Kādas sastāvdaļas ietilpst gāzēto dzērienu sastāvā? Kā izvēlēties labu gāzēto dzērienu> Kā orientēties dzēriena sastāvdaļās?
Mēģināsim tikt skaidrībā ar šiem jautājumiem.
Gāzēto dzērienu sastāvs.
Gāzēto dzērienu galvenā sastāvdaļa ir ūdens - 85 - 99%. Tāpēc dzēriena kvalitāte galvenokārt tiek noteikta pēc ūdens kvalitātes, kurš tiek izmantots. Kā likums, lielie bezalkoholisko dzērienu ražotāji izmanto mūsdienīgas, jaudīgas ūdens attīrīšanas sistēmas, ar kuru palīdzību var iegūt augstas kvalitātes dzeramo ūdeni.
Kāpēc mēs tā esam iecienījuši gāzētos dzērienus? Droši vien, tas ir saistīts ar patīkamo gāzes burbulīšu sprakšķēšanu mutē. Šī sajūta rodas, pateicoties ūdens piesātināšanai ar ogļskābo gāzi. Ogļskābe ir bez garšas un krāsas. Šī gāze ir gaisā, kuru elpojam. Vēl ogļskābā gāze piedalās cilvēka vielmaiņas procesos, ietekmē daudzu fermentu aktivitāti un tai ir svarīga loma skābes bāzes līmeņa uzturēšanā. Dzērienos esošā ogļskābā gāze cilvēkam ir absolūti nekaitīga.
Interesants fakts: pudeles atvēršanas brīdī 90% gāzes pazūd gaisā, lielākā, pudelē palikusī daļa 10%, izplūst gaisā dzeršanas procesā. Tikai pavisam neliela daļa nokļūst kuņģī un zarnu traktā.
Cukurs. Visbiežāk ražotāji bezalkoholiskajiem dzērieniem pievieno pašu parastāko biešu vai cukurniedru cukuru. Mērena cukura lietošana veseliem cilvēkiem nav kaitīga. Cukurs uzlabo garastāvokli, piedod spēkus un papildina enerģijas krājumus.
Dažiem gāzētājiem dzērieniem pievieno kofeīnu. Kā zināms, kofeīns iedarbojas tonizējoši. Tomēr, reti kurš zina, ka zemā koncentrācijā kofeīns neiedarbojas tonizējoši, bet ir tikai kā garšas piedeva, kas dzērienam piedod patīkamu rūgtumiņu, kurš gandarī kafijas cienītāju garšas kārpiņas.
Etiķetē uzrādītās nepazīstamās dzēriena sastāvdaļas.
Kā garšas piedevu, lai gāzētam dzērienam piešķirtu skābumu, izmanto citronskābi vai fosforskābi. Kliedēt bailes no fosforskābes var fakts, ka tā ir sastopama pat tomātos, pietam, divreiz lielākā koncentrācijā (114mg/100ml) nekā gāzētajos dzērienos (piemēram, Coca-cola <60mg/100ml). Pārtikas skābju zemā koncentrācija dzērienos ir nekaitīga, to skābums atbilst daudzu augļu sulu un nektāru skābumam.
Atbildīgi ražotāji pievērš lielu uzmanību ne tikai ingredientu kvalitātei, bet arī dzēriena pievilcīgajam izskatam. Lai dzērienam būtu skaista krāsa un tas priecētu acis, dzērienam pievieno pārtikas krāsvielas. Pārtikas tehnologi apgalvo, ka nevajag aizspriedumaini attiekties pret pārtikas krāsvielām, jo absolūti visas krāsvielas pārtikas ražošanā sāk izmantot tikai pēc rūpīgas to nekaitīguma pārbaudes. ilggadēju zinātnisko pētījumu ceļā ir noteikta šo vielu pieļaujamā koncentrācija pārtikas produktos, kura ražošanas procesā netiek pārsniegta.
Daži lielie ražotāji, ņemot vērā patērētāju vēlmes, bieži savos dzērienos izmanto dabīgās krāsvielas. Piemēram, kolas tipa dzērienos kā krāsviela tiek izmantots grauzdēts cukurs, daudzos dzērienos ar apelsīnu garšu kā krāsvielu izmanto oranžo beta- karotīnu, kurš ne tikai ir nekaitīgs, bet pat veselīgs A vitamīna avots.
Vislielāko piesardzību nepelnīti iemantojuši ir konservanti. Konservantus, kurus izmanto nelielā koncentrācijā, ir nekaitīgi un palīdz nepieļaut mikroorganismu attīstību produktā, aizkavē produkta bojāšanos un samazina pārtikas saindēšanās risku. Visbiežāk dzērienos izmanto benzoskābi un tās sāļus un sorbīnskābi un tās sāļus. Satraukumam nav iemesla, jo benzoskābe ir dzērvenēs un brūklenēs, daudz sorbīnskābes ir pīlādžos, un neviens šīs ogas neuzskata par kaitīgām. Tagad daži ražotāji jau ir iemācījušies iztikt bez konservantiem. To var panākt, nodrošinot augstu ražošanas tehnoloģisko kultūru, un to var atļauties tikai lielie ražotāji, kuru vārds ir slavens visā pasaulē.
Tādā veidā, visas dzērienu sastāvdaļas, kurus ražo lielās kompānijas!!!, atbilst visām pārtikas ražošanas prasībām un likumdošanai un ir pilnīgi nekaitīgi cilvēka organismam.
Pagaidām nav komentāru.