Ieteikumi konservējot

Tagad ir īstais laiks, lai sāktu vai turpinātu dārzeņu un augļu konservēšanas darbus, sarūpējot krājumus ziemai. Esam sagatavojuši ieteikumus, ko vajadzētu un ko noteikti nevajadzētu darīt konservējot!

Nelieto pārgatavojušos augļus un dārzeņus.

Tā kā konservēšana neuzlabo ēdiena kvalitāti, augļu un dārzeņu atlase būtu svarīgākais, ar ko sākt konservēšanu, lai nesabojātu visu burciņas saturu, jo kuram gan garšo ieskābis ievārījumus, vai ne?


Nepievieno vairāk garšvielu kā nepieciešams.

Jo tas var savairot baktērijas, padarot konservētos produktus nedrošus. Protams, te nav runa par 1 tējkaroti vai divām, bet noteikti nevajag pārspīlēt.

Nepievieno sviestu vai taukus.

Nepievieno sviestu vai taukus mājās gatavotiem konservētiem dārzeņiem vai augļiem, ja tas nav norādīts receptē. Sviests un tauki pārāk labi neuzglabājas un var palielināt sabojāšanās risku.

Nekad neievieto burkas konservēšanas laikā cepeškrāsnī.

Nekad neievieto burkas konservēšanas laikā cepeškrāsnī (elektriskajā, gāzes vai mikroviļņu). Tāpat nav ieteicama tvaika konservēšana. Karsējot burkas, pieturies pie norādītā laika, pretējā gadījumā konservētie dārzeņi un augļi tiks pārvārīti.

Pievieno skābi - citronu sulu, etiķi vai citronskābi.

Citronu sula tiek plaši izmantota un ir garda piedeva konservētiem tomātiem, citronskābe īpaši ievērojami garšu nemainīs, tomēr būs interesanta piedeva, savukārt etiķis tāpat ir norādīts kā viena no sastāvdaļām konservēšanas receptēs. Ja nepieciešams līdzsvarot skābo garšu, var pievienot cukuru.

Daži mizoti vai sagriezti augļi un dārzeņi kļūst brūni, lai to novērstu, jāpievieno 1 tējkaroti askorbīnskābi (vitamīnu C) uz 3,5 litriem ūdens vai jāieliek augļi citrona sulas maisījumā (3/4 tases citrona sula uz 3,5 litriem ūdens). Pirms konservēšanas šķidrums jānotecina.

Pārbaudi burkas pirms konservēšanas.

Lai gan ekonomijas nolūkos izmantojam ikdienā lietotās pārtikas burciņas, piemēram, no veikalā iegādātas tomātu mērces, ir liels risks, ka tās var neizturēt karstumu, ja burkas tiks karsētas. Izmantotās burkas nedrīkst būt ar plaisām, iespiedumiem vai rūsu, pretēji gaiss piekļūs konservētajiem produktiem. Pārbaudot burkas, jāpievērš uzmanība,cik labi pieguļ vāciņi, jo vāciņi būs tie, kas veidos hermētisku blīvējumu un neļaus piekļūt gaisam.

Plakanos vāciņus burkām iespējams izmantot tikai vienu reizi, bet skrūvējamie vāciņi var tikt lietoti atkal un atkal, ja vien tie ir labā stāvoklī.

Pārbaudi burkas 24 stundas pēc konservēšanas.

Kā to pārbaudīt? Uzspiežot uz vāciņa-ja vāciņš ir cieši noslēgts, tas būs it kā iespiests uz iekšu; ja vāciņš nav pietiekami cieši noslēgts, tas salieksies un radīs paukšķošu skaņu. Ja ir jebkādas pazīmes, ka burciņa nav īsti pareizi konservēta, tā jāliek ledusskapī un jāizlieto vispirms.

Lai veicas sarūpēt krājumus ziemai!


Bon Appetit ©
foto:foodstock

, ,

1 komentārs: Ieteikumi konservējot

  1. Vilis 08.09.2016 @ 11:43 #

    Kurš ir autors šīm muļķībām??? 1. no pārgatavojušiem augļiem iznāk teicami biezeņi, 2.Ja ievēroti pasterizācijas noteikumi garšvielu daudzums neietekmē uzglabāšanu bet garšu. 3. sviestā un taukos saceptas beciņas garšo un uzglabājas teicami. 4. ja konservējot pievieno etiķi, citronskābi, tad kāda dārzeņa pēc vajag vēl askorbīnskābi? 5. Ja ir speciālais attaisāmais un vāciņu valcētājs, plakanos vākus var izmantot vairākas reizes, gumijas gan jāmaina. 6, sapildītas burkas apgriež ar vāku uz leju, lai redzētu vai neiet gaisa burbulīši, ja iet vāciņi jāpārvelk. 7. ja nemāki, nevajag nepareizi konservēt.

Komentēt