Interesanti fakti par japāņu virtuvi.

Neparastā japāņu virtuves popularitāte visā pasaulē ir izskaidrojama ar japāņu dziļi filozofisko pieeju ēdienam. Uzlecošās saules zemes iedzīvotājiem maltītes pagatavošana nav ikdienišķs rituāls, bet gan īsta māksla. Tikai pašas labākās zemes un ūdens veltes ir cienīgas atrasties uz ēdienu galda, bet kulināra galvenais uzdevums ir saglabāt izejvielu pirmatnējās īpašības un izcelt to skaistumu. Japāņu virtuve sevī glabā daudz noslēpumu un interesantu faktu.

Jūras veltes ir slaiduma un veselīga ķermeņa avots.

Japāņu ēdienkartē jūras veltes ir līderes. Sociologi ziņo, ka Japānas iedzīvotāji patērē 20% no visām pasaulē iegūtajām jūras veltēm. Vidēji statistiskā japāņa ēdienkartē var redzēt 7 – 9 tūkstošus dažādu jūras dzīvnieku, zivju un ūdensaugu veidus. Toties maizi un gaļu japāņi patērē ļoti mazās devās. Saskaņā ar statistiku, japāņi uzņem divreiz mazāk kaloriju nekā eiropieši. Zivis japāņu virtuvē tiek lietotas 50 reizes vairāk, bet rīsi 17 reizes vairāk.

Rīsi ir paši galvenie.


Rīsi japāņiem ir tik svarīgi, ka vārds ,,gohan,, ( vārīti rīsi ) japāņu valodā ir sinonīms vārdam ,,ēdiens,,. Japāņu uzturā rīsiem ir tieši tikpat liela nozīme, kā mums maizei, bez kuras nav iedomājama neviena ēdienreize.


Japānā rīsus sāka audzēt apmēram 2500 gadus atpakaļ, patapinot tos no Ķīnas. Tieši rīsi veicināja autentiskas japāņu kulinārijas izveidošanos. No rīsiem gatavo pamatēdienus, dzērienus, piedevas, konditorejas izstrādājumus, bet rīsu subproduktus – salmus, miziņas u.c. izmanto saimniecībā.

Ilgdzīvošanas noslēpums.


Tas ir vispār zināms fakts, ka japāņu dzīves ilgums ir visai ievērojams. Vidējais japāņu dzīves ilgums ir 80 gadi. Kas gan veicina tik iespaidīgus rādītājus? Viens no ilgdzīvošanas faktoriem ir pareizi un veselīgi ēšanas paradumi. Japāņu kulinārijā pārsvarā tiek izmantoti tikai veselīgie produkti. Galvenā japāņu ēdienu specifika : ievērojams pārsvars ir cieti saturošiem produktiem, augu olbaltumvielu pārsvars pār dzīvnieku olbaltumvielām, dzīvnieku olbaltumvielas tiek uzņemtas ar zivju ēdieniem, bagātīgs rīsu patēriņš un, protams, ēdienu zemā kaloritāte.

Tuvāk dabai.

Japāņi dod priekšroku dabīgam un ekoloģiski tīram ēdienam. Ēdienu gatavošanas procesā viņi cenšas uz produktiem minimāli iedarboties, līdz ar to saglabājot to vērtīgās vielas un dabiskās īpašības. Ir ļoti svarīgi, lai produkts, kurš tiek pasniegts galdā, saglabātu savu pirmatnējo izskatu, un to varētu atpazīt pēc ārējā veidola.

Atšķirībā no eiropiešiem un ķīniešiem, kuri bieži un pamatīgi pielieto dažādus intensīvus ēdienu pagatavošanas paņēmienus, un ņem talkā daudz dažādas piedevas un garšvielas, lai panāktu jaunas ēdienu garšas, japāņu pavāri cenšas produktus minimāli apstrādāt. Tradicionālajā japāņu virtuvē ir pieņemts akcentēt produktu dabīgo, oriģinālo garšu, nemaskējot to ar mākslīgām manipulācijām.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt