Katrai tautai ir sava gaume un izvēle. Tā, piemēram, angļi brokastīs dod priekšroku auzu putrai, mīksti novārītai olai un stiprai, svaigi uzvārītai tējai. Amerikāņi visbiežāk no rītiem dzer apelsīnu sulu, ēd pārslas vai musli, tostermaizes, sviestmaizes ar riekstu sviestu. Franču tradicionālās brokastis ir kruasāns un tasīte kafijas ar pienu. Tiek uzskatīts, ka visveselīgākās ir angļu brokastis, visātrāk pagatavojamās ir amerikāņu brokastis, bet visgaršīgākās – franču brokastis. Nu ko, apskatīsim faktus!
Daudzi zinātnieki uzskata, ka pieauguši cilvēki var sākt barības uzņemšanu pusdienas laikā. Tiek uzskatīts, ka viedokli par kārtīgām brokastīm ir izplatījuši amerikāņu kukurūzu pārslu ražotāji. Teiciens : ,,Brokastis apēd pats, pusdienās padalies ar draugu, bet vakariņas atdod ienaidniekam,, - visticamāk ir tālu no patiesības. Naktī atpūties, tūlīt pēc miega mūsu organisms nejūt uzreiz nepieciešamību pēc liela pārtikas daudzuma. Barības pārstrādāšana ir smags process. Tas ilgst 3 – 4 stundas. Sanāk, ka pēc kārtīgām brokastīm dodoties uz darbu, mēs neļaujam barībai pilnvērtīgi pārstrādāties.
Kā uzskata pārtikas institūta zinātnieki, ideālajā variantā brokastīs būtu jālieto : diedzēti graudaugi – enerģijas uzņemšanai, augļi – momentālai enerģijas atbrīvošanai un vitamīnu uzņemšanai, piena produkti – olbaltumvielu un minerālvielu uzņemšanai.
Amerikāņu zinātnieki ir nonākuši pie secinājuma, ka bērni un pusaudži, kuri ēd brokastis, uzrāda augstāku intelektuālo līmeni, un biežāk apmeklē skolu, nekā tie , kuri ir pieraduši iztikt bez brokastīm.
Ir pierādījumi, ka brokastu ēšana nostiprina atmiņu un paaugstina bērnu sekmju līmeni skolā. Viss ir vienkārši. Ja skolnieka uzmanību no mācībām nenovērš izsalkuma sajūta, viņš spēj pilnībā nodoties mācībām.
Pašas dārgākās brokastis tika pasniegtas 2003. gadā Šveicē. Tas notika pašā augstākajā pasaules kalnu rotējošā restorānā. Iedomājieties, pašā ledāja centrā, fantastisku kalnu virsotņu ieskautā restorānā miljonāru kompānija brokastīm iztērēja 600 000 eiro. Galdā tika pasniegtas visas zināmās delikateses.
Pēc statistikas, tie autovadītāji, kuri neēd brokastis, visbiežāk kļūst par rīta ceļu satiksmes negadījuma dalībniekiem.
Dietologi iesaka rītu sākt ar glāzi ūdens, tējas vai sulas. Šķidrums palīdzēs organismam pamosties un sākt gremošanas procesu. Nenonieciniet arī piena produktus.
Speciālisti iesaka ,,cīruļiem,, brokastīs atteikties no kafijas, bet zaļā tēja būs tieši tas, kas vajadzīgs. Un galvenais, atcerieties kārtīgi pabrokastot. ,,Pūcēm,, viss ir otrādi. No rītiem tās nevar iztikt bez tasītes kafijas. Kafija palīdz tām pamosties. ,,Pūcēm,, agrās rīta stundās apetīte vēl guļ. Tāpēc ,,pūču,, brokastīm ir jābūt vieglām. Toties pēc kādas stundas vai divām būs īstais laiks kārtīgi iestiprināties.
