Arbūzu pazinēji, izvēloties arbūzu, veic dažādas, nesaprotamas manipulācijas: saspiež, paklaudzina, groza un domīgi aplūko. Patiesībā, ir gana vienkārši kļūt par arbūzu ekspertu.
Pirmkārt jums ir jābūt pacietīgiem: arbūzu ražas laiks sākas 1. augustā. Tieši šajā laikā nobriest pašas populārākās Astrahaņas šķirnes. Tiesa, šķirņu daudzveidība ir minimāla. Pieredzējuši arbūzu cienītāji uzskata, ka mūsu valstīm piegādātie arbūzi visi ir vienlīdz milzīgi, kas nav raksturīgi Astrahaņas arbūziem. Bez tam, svītras nav kontrastainas, ir izplūdušas un blāvas. Tā ir pazīme, ka arbūzs ir pieņēmies svarā, uzņēmis ūdeni, taču nav nogatavojies.
Ja jūs neesat gatavi arbūzu aizvietot ar meloni, tad starp piedāvātajiem milzeņiem jums būs jāatrod savs arbūzs. Ja visi arbūzi ir lieli, tad pats nobriedušākais būs mazāka izmēra, nekā pārējie. Vēl bez kontrastainām svītrām, kas ir tradicionāla arbūza gatavības pazīme, pievērsiet uzmanību mizas spīdumam. Arbūzam, kurš ir nogatavojies, miza ir sausa un spīdīga. Ja arbūza miza izskatās kā novaskota, un to viegli var pārdurt ar nagu, tad šis arbūzs noteikti vēl ir zaļš. Ja jums šķiet, ka arbūzs ir nogatavojies, tad patiešām variet to cieši apskaut. Gatavam arbūzam būtu jānokrakšķ. Taču, ilgstošas pārvadāšanas rezultātā arbūza mīkstums tiek nedaudz saspaidīts. Tāpēc šo testu var neiziet pat visgatavākais eksemplārs.
Lai arī gan lielveikalos, gan tirgus klāstā piedāvātajos arbūzos ir mazāk kaitīgo vielu, izskatās tie visi tieši tāpat: milzīgi, un gandrīz visi ir zaļi. Nav saprotams, kur ir pazudušas agrāk audzētās un piedāvātās arbūzu šķirnes, kuru augļiem bija plāna miziņa un koši sarkans, salds, miltains mīkstums. Tagad šie arbūzi ir aizstāti ar milzīgiem, vienlīdz skābeniem ātraudzīgajiem eksemplāriem. Pāris gadus atpakaļ Astrahaņas arbūzu audzētāji pat patentēja savas arbūzu šķirnes un, lai aizsargātu vietējo zīmolu, apsolīja uz katra arbūza uzlīmēt hologrāfisko uzlīmi. Taču, kaut kā līdz mums Astrahaņas arbūzi tā arī nenonāk, ne ar uzlīmēm, ne bez.
Par to, ka arbūzi, kuri ir novākti pirms laika, ir piesātināti ar dažādiem ķīmiskiem mēslojumiem, kuru sastāvā ir nitrāti, zin visi. Taču, neskatoties uz to, arbūzus, kuri tirgū tiek piedāvāti mēnesi pirms arbūzu sezonas sākšanās, arī pērk visi. Arbūziem pieļaujamā nitrātu norma ir 60 mg/kg. Pirms arbūzu sezonas piedāvātajos augļos nitrātu koncentrācija mēdz būt no 120 mg/kg līdz pat 600 mg/kg. Arbūzi, kurus pārdod veikalos un tirgos, tiek laboratoriski pārbaudīti. Tas garantē to, ka nitrātu daudzums būs normas robežās, un jūs nesaindēsieties. Bet arbūzus, kurus tirgo ielu un šoseju malās, neviens nepārbauda.
Pats vienkāršākais veids, kā noteikt cik ,,nitrātainu,, arbūzu jūs esat nopirkuši, ir šāds: nogrieziet gabaliņu no mīkstuma un ielieciet to glāzē ar tīru ūdeni. Ja ūdens iekrāsojas rozā krāsā, tad nitrātu arbūzā ir pārāk daudz. Tiesa, jāatzīst, ka šādai arbūzu pārbaudei ir daudz trūkumu. Pirmkārt, lai jūs varētu arbūzu pārbaudīt, jums tas vispirms ir jānopērk. Otrkārt, rezultāts būs jāgaida ilgi – ne mazāk kā stundu. Pa šo laiku jūs jau būsiet paspējuši apēst pusarbūzu. Un visbeidzot, ūdens iekrāsosies rozā krāsā tikai tad, ja nitrātu koncentrācija arbūzā ļoti ievērojami pārsniegs pieļaujamo normu.
Pagaidām nav komentāru.