Mīdiju maigā gaļa ir ļoti vērtīga un barojoša. Tās sastāvā ir vesels mikroelementu un vitamīnu komplekss. Taču, kā vārīt mīdijas tā, lai varētu saglabāt visas vērtīgās vielas, un nesabojātu mīdiju garšu?
Mīdijām, tāpat kā visām citām jūras veltēm, ir nepieciešama pareiza gatavošanas procedūra. Pārvārīta gaļa līdzinās gumijai, tā ir tikpat cieta un bezgaršīga.
Tirdzniecībā tiek piedāvāti trīs mīdiju varianti : svaigas, saldētas gliemežvākos un vārītas – saldētas. Visus trīs produktu veidus ir ne tikai pareizi jāpagatavo, bet arī jāmāk pareizi izvēlēties.
Atcerieties, ka mīdijas ir lielisks pamats patogēno baktēriju vairošanās procesam. Tādēļ lietojot uzturā nepareizi uzglabātas mīdijas, pastāv liels saindēšanās risks.
Pērkot svaigas mīdijas, pievērsiet uzmanību gliemežvāka vērtnēm. Vērtnēm ir jābūt veselām un aizvērtām. Mīdijas ar saplaisājušiem gliemežvākiem, un atvērtām vērtnēm uzturā lietot nedrīkst. Ja mīdijām ir nedaudz vaļā pavēries gliemežvāks, tad paklauvējiet pa to. Ja gliemežvākā esošā mīdija uz jūsu klauvējienu reaģē un sāk aizvērt gliemežvāku, tad šādas mīdijas varat lietot.
Svaigas mīdijas obligāti pirms vārīšanas ir jānotīra. Ar naža neuzasināto pusi no abām gliemežvāka pusēm nokasiet netīrumus un ūdens augus. Nokasiet diegiem līdzīgos izaugumus, ar kuriem mīdijas piestiprinās pie akmeņiem. Pēc tam ar birstīti notīriet smiltis. Notīrītās mīdijas vairākas reizes nomazgājiet tekošā ūdenī. Pēc šīs procedūras mīdijas uz vairākām stundām iemērciet ūdenī. Mīdijas drīkst mērcēt tikai sāļā ūdenī. Saldūdenī tās aizies bojā. Lūk, tagad mīdijas var sākt vārīt.
Vispirms ūdeni uzvāriet. Vārošā ūdenī ielieciet mīdijas, un vāriet apmēram 2 minūtes. Tad ūdeni nolejiet, un aplejiet mīdijas ar aukstu ūdeni. Auksto ūdeni ar mīdijām lieciet uz uguns un vāriet līdz gliemežvāki ir atvērušies. Tiklīdz gliemežvāki ir atvērušies, noņemiet mīdijas no uguns un nolejiet ūdeni. Tagad tikai atliek tās baudīt.
Ir vēl viens svaigu mīdiju pagatavošanas variants. Vienai mīdiju porcijai ( 450 g ) ņemiet 1 – 2 glāzes ūdens vai baltvīna ( variet arī samaisīt ūdeni ar baltvīnu ). Šķidrumu ielejiet katlā, ielieciet mīdijas un uz lielas uguns liesmas uzvāriet. Kad šķidrums sāks vārīties, samaziniet liesmu līdz minimumam un vāriet mīdijas 5 minūtes līdz sāk atvērties gliemežvāki. Vārīšanas laikā mīdijas maisiet, lai tās gatavotos vienmērīgi.
Tagad aplūkosim kā pagatavot gliemežvākos saldētas mīdijas. Vispirms tās ledusskapja apakšējā plauktā ir jāatkausē. Pēc tam mīdijas ir jānotīra un jānomazgā. Šādi saldētas mīdijas nedrīkst ilgi turēt istabas temperatūrā. Tādēļ pēc notīrīšanas un nomazgāšanas tās ir jāvāra pēc iespējas ātrāk. Katlā uzvāriet ūdeni, kuram ir pievienots sāls. Verdošajā ūdenī ielieciet mīdijas. Katlam vāku nevajag likt. Vāriet mīdijas līdz tās visas pārklājas ar putām. Drīz jūs ieraudzīsiet, ka mīdiju gliemežvāki ir atvērušies. Tas nozīmē, ka mīdiju gaļa ir gatava.
Saldēto produktu nodaļā tiek piedāvātas mīdijas bez gliemežvākiem. Tās ir vārītas – saldētas mīdijas. Pirms gatavošanas šādas mīdijas ir lēnām jāatkausē. Pēc tam 7 – 10 minūtes tās vāra mazliet sālītā ūdenī.
Sniegsim jums vēl dažus padomus mīdiju gatavošanai :
Vārot svaigas mīdijas, centieties ar caurduri no katla izņemt tās mīdijas, kurām gliemežvāki ir atvērušies. Tā jūs redzēsiet vai visas mīdijas ir sasniegušas gatavības pakāpi.
Ja pēc vārīšanas dažām mīdijām gliemežvāki tomēr nav atvērušies, tad šīs mīdijas izmetiet.
Iepērkoties centieties ņemt vienāda izmēra mīdijas. Nepērciet sīkās mīdijas, jo tajās praktiski nav gaļas.
Vārot mīdijas, ūdenim variet pievienot ne tikai sāli, bet arī lauru lapas, piparus, baltvīnu, pētersīļus, fenheli, selerijas, timiānu, rozmarīnu, baziliku, safrānu, ingveru, anīsu, koriandru.
Vēl mīdijas lieliski sader ar : krējumu, sieru, citroniem, papriku, tomātiem, ķiplokiem, sīpoliem, burkāniem, augu eļļu. Izmantojiet šos produktus, lai pagatavotu ēdienus no mīdijām.
Kā piedevas mīdijām lieliski derēs rīsi un makaroni. Beļģijā kā piedeva mīdijām tradicionāli tiek pasniegti frī kartupeļi.
Rakstu sagatavoja Daiga Maiga, speciāli recepšu portālam www.bonappetit.lv
Pagaidām nav komentāru.