Kā pareizi jāvāra kalmāri

Kalmāri ir lieliska salātu sastāvdaļa, arī kā atsevišķs ēdiens kalmāri daudziem ir liels gardums. Taču, iespējams, ka esat saskārušies ar situāciju, ka vienā gadījumā kalmāri ir maigi un ar patīkamu garšu, bet citā – sīksti kā gumija. Atbilde ir rodama pagatavošanas paņēmienos.
Kalmāri, tāpat kā citas jūras veltes, “necieš” nepareizu termisko apstrādi. Nepareizas gatavošanas rezultātā kalmāri kļūst bezgaršīgi un sīksti. Kā tad pareizi būtu jāvāra kalmāri? Mēģināsim jums sniegt optimālus vārīšanas variantus.

Pirms vārīšanas kalmārus atkausē un attīra no plēvēm. Tikai pēc tam tos drīkst vārīt. Var jau kalmārus attīrīt arī pēc vārīšanas, taču labāk to ir darīt pirms tam.

Pēc attīrīšanas kalmārus liek vārīties. Ielejiet katlā pusotru litru ūdens, pievienojiet sāli, melno piparu graudiņus un lauru lapu. Kad ūdens sāk vārīties, ielieciet tajā vienu kalmāru, noskaitiet līdz 10, tad ar karoti izņemiet kalmāru no ūdens. Tāpat rīkojieties arī ar pārējiem kalmāriem. Šāds vārīšanas variants garantē to, ka kalmāru gaļa būs maiga un mīksta, un kalmāra izmērs nesamazināsies.
Ja jūs raizējaties, ka šādā vienkāršā veidā nebūsiet pietiekami kalmāru novārījuši, tad varat izmantot citu paņēmienu.
Uz 2 minūtēm ielieciet kamāru verdošā ūdenī, pēc tam izņemiet. Tikai ņemiet vērā, ka šādi vārot kalmāru tas sarausies, un tā apjoms samazināsies 2x.

Lai iegūtu maigu un mīkstu kalmāru gaļu, tos nepārvārot, kalmārus blanšē. Notīrītus kalmārus liek vārošā ūdenī, un gaida kad ūdens atkal uzvārīsies, tad katlu noņem no uguns un uzliek katlam vāku. Atstājiet kalmārus katlā uz 10 minūtēm. Šādi kalmāri karstajā ūdenī sasniegs gatavības pakāpi, taču nepārvārīsies.

Daudzas saimnieces izvēlas kalmārus nevārīt, bet apliet ar verdošu ūdeni. Šajā gadījumā jūs iegūsiet pajēlu kalmāru, kuru tālāk var izmantot salātu pagatavošanai, cepšanai vai citu ēdienu gatavošanai.
Pievērsiet uzmanību tam, ka kalmāros esošajam olbaltumam piemīt īpašība ātri mainīt savu struktūru termiskās apstrādes procesā. Tas kļūst ciets un samazina savu apjomu. Jo ilgāk jūs kalmāru vārīsiet, jo mazāks tas kļūs. Jāpiemin arī tas, ka ilgstoši vārot kalmārus, tie atkal kļūs mīksti, taču tikai tajā gadījumā, ja tos vārīsiet ilgāk par 30 min. Diemžēl, kalmāra lielums ļoti stipri samazināsies.

Vārot kalmārus, garšvielas pievieno ļoti minimāli, lai nenomāktu kalmāru gaļas maigo garšu. Pats ieteicamākais veids ir : novārītu kalmāru apslacīt ar citrona sulu un apkaisīt ar sāli. Ja ir vēlēšanās, tad variet pievienot nedaudz ķiploka un pētersīli, taču šīs un citas garšvielas ir gaumes jautājums.
Vai jūs zinājāt, ka kalmārus var vārīt savā sulā? Rezultāts ir neizsakāmi gards. Šajā variantā kalmārus gatavo mikroviļņu krāsnī. Kalmārus vispirms atkausē un attīra. Pēc tam tos saliek dziļā traukā un uz 1 min. ievieto mikroviļņu krāsnī maksimālā temperatūras režīmā. Pirms ievietošanas mikroviļņu krāsnī apslakiet kalmārus ar citrona sulu un uzkaisiet sāli. Variet arī pievienot savas iecienītās garšvielas.
Kā redziet, nav viennozīmīgas atbildes uz to – cik ilgi kalmārus ir jāvāra. Viss ir atkarīgs ne tikai no jūsu izvēlētā gatavošanas paņēmiena, bet arī no kalmāru izmēra. Lai pagatavotu veselu kalmāru būs nepieciešams vairāk laika nekā kalmāru gredzenu pagatavošanai. Taču jebkurā gadījumā ir vērts izmēģināt visus pagatavošanas variantus, lai jūs varētu priekš sevis izvēlēties pašu piemērotāko. Daudzas saimnieces izvēlas vārīt kalmārus pēc iespējas ilgāk, jo pusjēla gaļa tām liekas gluma un negaršīga.
Rakstu sagatavoja Daiga Maiga, speciāli recepšu portālam www.bonappetit.lv

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt