Veikalā pērkot biezpiena paciņu, mēs pilnībā paļaujamies uz ražotāju godaprātu. Tomēr, ne katrs veikalā nopērkamais biezpiens ir dabīgs. Vēl bez piena un ierauga tajā var būt dažādas ķīmiskās pārtikas piedevas un soja. Lieliska alternatīva ir mājās gatavots biezpiens, kuru tirgū pārdod sveramā veidā. Vajag tikai zināt dažas lietas, kuras jums palīdzēs izvēlēties pašu labāko biezpienu – svaigu, garšīgu un veselīgu produktu.
Kā mājās gatavo biezpienu?
Pienu saraudzē. Iegūto rūgušpienu ielej katlā un liek uz uguns karsēties. Karsēšanas procesā rūgušpiens sadalās biezpienā un sūkalās. Lai biezpienu atdalītu no sūkalām, caurdurī ieklāj marli, caurduri novieto virs trauka, kurā satecēs sūkalas. Tad katla saturu ielej caurdurī, ļauj šķidrumam notecēt. Kad lielākā daļa sūkalu ir notecējusi, marli ar biezpiena masu izņem no caurdura un pakarina virs trauka, lai notecinātu atlikušās sūkalas. Bieži vien pēc notecināšanas biezpienu vēl nospiež, jo rūpīgāk biezpienu nospiedīsiet, jo tas būs sausāks.
Kāds biezpiens ir labāks?
Labs biezpiens ir baltā krāsā ar krēmīgu nokrāsu (nevis ar zilganu nokrāsu). Tam ir jāsmaržo tieši pēc biezpiena – jūs taču atceraties šo brīnišķīgo, mazliet skābeno (taču ne pārāk) smaržu?
Labs biezpiens nekad nav skābs. Pats labākais svaigais biezpiens ir tāds, kuram nav jāpievieno ne cukurs, ne ievārījums, tas pats par sevi ir salds.
Biezpienam ir jābūt treknam, viegli krēmīgas un viendabīgas konsistences. Slikti, ja biezpiens ir daudzslāņains, un slāņi viens no otra atšķiras gan pēc krāsas, gan konsistences. Tieši tādēļ izvairieties no tirgotājiem, kuri biezpienu tirgo no lielām mucām vai citiem liela tilpuma traukiem, jo šādos traukos biezpienu krāj vairākas dienas un tikai tad ved uz tirgu. Šādos traukos biezpiens var būt saskābis un sarūdzis.
Ja biezpiens ir graudains, irdens vai kunkuļos, tad tas nozīmē, ka tam ir izspiests viss mitrums līdz pēdējam. Šāds biezpiens ir vieglāks nekā krēmīgās konsistences biezpiens. Tātad apjoms būs lielāks. Bez tam, šāds biezpiens ilgāk saglabājas svaigs. Taču, tas ir sauss un nav garšīgs, un no kunkuļiem ēdiena gatavošanas procesā nav iespējams atbrīvoties. Lai iegūtu viendabīgu biezpiena masu, šādu biezpienu jums nāksies ilgi berzt caur sietu, jo ne blenderis, ne mikseris te nepalīdzēs.
Ja jūs dzīvojat laukos, bieži brauciet uz laukiem vai uz vasarnīcu netālu no laukiem, tad labāk biezpienu pērciet tur. Tiesa, bieži vien laukos biezpiens ir iepriekš jāpasūta. Tomēr tam ir savi plusi – saimniece jums pagatavos tik daudz biezpiena, cik jūs vēlēsieties. Tāpēc ar lauku biezpienu, kā likums, nav absolūti nekādu problēmu: priekš saviem klientiem, kuri atnāks vēl ne reizi vien, saimniece pacentīsies no visas sirds.
Uzzināt, kurai saimniecei ir vislabākais biezpiens, nav sarežģīti – izvaicājiet vietējos iedzīvotājus, viņi jums ieteiks, kurā mājā var iegādāties pašu svaigāko un garšīgāko biezpienu.
Ja jūs dzīvojat pilsētā, tad dodieties uz tirgu. Pie tam, jo lielāks tirgus, jo labāk. Lielajos pilsētas tirgos PVD pārbauda visu atvesto produkciju. Bez tam, ir vairāki tirgotāji, kuri tirgo vienu un to pašu preci, tātad jums ir lielāka izvēles brīvība.
Pagaidām nav komentāru.