Romas pāvests ( Benedikts XVI) brokastīs visbiežāk ēd . . . picu! Viņš pat ir svētījis picu cepējus, un tas nav nekāds brīnums, jo viņš neatzīst nekādu citu ēdienu, izņemot picu. Viņš picu ēd gandrīz katrās brokastīs, pusdienās un vakariņās. 🙂
Tradīcija katru rītu dzert apelsīnu sulu pastāv visās Eiropas valstīs un Amerikā. Un tas nav tāpat vien. Sula sniedz pietiekamas vitamīna rezerves visai dienai.
Apēdiet brokastīs musli ar pienu, un jums vairs negribēsies ēst līdz pat pusdienām. Pie tam, šis ēdiens jums sniegs nepieciešamo enerģijas daudzumu.
Brazīlijas zinātnieki ir konstatējuši interesantu faktu : cilvēki, kuri apēd trīs ābolus dienā, zaudē svaru. Tas ir izskaidrojams ar to, ka ābolos ir daudz šķiedrvielu un ūdens, tādēļ nepieciešamība pēc citiem produktiem ir mazāka.
Pašas masveidīgākās brokastis tika ieturētas 1998. gadā Dubajā. Šajās brokastīs piedalījās 13 797 cilvēku!
Pēc statistikas datiem, Krievijā mūsu dienās brokastis neēd apmēram 15% iedzīvotāju, bet visvairāk iedzīvotāju atsakās no brokastīm Vācijā. Precīzi viena ceturtā daļa cilvēku, 25% vāciešu neēd brokastis.
Daži cilvēki neēd brokastis, cenšoties novājēt, bet patiesībā, viņi šajā gadījumā vairāk palielina ķermeņa svaru, nekā novājē. Atcerieties : atteikšanās no brokastīm iespējami noved pie aptaukošanās.
Kā uzskata daudzi dietologi, mūsu garastāvoklis, atmiņa un domāšana ir atkarīga no tā, ko mēs esam apēduši. Šajā jomā uztura institūta zinātnieki ir atklājuši daudzus interesantus faktus, kuri var būt vērtīgi katram no mums. Piemēram, pateicoties saldumiem, kurus apēdam no rīta, mēs nevaram sasniegt mundrumu. Gluži otrādi, organisma aktivitāte pazeminās.
Desas, olas un šķiņķa sastāvā ir daudz holesterīna un tauku. Šīs vielas lēni pārstrādājas un izsauc lielu asins daudzuma aizplūšanu no smadzenēm. Tas noved pie domāšanas procesa palēnināšanās.
Madonna pirms brokastīm, kā minimums, 3 stundas nodarbojas ar jogu. Pēc tam brokastīs apēd šķidru dārzeņu zupu un izdzer glāzi dabīgas sulas.
Izrādās, ka no rītiem nedrīkst vingrot tukšā dūšā! Ja jūs pirms rīta skrējiena neko neapēdīsiet, tad organismam draud cukura trūkums, tas noved pie palēninātas reakcijas (jautrs gan būs tāds skrējiens).
Jo pamatīgākas ir brokastis, jo mazāk cilvēks ēd dienas laikā. No rītiem labāk ir dot priekšroku ar olbaltumvielām bagātai pārtikai. Tad jūs ilgi nejutīsiet izsalkuma sajūtu.
Kādas Portugāles pilsētas iedzīvotāji uzstādīja rekordu – pagatavoja un apēda pasaulē visapjomīgākās brokastis. 10 stundu laikā apmēram 25 000 cilvēku izlietoja 10 tonnas piena un 35 000 kukurūzas pārslu iepakojumus.
Speciālistu padoms : brokastīs ievērojiet mērenību. Vislabāk ir ēst vieglas brokastis. Lietojiet putras, ābolus, sulas, visu, kas viegli pārstrādājas. No rīta nedrīkst ēst gaļu un zivis. Vislabāk ,,smagos,, produktus ir pārcelt uz vakaru.
Brokastu tēmu padziļināti pētīja un faktus apkopoja Daiga Maiga, speciāli recepšu portālam www.bonappetit.lv.Foto:gettyimages.com
Pagaidām nav komentāru.