Vista ir universāls kulinārijas produkts. No tās var pagatavot salātus, sviestmaizes, otros ēdienus, zupas, aukstās uzkodas, izmantot pīrāgu un pankūku pildījumiem. Vēl viens šī produkta pluss ir tas, ka to atzinīgi ir novērtējuši gan dietologi, gan veselīga uztura piekritēji. Vista ir īsts visas tautas produkts! Mums šķiet, ka mēs par šo mājputnu zinam visu, taču atkārtošana ir zināšanu māte, tāpēc mēs tomēr pievērsīsim jūsu uzmanību dažām niansēm.
Kā pareizi izvēlēties vistu?
Vispirms izlemiet, ko tieši jūs vēlaties pagatavot. Vista, kas paredzēta vārīšanai - cepšanai nederēs, visas vistas gaļas vērtīgās uzturvielas paliek buljonā. Pēc vārīšanas vistas gaļas uzurvērtība ir zema. Savukārt no tām vistām, kuras tiek audzētas priekš cepšanas, jums neizdosies pagatavot aromātisku, zeltainu dziedniecisko buljonu.
Ja jūs vistu pērkat tirgū, tad izvēlieties to, kurai sekste ir koši sarkanā krāsā, krūšu kauli ir elastīgi, uzspiežot viegli ieliecas un kautķermenis ir blīvs. Vecām vistām āda uz kājām ir raupja ar dzeltenīgu nokrāsu. Saldētai vistai ir jābūt ar blāvi rozā nokrāsu. Ja saldēta vista ir iepakojumā, tad tajā nav pieļaujama šķidruma vai ledus klātbūtne. Gaļas kvalitāte ne vienmēr ir atkarīga no putna lieluma. Lielie broileri mēdz būt garšīgāki par jauniem cālēniem. Gabalos sadalīta vista iepakojumā ir lielisks variants, lai pagatavotu maltīti bez raizēm, taču jāizvēlas ir tieši tie vistas gabali, kuri ir derīgi iecerētajam ēdienam. Saldētu putnu gaļu var ilgi uzglabāt, un tā nezaudē savas uzturvielu īpašības.
Kā aprēķināt porcijas?
Vienai porcijai pietiek ar 450g jēla produkta. Apmēram tik daudz sver 4 – 5 nedēļas veci cālēni. 6 – 8 nedēļas veci cāļi aptuveni sver 1,2 kg – ar šo daudzumu jums pietiks trīs porcijām. 6 – 9 nedēļu veci broileri sver no pusotra līdz diviem kilogramiem, ar šo daudzumu pietiek, lai pagatavotu pilnvērtīgas pusdienas lielai ģimenei.
Kā pareizi atkausēt?
Saldētu putnu gaļu ir pieļaujams atkausēt ūdenī. Tikai, nekādā gadījumā ne siltā! Vadieties no aprēķina, ka, lai atkausētu 500 g vistas gaļas, jums apmēram būs nepieciešamas 30 min. Lai saglabātu vistas gaļas garšas īpašības, vislabāk ir to atkausēt ledusskapī. 1 kg smaga vista pilnībā atkusīs pēc 4 – 5 stundām. Ja jums ir nepieciešams sagriezt plānus filejas gabaliņus, tad vispirms tos sagrieziet, pēc tam atkausējiet.
Kā sadalīt gabalos?
Vārīšanai un cepšanai cepeškrāsnī parasti vistu atstāj veselu. Ja ir nepieciešama baltā gaļa salātiem vai sviestmaizēm, bet stilbi un šķinķīši cepšanai, tad jums nāksies vistu sadalīt ganalos. Pats izplatītākais sadalīšanas veids ir dalīšana astoņās daļās: divi stilbi, divi gurni, divas krūtiņas un divi spārni. Ja jūs vēlaties, lai ēdiens būtu liess un diētisks, tad noņemiet ādu.
Kā iemarinēt?
Lai arī cik kvalitatīva būtu vista, tomēr tās gaļa būs maigāka, ja to pirms gatavošanas iemarinēsiet. Šim nolūkam variet izmantot divus marinādes variantus. ,,Sauso,, marinādi gatavo uz olīveļļas un citrona sulas bāzes ar zaļumiem un garšvielām. Šo marinādi bagātīgi un rūpīgi ierīvē putna ādā. ,,Slapjo,, marinādi gatavo lielos apjomos, lai tajā pilnībā varētu iemērkt sagrieztos vistas gabalus vai veselu vistu. Lieliskas garšvielas vistas gaļai ir: pētersīļi, estragons, timiāns, lapu kārvelis un rozmarīns. Ja jūs vēlaties vistu grilēt, tad atsakieties no marinādēm, kuru sastāvā ir cukurs un medus. Ja vēlaties izmantot ķiplokus, tad labāk izspiediet tos caur ķiploku spiedi, jo ķiploku gabaliņi ātri sadeg. Karija pulveris vistas gaļai ir visideālākais variants.
Kā gatavot?
Vista nav tas produkts, ar kuru var eksperimentēt kā ar steiku – bez asinīm vai ar asinīm. Vista vai nu ir gatava, vai arī nav gatava. Pārbaudīt to var ar speciālu siltuma zondi. Baltā gaļa ir gatava, kad tā ir sasniegusi karstumu 71 grāds pēc Celsija, tumšā gaļa – kad ir sasniegusi karstumu 77 grādi pēc Celsija. Pēc šiem rādījumiem ir skaidri saprotams, ka gatavošana ir jāsāk ar tumšo gaļu, tad jāpievieno baltā gaļa, kuru nedrīkst pārkarsēt, lai tā nekļūtu sausa. Ja jūs vistu grilējat, tad tā ir jānovieto 18 – 23 cm attālumā no sildelementa un no iekšpuses ir jācep 15 min, pēc tam no ārpuses 10 – 15 min. Lai vistas gaļa būtu sulīgāka, zem ādas variet ielikt mazus sviesta gabaliņus. Gatavo vistu pirms sagriešanas ietin folijā un atstāj uz 15 – 20 minūtēm, lai sula vienmērīgi izplūstu pa visu vistu.
Pagaidām nav komentāru.