Kādi ir patiesie pārtikas produktu derīguma termiņi

Business Insider žurnālisti sadarbībā ar projektu StillTasty ir sagatavojuši nelielu uzskates materiālu, kurš sniedz informāciju par to, cik ilgi patiesībā drīkst uzglabāt pārtikas produktus saldētavā, ledusskapī un istabas temperatūrā. Šo rekomendāciju pamatā ir ASV Lauksaimniecības Ministrijas veikto pētījumu rezultāti, vairāku ražotāju un pārtikas produktu kvalitātes uzraudzības dienesta sniegtā informācija.

Mēs jums piedāvājam pašus interesantākos un noderīgākos šī materiāla fragmentus.

Šokolādes tāfelīte neatvērtā iepakojumā.

Saldētavā drīkst uzglabāt 18 mēnešus, pie tam, vislabāk šokolādes uzglabāšanai zemā temperatūrā ir ieteicams izmantot speciālus konteinerus produktu saldēšanai (viens no variantiem – plastikāta kastīte ar atverēm gaisa cirkulācijai).
Ledusskapī – vienu gadu.
Istabas temperatūrā – no 6 – 9 mēnešiem. Istabas temperatūrā šokolādes “dzīvi” paildzināt palīdzēs glabāšana tumšā un sausā vietā, kur neiekļūst saules stari.

Sarkanvīns.

Saldētavā atvērtu pudeli drīkst uzglabāt no 4 – 6 mēnešiem.
Ledusskapī – 3 – 5 dienas.
Istabas temperatūrā neatvērtu pudeli drīkst glabāt ne ilgāk kā 3 gadus.

Baltvīns.

Saldētavā atvērtu pudeli drīkst uzglabāt no 4 – 6 mēnešiem.
Ledusskapī – no 3 – 5 dienām.
Istabas temperatūrā neatvērtu pudeli drīkst glabāt 3 gadus.
Starp citu, gan sarkanvīns, gan baltvīns ir pats kaitīgākais dzēriens zobiem.

Pasterizēts 1 – 2 % piens.

Saldētavā neatvērtu iepakojumu drīkst glabāt ne ilgāk kā 3 mēneši, temperatūra nedrīkst būt augstāka par – 17 grādiem. Pienu saldētavā ir jāuzglabā speciālā konteinerā, kuram vāciņā ir atvērumi gaisa cirkulācijai. Pie tam, piens konteinerā jāielej tā, lai līdz vāciņam būtu 1,5 cm brīvs attālums.
Ledusskapī neatvērtā iepakojumā drīkst uzglabāt vēl 1 nedēļu pēc derīguma termiņa beigām, kuru ir uzrādījis ražotājs. Pēc projekta StillTasty datiem, piens ir pieskaitāms tai produktu grupai, kuri pie pareiza temperatūras režīma var vēl kādu laiku saglabāt savu svaigumu arī pēc uzrādītā derīguma termiņa.
Istabas temperatūrā atvērtu iepakojumu drīkst uzglabāt ne ilgāk par 4 stundām.
Pazīmes, kas norāda uz to, ka piens vairs nav svaigs ir: skābens aromāts, dzeltenīga nokrāsa un bieza konsistence.

Jogurts.

Saldētavā neatvērtā iepakojumā uzglabā no 1 – 2 mēnešiem, temperatūra nedrīkst būt augstāka par – 17 grādiem.
Ledusskapī neatvērtā iepakojumā – no 7 – 10 dienām vēl pēc ražotāja norādītā derīguma termiņa beigām. Pēc iepakojuma atvēršanas jogurtu ledusskapī drīkst uzglabāt ne ilgāk kā 5 dienas.
Noteikt, ka jogurts ir sabojājies var pēc divām pamatpazīmēm: skābens aromāts un nevienmērīga konsistence ar ūdens noslāņojumu jogurta augšpusē.


Vistu olas.

Saldētavā – 1 gadu.
Ledusskapī – 3 – 5 nedēļas.
Istabas temperatūrā – ne ilgāk kā 2 nedēļas.
Olas ir ieteicams uzglabāt nevis ledusskapja durtiņu nodalījumos, bet gan ledusskapja centrālajā daļā, kur ir šim produktam piemērotākā uzglabāšanas temperatūra.
Ledusskapī olas bez čaumalas (dzeltenumu un baltumu) saglabā svaigumu 4 dienas.
Galvenās pazīmes, kas norāda uz to, ka olas vairs nav svaigas ir : ūdeņains un duļķains baltums, nevienmērīgas konsistences dzeltenums un nepatīkama smaka.

Svaiga liellopu vai cūkas gaļa.

Saldētavā – no 6 – 12 mēnešiem, temperatūra nedrīkst būt augstāka par – 17 grādiem.
Ledusskapī – no 3 – 5 dienām.
Nav ieteicams gaļu vairākas reizes atsaldēt un sasaldēt, jo tad tā zaudē savas vērtīgās īpašības un garšas kvalitāti.

Svaiga putnu gaļa.

Saldētavā – ne ilgāk kā 9 mēnešus. Putnu gaļu saldētavā ir ieteicams uzglabāt plastikāta konteinerā ar atverēm gaisa cirkulācijai.
Ledusskapī – 2 – 3 dienas.

Svaigs lasis.

Saldētavā – no 2 – 3 mēnešiem. Ja lasis saldētavā atrodas ilgāk par 2 mēnešiem, tad to ir jāizņem no veikala iepakojuma un jāpārliek konteinerā produktu saldēšanai.
Ledusskapī – 1 – 2 dienas.

Tomātu kečups.

Ledusskapī atvērtā iepakojumā – ne ilgāk kā 6 mēneši.
Istabas temperatūrā neatvērtu pudeli drīkst uzglabāt ne ilgāk kā 12 mēnešus, atvērtu ne ilgāk par 30 dienām.

Salāti.

Ledusskapī – 3 – 4 dienas.
Lai paildzinātu zaļumu svaigumu, tos ieteicams uzglabāt plastikāta konteinerā ar atverēm gaisa cirkulācijai. Saldēt salātus gan nav ieteicams. Pārāk zemas temperatūras ietekmē salāti zaudē savas garšas īpašības, tāpat nav ieteicams salātus mazgāt pirms novietošanas ledusskapī.

Medus.

Istabas temperatūrā uzglabāšanas laiks ir neierobežots.
Eksistē viedoklis, ka medus, kuru uzglabā daudzu gadu garumā un tā ārējās izmaiņas nav pamanāmas, tomēr ar laiku zaudē savas vērtīgās īpašības. Patiesībā tas tā nav.
Šī produkta uzglabāšanas laiks ir neierobežots. Galvenais ir ievērot dažus vienkāršus noteikumus: uzglabāt sausā, tumšā un vēsā vietā, vāciņam jābūt cieši aizvērtam. Jāņem vērā, ka laika gaitā medus var mainīt savu krāsu un konsistenci, taču par šīm izmaiņām nevajag satraukties – nekādas briesmas jums nedraud.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt