Kā pareizi kausā ieliet alu?

Pirmkārt, alu vajag atdzesēt. Pārāk silts alus nav garšīgs, bet sasaldēts alus zaudē savas garšas īpašības. Dažādām alus šķirnēm ir dažāda ieteicamā lietošanas temperatūra, tā tiek piemērota atkarībā no alus stipruma. Vieglās alus šķirnes atdzesē vairāk, stiprām alus šķirnēm ir jābūt nedaudz vēsākām par istabas temperatūru. Servēšanas ieteicamo temperatūru var izlasīt uz kontretiķetes.

Alus kauss arī ir jāatdzesē. Varat alus kausu noskalot aukstā ūdenī, vai ielikt tajā ledus gabaliņus, vai uz īsu brīdi ielikt alus kausu saldētavā, tad alus ilgāk saglabās vēsumu.
Atcerieties, ka katram alum ir savs paredzētais kauss vai glāze, kurā tas atver visu savu aromātu. Un tā. Turot alus kausu 45 grādu leņķī, sākam tajā liet alu tā, lai alus pudeles kakliņš atrastos kausa vidū. Lejot alu pakāpeniski kausu paceliet vertikāli, lai izveidotos 2 – 4 cm bieza putu cepurīte.

Ir vērts īpašu uzmanību pievērst Beļģijas alus šķirnēm. Lielākā daļa no tām tiek izturētas pudelēs, kuru apakšā veidojas rauga nogulsnes, kas alum piešķir papildus garšas un aromāta nianses. Lejot kausā šādu alu, neizlejiet uzreiz visu pudeles saturu. Sāciet liet, turot pudeli 45 grādu leņķī, tad kausu paceliet vertikāli, un ceļot pudeli uz augšu, izveidojiet Beļģu alum raksturīgo augsto putu cepurīti, un neizlejiet visu alu, atstājiet pudelē apmēram ¼. Pudelē esošais nosēdums ir bagāts ar B vitamīnu. Ir pieņemts atlikušo alu pudelē saskalot un tad pieliet jau kausā esošajam alum (iesakam novērtēt to, kā raugs maina alus garšu, krāsu un aromātu) vai arī atsevišķi izdzert nosēdumus, uzdzerot alu bez nosēdumiem.

Par kausiem ir jāsaka, ka alus garša un aromāts ļoti manāmi mainās atkarībā no tā, kādā kausā vai glāzē alus tiek ieliets. Vienam un tam pašam alum dažādos kausos būs dažāda garša. Tas ir saistīts ar to, cik liels alus laukums saskarās ar gaisu, cik ātri veidojas un noturās alus putas, cik ilgi alus burbuļo un vēl no dažādiem nosēdumu pievienošanas veidiem.

Eksistē arī pavisam nestandarta formas kausi. Viens no tiem ir – kauss priekš Beļģu gaišā alus Pauwel Kwak. Šis kauss ir veidots kā ķīmiskās laboratorijas kolba, kura ir ievietota koka turētāja ar rokturi. Nostāsti vēsta, ka šis alus nosaukums ir radies no raksturīgās skaņas, kas rodas, izdzerot pēdējos malkus no šī kausa. Šī skaņa atgādina vardes kurkstēšanu, tāpēc arī alus nosaukumā ir “kwak”.

,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt