs dzīvojiet. Vislabāk ir uzturā lietot tos dārzeņus un augļus, kuri ir raksturīgi tieši jūsu reģionam. Un vēl. Katram no mums ir individuāls organisms ar savām īpatnībām, un, iespējams, arī ar savām saslimšanām. Tādēļ ļoti svarīgi ir apzināties kas ir veselīgs, bet kas kaitīgs tieši jūsu organismam.
Rakstu sagatavoja Daiga Maiga, speciāli recepšu portālam www.bonappetit.lv.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt