Kā pagatavot barbekjū

Izbraukumi piknikā ar ģimeni un draugiem kļūst arvien biežāki un populārāki. Jebkurus svētkus, brīvdienas, kas iekrīt labos, saulainos laikapstākļos, daudzi no mums cenšas pavadīt pie dabas. Un priekšā vēl ir visa vasara un rudens, kas nereti priecē mūs ar siltām dienām.

Protams, jebkurš pikniks ietver sevī visu iemīļoto šašliku, taču kādā mirklī rodas jautājums – ko darīt ja šašliks jau ir kļuvis neinteresants un banāls, ja gribas kaut ko jaunu, bet tajā pašā laikā pārbaudīti garšīgu un piemērotu piknikam dabā? Un šeit mums talkā nāk šašliku amerikāniskais variants – barbekjū. Ne tik senā pagātnē pat vārds ”barbekjū” lielākajai daļai no mums šķita pasakaini tāls un neaizsniedzams, toties un strauji pieaugošā interese par citu valstu kulinārajām tradīcijām dara savu. Šodien lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju barbekjū pagatavošana kļūst tikpat populāra kā šašliku cepšana.

Atšķirībā no šašlika barbekjū pagatavošanā iepriekš sagatavo tos produktus apcepj uz speciālām restēm, nevis uz iesmiem. Turklāt apcepšanai tiek izmantoti dažādi siltuma avoti – gāze, elektrība un, protams, karstas ogles, kas padara pagatavoto barbekjū daudz garšīgāku, ar dūmu aromātu piesātinātu. Pastāv divi barbekjū pagatavošanas veidi. Pirmais paredz cepšanu uz restēm virs oglēm (tāpat kā grilēšana). Šādam pagatavošanas veidam lieliski derēs varkalis vai jebkura cita izturīga tvertne, kurā iespējams ievietot karstas ogles un uz tā uzstādīt restes.

Cepšanai uz oglēm, taču ar vāku virsū. Process vairāk atgādina kūpināšanu. Šajā gadījumā jums būs nepieciešama īpaša ierīce barbekjū pagatavošanai. Šo ierīču izvēle ir neiedomājami liela: sākot ar pavisam vienkāršām, kas domātas nelielām kompānijām un pieticīgam produktu daudzumam un beidzot ar sarežģītiem, dārgiem aparātiem, kas sastāv no vairākām kamerām un ir aprīkoti ar dažādiem spiediena, temperatūras u.c. sensoriem. Īpašu plašumu fantāzijai piešķir dažnedažādākie produkti, no kuriem var pagatavot barbekjū. Tie var būt steiki no liellopa gaļas, putna gaļas un zivs, maltās gaļas izstrādājumi, jebkuri jūras produktu salikumi, dažādi desu izstrādājumi dārzeņi un pat augļi un saldumi. Izvēle ir milzīga, bet visneiedomājamāko marināžu izmantošana padara izvēli nebeidzamu, protams, pastāv arī jau izstrādātas, laika un produktu, mērču un marināžu mīļotāju pārbaudītas marinādes, kas garantē, ka jūsu pagatavotais barbekjū būs patiešām garšīgs, aromātisks un sulīgs.

Šodien grila eksperti ievāca un apkopoja padomus, noslēpumus un receptes par to kā pagatavot barbekjū, kas noteikti palīdzēs pagatavot garšīgu barbekjū pat tiem, kas gatavo to pirmo reizi.

Visbiežāk barbekjū pagatavošanai izmanto presētas kokogles. Šāda veida ogles ir ļoti viegli iekurināt, tās rada vienmērīgu karstumu un labi deg grilos un barbekjū ierīcēs. Taču tas nebūt nenozīmē to, ka nevarat uztaisīt ogles paši saviem spēkiem. Lai to izdarītu, uztaisiet atsevišķu ugunskuru, ielieciet tajā resnas, bet pārāk garas pagales un sagaidiet līdz tās labi izdegs. Kad atklātā liesma nodzisīs un paliks tikai vienmērīgi sārtas ogles, uzmanīgi ar cirvi tās saskaldiet nelielos (5-7 cm) gabalos un ielieciet tās varkalī, izmantojot speciālās ogļu knaibles. Barbekjū pagatavošanai vislabāk izmantot ogles no ābeles, ozola, ķirša vai lazdas.Šo koku sugas ogles jūsu barbekjū piešķirs īpašu aromātu un burvību. Bet no skuju koku oglēm labāk izvairīties, jo tās jūsu barbekjū piešķirs smagu šķebīgu garšu un smaržu.

Ja sava barbekjū pagatavošanai esat izvēlējies svaigu, maigu jaunu dzīvnieku gaļu, tad varat pavisam vienkārši iztikt bez gaļas gabaliņu marinēšanas. Labai, nesīkstai gaļai pietiek tikai ar to, ka tā ir pamatīgi jāapziež ar mērci 5 minūtes pirms tā ir pavisam gatava. Barbekjū klasiskā mērce skaitās tomātu mērce. Sautēšanas katlā vai dziļā pannā uzsildiet 1 ēdamkaroti olīveļļas, pievienojiet vienu smalki sagrieztu sīpolu un divas sasmalcinātas ķiploka daiviņas. Apcepiet līdz tas viss kļūst zeltains, tad pievienojiet vienu krūzi tomātu pastas, ½ krūzi ūdens, 1 ēdamkaroti etiķa, 1 ēdamkaroti cukura, ½ ēdamkarotes sinepju, melnos piparus pēc garšas. Rūpīgi samaisiet un karsējiet maisījumu līdz tas uzvārās. Nogrieziet mazāku uguni un vāriet to 15 minūtes, visu laiku maisot. 5 minūtes pirms gatavības var pievienot 1 ēdamkaroti jebkuru sakapātu zaļumu. Gatavo mērci atdzesējiet, ielieciet stikla burkā un atstājiet ledusskapī 1 – 2 dienas.

Neparasti garšīgi sanāk jēra gaļa Marokas gaumē. Mērci pagatavojiet jau iepriekš. Sasmalciniet piecas ķiploka daiviņas, tam pievienojiet trīs ēdamkarotes malta koriandra, trīs ēdamkarotes ķimeņu, divas ēdamkarotes olīveļļas, divas ēdamkarotes medus un divas ēdamkarotes piparmētru mērces vai sakapātu piparmētru lapiņu. Rūpīgi samaisiet. Piecus kilogramus jēra gaļas bez kauliem sagrieziet porciju gabalos, sajauciet ar gatavo mērci un atstājiet marinēties uz 3 stundām. Gatavo gaļu cepiet uz oglēm, piecas minūtes pirms gatavības rūpīgi apziediet ar atlikušo mērci.

Ievērojamu popularitāti ir guvis barbekjū no cūkas ribiņām. Pievienojiet tām marinādi Ķīniešu stilā un apburiet jūsu draugus ar apbrīnojamu austrumu virtuves aromātu. 1 ½ kg cūkas ribiņu sagrieziet porciju gabalos. Marinādes pagatavošanai, sajauciet četras ēdamkarotes baltā vīna etiķa, četras ēdamkarotes sojas mērces, ½ tējkarotes Tobasko mērces, divas ēdamkarotes tomātu pastas, vienu ēdamkaroti sezama eļļas, vienu tējkaroti sauso sinepju, divas sasmalcinātas ķiploka daiviņas un vienu ēdamkaroti brūnā cukura. Ar gatavo marinādi aplejiet ribiņas, kārtīgi samaisiet un atstājies ievilkties trīs stundas. Cepiet uz restēm līdz tās ir gatavas, piecas minūtes pirms gatavības apziediet ribiņas ar atlikušo marinādi. No vistas filejas var pagatavot oriģinālas barbekjū aploksnītes. Rūpīgi sajauciet 100g smalki sakapātu loku un 200g mīksta krējuma siera. 8 vistas krūtiņas uzmanīgi sagrieziet gareniski, atlokiet kā grāmatu, aptiniet ar pārtikas plēvi un ar mīklas veltni izrullējiet līdz tādam biezumam, kas nepārsniedz 0,5cm. Katras filejas centrā ievietojiet vienu ēdamkaroti loku un siera maisījuma, filejas malas salokiet kā aploksni. Katru aploksni pārklājiet ar 1-2 bekona šķēlēm. Cepiet uz barbekjū restēm, kas noklātas ar foliju, 5 minūtes katru pusi.

Brīnišķīgs sanāk barbekjū no tunča. Šajā zivī apbrīnojamā veidā savienojas bagātīga garša un aromāts ar gaļas maigumu un mīkstumu. Sakapājiet 4 sīpolus, pievienojiet tiem 500ml sausa sarkanvīna, divas ēdamkarotes cukura, ½ tējkarotes melno piparu, vienu tējkaroti svaiga vai žāvēta oregano. Rūpīgi samaisiet un iegūtajā marinādē uz divām līdz trīs stundām iemarinējiet 700g tunča filejas. Tādā veidā sagatavotu tunci, cepiet uz restēm 10 minūtes, bieži apgriežot uz otru pusi un aplaistot ar atlikušo marinādi. Gatavo fileju pasniedziet veselu, sagriežot to porcijās tieši pie galda.

Pavisam vienkārši ir pagatavot barbekjū no laša filejas, bet pievienojiet tam Modžo mērci un jūs varēsiet nogaršot vienu no populārākajiem barbekjū Kanāriju salās. 1kg laša filejas sagrieziet porcijas gabalos. Katru gabalu apziediet ar olīveļļu, ieziediet ar sāli, pipariem un apberiet ar smalki sakapātiem pētersīļiem. Cepiet uz restēm 10min, bieži apgriežot. Atsevišķi pagatavojiet zaļo Modžo mērci. Ievietojiet blenderī 2 ķiploku daiviņas, 1 ēdamkaroti koriandra, 1 tējkaroti ķimeņu, 5 ēdamkarotes olīveļļas, 2 ēdamkarotes baltā vīna etiķa, sāli pēc garšas. Sasmalciniet visu blenderī līdz iegūstat viendabīgu konsistenci, atdzesējiet. Lai pagatavotu sarkano Modžo mērci, koriandru aizvietojiet ar 1 ēdamkaroti paprikas. Abus mērces veidus pasniedziet ar gatavo laša fileju.

Uzkoda no garnelēm – barbekjū ar citrona sulu – spēj apburt jebkuru. Parasta pagatavošanā, tā uzpērk ar savu spilgto aromātu un maigo garšu. Attīriet 1kg lielu garneļu, atstājot nenotīrītas tikai astītes. Apslakiet ar olīveļļu un apcepiet uz restēm 2-3 minūtes. Iepriekš pagatavojiet mērci. Sautēšanas katlā uzsildiet 3 ēdamkarotes olīveļļas, pievienojiet 4 sasmalcinātas ķiploka daiviņas un apcepiet 2 minūtes. Pēc tam pievienojiet trīs laimu sulu, 30ml šerī, vienu tējkaroti laima miziņas un sāli pēc garšas. Vēl vienu minūti karsējiet visu kopā un atdzesējiet. Gatavo garneļu barbekjū uzlieciet uz liela šķīvja, kas izrotāts ar plānām laima šķēlītēm. Aplejiet ar mērci un uzreiz pasniedziet.

Veģetāriešiem noteikti garšos dārzeņi ar sēnēm uz iesmiņiem. Trīs nelielus baklažānus sagrieziet biezos riņķīšos, apkaisiet ar sālu un atstājiet uz 15 minūtēm traukā. Nokāsiet radušos šķidrumu un apžāvējiet baklažānus ar salvetes palīdzību. Iztīriet divus saldos piparus no sēkliņām un sagrieziet lielos gabalos, trīs nelielus cukini sagrieziet aplīšos, sešām sēnēm nogrieziet kājiņas. Atsevišķi pagatavojiet mērci. sajauciet trīs ēdamkarotes citronu sulas, trīs ēdamkarotes olīveļļas, vienu ēdamkaroti sakapāta bazilika, vienu sakapātu ķiploka daiviņu un pievienojiet sāli pēc garšas. Iegūto mērci sadaliet uz pusēm. Vienu pusi sajauciet ar sagrieztajiem dārzeņiem un atstājiet ievilkties 1 stundu vēsā vietā. Marinētos dārzeņus un sēnes uzduriet uz koka iesmiņiem un cepiet uz restēm 2 minūtes no katras puses. Gatavos dārzeņus ar sēnēm uz iesmiņiem uzlieciet uz liela šķīvja, aplejiet ar pāri palikušo mērci un apkaisiet ar svaigiem zaļumiem.

Gardākais deserts no banāniem – barbekjū ar vaniļas saldējumu – vārdos neaprakstāmi pārsteigs jūsu bērnus. Tādu desertu gatavot ir tik vienkārši, ka ar to tiks galā pat bērns. Sešus lielus banānus, kas nav notīrīti apcepiet uz barbekjū restēm. Gatavos banānus uzlieciet uz šķīvja, ar asu nazi iegrieziet mizā un nedaudz paveriet tā, lai varētu redzēt mīkstumu. Sājā griezumā ielieciet vienu ēdamkaroti vaniļas saldējuma un uzreiz pasniedziet. Lai viesi ar karoti ēd karsto banāna mīkstumu, sajaucot to ar maigu krējuma saldējumu.

Šodien mēs padalījāmies ar jums ar ļoti mazu daļiņu no nebeidzamiem noslēpumiem par to, kā pagatavot barbekjū kā arī ar dažām barbekjū pagatavošanas receptēm,bet grila ekspertu portāls grils.lv savos rakstos un portāla sadaļās vienmēr priecāsies piedāvāt jums daudz jaunu recepšu ideju un recepšu dažādu barbekjū veidu pagatavošanai.

,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt