Mūsu dienās ir grūti iedomāties daudzu ēdienu pagatavošanu bez majonēzes (īpaši salātus). Daudzās pasaules valstīs majonēze ir ļoti, ļoti populāra. Kā un kad tā tika izgudrota?
Jau XVIII gadsimtā Francijas kulināri plaši pielietoja majonēzi savā virtuvē. Pats nosaukums ,,majonēze,, ir radies no pilsētas Maonas nosaukuma, kuru hercogs Lujs Kriļjonskis atkaroja angļiem. Tika sarīkotas dzīres, kurās dažiem ēdieniem bija pievienota neparasti garšīga mērce.
Mērci gatavoja Maonā. Mērces sastāvā ietilpa sekojoši produkti : sarkanie pipari, tītaru olas, olīveļļa, citronu sula. Pirmsākumos mērci dēvēja par Maonas mērci, no franču valodas – majonēze. Vēlāk mērces nosaukumam sāka pievienot citus nosaukumus. Piemēram, ,,Provansas majonēzes,, sastāvā bija produkti, kuri tika izaudzēti Provansas provincē. Grūti iedomāties ēdiena pagatavošanu bez mērces. Mērču daudzveidība ir tik liela, ka tās var pievienot makaroniem, kartupeļiem, zivīm, salātiem, gaļai u.c. Atliek cerēt, ka kuņģis būs spējīgs to visu uzņemt. Plaši ir izplatīts viedoklis, ka majonēze cilvēka organismam ir ļoti kaitīga.
Tomēr ne visi tā uzskata. Majonēze satur 60% augu eļļas, un tā organismā nonāk kopā ar ēdienu. Daudzi cilvēki nespēj uzņemt tīru augu eļļu, tai pat laikā no majonēzes neviens neatteiksies. Dienas laikā cilvēkam būtu jāuzņem viena ēdamkarote augu eļļas. Tā nu sanāk, ka ne visiem majonēze ir kaitīga.
Patiesībā majonēzi varētu klasificēt kā garšvielu. Pie tam, tās vienīgais mīnuss ir uzturvērtība. Reklāmās par to vien runā, ka majonēze uzlabo ēdiena garšas īpašības. Tā tas patiešām ir , bet tomēr majonēze ir garšviela, tāpēc tā var arī negatīvi ietekmēt pagatavotā ēdiena garšu.
Nenoliedzami pozitīva majonēzes īpašība ir tā, ka majonēze palīdz pilnīgai produktu pārstrādei organismā. Tas ir ļoti nozīmīgi labam garastāvoklim, darba spējām un patīkamām garšas baudām.
Ja cilvēkam nav nekādu veselības problēmu, tad nekādu negatīvu ietekmi majonēze neradīs. Zināms, ka majonēze ir pikanta, tās sastāvā ir etiķis, sinepes un garšvielas. Tādēļ cilvēkiem ar kuņģa vai zarnu trakta problēmām būtu jāatsakās no majonēzes lietošanas.
Tikai nedomājiet, ka tieši majonēze ir kādu kuņģa slimību ierosinātāja. Patiesais iemesls, kā likums, slēpjas pašā organisma veselībā ( piemēram, paaugstināts skābes daudzums kuņģī, kuņģa čūla, gastrīts u.c. ).
Daudzi pircēji, izvēloties majonēzi pirmkārt pievērš uzmanību tam, vai tās sastāvā ir olu pulveris. Olu pulveris arī var ietekmēt organisma veselību, jo tajā ir diezgan liels holesterīna daudzums. Tika izgudroti jauni majonēzes veidi, no kuriem olu pulveris ir izslēgts, vai aizvietots ar līdzīgu komponentu.
Tas nav nekāds noslēpums, ka majonēze spēj sabojāt jebkuru figūru. Tāpēc uzmanīgi skatieties uz augu eļļas saturu tajā.
Pārdošanā parasti ir augstas, vidējas un zemas kaloritātes majonēze. Attiecīgi augu eļļas saturs 55%, no 40% līdz 55% un 40%.
Ja jūs vēlaties baudīt kvalitatīvu un garšīgu majonēzi, tad pagatavojiet to paši. Tas ir ļoti vienkārši!
Mājas majonēzes pagatavošanas recepte
Mājas majonēze uz piena bāzes
Ja ierastā majonēze nav pa prātam, pamēģiniet pagatavot aioli mērci! Aioli ir franču mērce, to gatavo gluži tāpat kā majonēzi, tikai aioli sastāvā ir daudz ķiploku.
Aioli mērce
Bon appetit !
Faktus par mojonēzi apkopoja Daiga Maiga, speciāli recepšu portālam www.bonappetit.lv.Foto:gettyimages.com
Pagaidām nav komentāru.