Vasara – tas ir laiks izbraucieniem uz vasarnīcu, uz laukiem pie vecvecākiem, uz piknikiem, laiks doties ceļojumā un atpūtā ārpus pilsētas. Vasaras sezonā visapkārt ir garšas kārdinājumu pārpilnība. Kādi ēdienu pagatavošanas noteikumi ir jāievēro, lai nebūtu jāmokās ar vēdergraizēm?
Jāievēro režīms.
Vasaras karstajās dienās bērniem ēst negribās. Maksimums ir glāze svaigas sulas, sviestmaize, augļi. Taču uz vakara pusi karstums mazinās, un mūsos mostās zvērīga apetīte, bet uz nakti ēst ir kaitīgi.
Ko darīt?
Neizlaidiet ēdienreizes. Vasarā vislabāk ir brokastot astoņos no rīta, pirms lielais karstums ir sācies. Pusdienas jāēd pusdienlaikā, bet jāvakariņo ne vēlāk kā laikā no 18:00 – 19:00. Varat savā dienas kārtībā ieviest arī launagu, kurā ieteicams apēst ābolu vai nedaudz ogu. Centieties nevienu ēdienreizi neizlaist – mammām tas palīdzēs atbrīvoties no pāris kilogramiem, bet bērnus pasargās no iespējamām gastrīta lēkmēm.
Brokastīs putra.
Putra ir lielisks sākums aktīvai dienai, tajā ir lēnie ogļhidrāti, kas ir mūsu organisma ,,degviela,, un tie ilgstoši mūs nodrošina ar enerģiju. Taču ir viena problēma – pamēģiniet bērnam iebarot putru!
Ko darīt?
Putras pagatavošanai izmantojiet nevis pienu, kas ātri saskābst karstajās dienās, bet gan ūdeni. Lai bērna organisms neizjustu kalcija trūkumu, brokastīm pievienojiet kefīru vai jogurtu. Dažādojiet garšas: šodien putra ir salda, ar svaigām ogām un augļiem, bet rīt – sāļa, ar riekstiem vai rīvētu sieru.
Gatavojiet nelielas porcijas.
Ja vasarnīcā ir sapulcējusies liela ģimene, tad liels ir kārdinājums uzvārīt lielu katlu zupas tā, lai pietiktu divām, trijām dienām. Taču tas ir bīstami. Pat ledusskapī vasaras karstumā pagatavotie produkti ātri bojājas.
Ko darīt?
Pagatavojiet vairākus dažādus ēdienus mazos katliņos. Tad ēdiens nezaudēs savu garšas kvalitāti, bet galvenais – viss tiks apēsts uzreiz, un nekas nevarēs izraisīt saindēšanos. Jo retāk jūs ēdīsiet vakardienas ēdienus, jo mazāka ir iespējamība saslimt. Un starp citu, tas ir arī ekonomiskāk, neko nevajadzēs izmest.
Vairāk dārzeņu un augļu.
Svaigi dārzeņi, augļi un ogas ir viegls ēdiens. Un vēl tie ir vitamīnu un minerālvielu avots, kas bērnu veselībai ir ļoti nepieciešami. Taču šie produkti var izraisīt vairākas gremošanas problēmas.
Ko darīt?
Pirmkārt, viss ir rūpīgi jānomazgā. Nekautrējieties izmantot birstīti, mazgājot sakņaugus, un beigās aplejiet tos ar verdošu ūdeni. Tā jūs ar garantiju izvairīsieties no iespējas ,,noķert,, kādu zarnu infekciju: sākot ar dizentēriju un spalīšiem, un beidzot ar Botkina slimību. Dārzeņu salātiem labāk izmantojiet nevis krējumu vai majonēzi, bet gan augu eļļu. Apēdiet visu vienā ēdienreizē. Neuzglabājiet sagatavotus dārzeņu salātus ledusskapī. Ja bērnam ir radušās gremošanas problēmas, tad svaigus dārzeņus aizstājiet ar vārītiem, tvaicētiem, sautētiem, bet augļus un ogas savāriet kompotā vai ķīselī.
Vārīt un sautēt, nevis cept.
Tikai ar dārzeņiem un augļiem organisms paēdis nebūs. Gaļa un zivis ir vērtīgs olbaltumvielu avots, taču vasaras karstajās dienās ar šiem produktiem var viegli saindēties.
Ko darīt?
Lai karstā laikā lieki nenoslogotu kuņģi, aizmirstiet par šašlikiem un citiem ceptiem ēdieniem. Gaļu un zivis labāk gatavojiet cepeškrāsnī, vāriet, sautējiet vai tvaicējiet. Tāpat aizmirstiet asiņaino steiku, rūpīga termiskā apstrāde ir obligāta! Tas pats attiecās arī uz citiem olbaltumvielu avotiem: olām, pienu un biezpienu. Šie produkti bojājas vēl ātrāk nekā gaļa (pie tam, tie var kļūt par salmonelozes vai brucelozes izraisītājiem). Tāpēc – neko jēlu! Olas ir kārtīgi jānovāra, nepasterizēts piens jāuzvāra, bet no biezpiena gatavojiet biezpiena plācenīšus un sacepumu. Un visus pagatavotos ēdienus ledusskapī uzglabājiet ne ilgāk kā vienu diennakti.
Foto: stockfood.com
Pagaidām nav komentāru.