Kā ideāli pagatavot liellopu malto gaļu

Mēs bieži un daudz runājam par labākajiem gaļas gabaliem, taču joprojām mājās visbiežāk izvēlamies ēst kotletes vai ēdienus no maltās gaļas, it īpaši no liellopu maltās gaļas. Pat šobrīd tik ļoti populāro burgeru pagatavošanai ir nepieciešama tieši liellopu maltā gaļa.

Garšīgs hamburgers sastāv no daudziem komponentiem, taču pats, pats svarīgākais komponents ir gaļa. Maltās gaļas kvalitāti ietekmē daudzi parametri, sākot ar maluma rupjuma pakāpi, tauku daudzumu un beidzot ar malšanas vai sasmalcināšanas metodi.

Kā zināms, gaļā ir daudz muskuļu šķiedru, starp kurām ir saistaudi un zināms daudzums tauku. Ja jūs vēlaties ēst jēlu gaļu, tad taukiem ir jābūt ļoti maz. Taču, ja mēs no maltās gaļas gatavojam ēdienu ar termisko apstrādi, tad labāk, ja tauku ir vairāk. Muskuļu šķiedras ir garas un stingras (noturīgas), tāpēc sasmalcināšana samazina šo noturību. Cik smalki ir jāsamaļ? Tas, protams, ir atkarīgs no gaļas maļamās mašīnas vai citas sadzīves tehnikas, kuru izmantojam šim nolūkam. Pat ar nazi gaļu var sasmalcināt dažādi. Rupjais malums vislabāk ļauj maltajai gaļai saglabāt sākotnējo gaļas garšu un sniedz iespēju izbaudīt gaļas tekstūru. Ja gaļa ir pārāk smalki samalta, tad mēs riskējam pagatavot ēdienu ar nepietiekamu gaļas garšu. Bieži vien veikalos tirgo tieši smalkā maluma malto gaļu ar gludu tekstūru. Tas tiek darīts, lai maskētu gaļas kvalitāti vai maltajai gaļai izmantoto gaļas gabalu ,,izcelsmi,,. Tāpēc, pērkot malto gaļu, pievērsiet uzmanību šim faktam! Kvalitatīva liellopu maltā gaļa ir rupja maluma.

Maļot gaļu, no tās tiek atbrīvotas olbaltumvielas, kuras malto gaļu satur kopā. Tāpēc malto gaļu sāliet tikai tad, kad kotletes, frikadeles vai tefteļus jau esat sagatavojuši cepšanai vai vārīšanai. Ja jūs sāli pievienosiet maltajai gaļai, tad gatavošanas laikā kotletes var izjukt. Varat arī vienkārši maltās gaļas ēdienam pievienot kādu pieskaņotu, sālītu ,,kaimiņu,, , kā tas ir gadījumā ar hamburgeru, piemēram, olīves, tapenādi, sālītus gurķus vai sāliet tikai piedevas.

Un tā, jums ir 200 g liellopu filejas, un jūs gribat pagatavot kotletes hamburgeram. Lieliski! Vēl jums vajadzēs nedaudz cūku tauku, 1 ēdamkaroti mīksta vai izkausēta sviesta, 2 ēdamkarotes olīveļļas, svaigi maltus piparus un sāli. Gaļu un taukus ielieciet saldētavā uz 30 min. Pēc tam izņemiet, liellopu gaļu sagrieziet 3 – 4 daļās un samaliet kopā ar taukiem, atceroties mūsu ieteikumu par rupjo malumu.

Iegūto masu samaisiet kopā ar pārējām sastāvdaļām. Ja vēlaties, varat vēl pievienot smalki sagrieztus pētersīļus, majorānu, jau iepriekš sasmalcinātu un līdz mīkstumam apceptu šalotes sīpolu galviņu un 1 – 2 ķiploku daiviņas. Ar rokām samaisiet malto gaļu, piesātinot masu ar gaisu, un veidojiet kotletes. Centieties modernās presformas neizmantot. Pārāk stingri kotletes nesaspiediet. Daudzi iesaka izveidotās kotletes pirms cepšanas atkal ielikt ledusskapī uz 20 – 30 min. Ja vēlaties, variet tā darīt, taču variet cept arī uzreiz.

Uzkaisiet kotletēm sāli un cepiet uz pannas, kura ir nedaudz ieziesta ar eļļu, vai grilējiet 2 – 3 min no katras puses. Tas arī viss! Jūsu priekšā ir lieliskas kotletes mājas hamburgeram.

,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt