Eksotiskais un gardais ananass ietilpst daudzu salātu sastāvā. Bieži to pasniedz arī kā augļu desertu. Noskaidrosim kā pareizi sagriezt ananasu, lai to varētu skaisti pasniegt, un lai pēc iespējas mazāk ananasa mīkstuma aizietu zudumā.
Ananasa sagriešanas veidu ir diezgan daudz. Ja esat nolēmuši ananasu izmantot salātiem, tad vislabāk ir to sagriezt kubiciņos, pie tam, no ananasa mizas varat izveidot laiviņu, kuru pēc tam piepilda ar pagatavotajiem salātiem. Desertam ananasu griež kubiņos, ceturtdaļās, pusgredzenos un gredzenos.
Kā attīrīt ananasu no mizas.
Pirms skaisti sagriezt ananasu, to vajag attīrīt no mizas. Aplūkosim divus ananasa atīrīšanas veidus : salātiem ananasu mizas laiviņā un tālākai tā sagriešanai. Ja jūs esat nolēmuši pagatavot salātus ananasa mizas laiviņā, tad pārgrieziet ananasu vertikāli uz pusēm kopā ar lapu čemuru. Pēc tam ar nazi izgrieziet mīkstumu, atstājot 1 cm biezu sieniņu. Izgriezto mīkstumu izmanto salātu pagatavošanai, iepriekš izgriežot cieto, šķiedraino vidiņu.
Otrs attīrīšanas veids ir izplatītāks. Ananasam nogriež lapu čemuru kopā ar 1 cm biezu ananasa kārtu. Lapu čemuru nemetiet ārā, to jūs varēsiet izmantot dekorēšanai. Nogrieziet ananasam otru galu. Pēc tam ananasu nolieciet vertikāli uz dēlīša un ar asu nazi nogrieziet mizu. Griežot ananasu ap savu asi izgrieziet no mīkstuma visas actiņas. Tad ar mazo nazīti izgrieziet visus actiņu pārpalikumus, kuri ir palikuši mīkstumā. Tagad varat sākt griezt ananasu. Ja jūs esat ieplānojuši pasniegt gredzenos sagrieztu ananasu, tad atcerieties izgriezt šķiedraino vidiņu. Ja jūs esat iecerējuši ananasu sagriezt kubiņos, tad augli pārgrieziet gareniski četrās daļās un izgrieziet cieto vidiņu.
Notīrīto ananasu ieteicams skaisti pasniegt. Varat kubiņos vai gredzenos sagrieztu ananasu sakārtot uz deserta šķīvja kopā ar citiem augļiem. Taču šāds pasniegšanas veids ir gana ierasts. Aplūkosim ko interesantāku.
Taizemiešiem ir oriģināls ananasa notīrīšanas un pasniegšanas veids. Protams, nāksies tam veltīt gana daudz laika, taču tas ir tā vērts. Nogrieziet ananasam abus galus un mizu. Lai atbrīvotu augli no actiņām miza nav jānogriež biezā kārtā.
Nolieciet ananasu uz dēlīša, un tad ar mazu nazīti veidojiet trīsstūra veida iegriezumus visās actiņu vietās. Actiņas nāksies izgriezt pa diagonāli, tāpēc notīrīts ananass izskatīsies pēc spirāles. Šis process ir diezgan ilgs, toties šādi notīrīts auglis izskatās lieliski. Šādi sagatavotu ananasu ir ieteicams pasniegt sagrieztu ceturtdaļās,no kurām izgriež vidiņu, vai arī sagrieztu pusgredzenos.
Oriģinālai ananasa pasniegšanai variet izmantot ideju ar mizas laiviņu. Tikai desertam tā tiek sagatavota savādāk. Veselu, nenomizotu ananasu kopā ar lapu čemuru pārgrieziet vertikāli uz pusēm. Pēc tam katru pusīti gareniski pārgrieziet vēlreiz uz pusēm. Rezultātā jūs iegūsiet ceturtdaļas ar lapu čemuriem. Tad ar asu nazi no mizas atdaliet ananasa mīkstumu tā, lai miza paliktu vesela. Ļoti svarīgi ir mīkstumu no mizas atdalīt tā, lai mīkstumā nepaliktu actiņas. No atdalītā mīkstuma nogrieziet šķiedraino vidiņu, pēc tam ananasu sagrieziet šķēlītēs. Šķēlītes izkārto mizas laiviņā.
Uz liela, lēzena šķīvja izkārtojiet ananasa šķēlītes un mizas laiviņas ar ananasa šķēlītēm pēc šaha laukuma principa, tāpat arī mizas laiviņās varat izkārtot šķēlītes pēc šī paša principa. Vēl variet šādu izkārtojumu papildināt arī ar citiem augļiem pēc jūsu izvēles.
Izmantojot šos padomus, jūsu augļu pasniegšanas veids būs neparasts, skaists un kārdinošs.
Ananāsa griešanas noslēpumos dalījās Daiga Maiga, speciāli recepšu portālam www.bonappetit.lv
Pagaidām nav komentāru.