Kafijas pagatavošana mājas apstākļos izmantojot french press metodi

Cik jauki ir piecelties skaistā, saulainā rītā, uztaisīt brokastis un nesteidzoties nobaudīt kafiju pirms došanās dienas gaitās. Bet ne vienmēr mājās gatavota kafija var sniegt vēlamo garšu. Bieži vien tas, ko mēs dzeram, ir kafijas padzēriens vai tiek dzerta nevērtīga kafija.
Ja Tev interesē kā uzlabot savas spējas un iemaņas kafijas pagatavošanā, tad iesaku izlasīt šo rakstu!
Man pašam patīk gatavot kafiju mājās. Esmu par to daudz mācījies un centies izmēģināt dažādus variantus, bet, lai būtu pilnīgi drošs par to ko rakstu, satikos ar savu draugu Ingemāru Dzeni – ar kuru kopā tad arī dalījāmies zināšanās.
Ja godīgi, tad nekā grūta un neaizskaidrojama tur nav, lai mājas apstākļos uztaisītu labu kafiju. Ir dažādi kafijas pagatavošanas veidi, bet šoreiz tiks apskatīts “French press” veids, kurš ir ļoti vienkārš un rezultāts ir lielisks.

Atceries, par to, ja kafija tiek pagatavota uzreiz kafijas krūzē, kur ilgstoši ir kafijas biezumi, tas var kaitēt veselībai!

Protams, ka lielu lomu spēlē pati kafija. Man ļoti patīk līdzība par kafiju un maizi. Kam gan garšo veca maize, kura ir stāvējusi vairākus mēnešus? Bet, ja maize ir tikko cepta, tad tā ir ļoti garšīga un tā pat ir ar kafiju. Ja kafija ir tikko vai nesen grauzdēta, tad garša ir neaprakstāma. Kafijas viens no lielākajiem noslēpumiem ir tas, kad tā ir tikusi grauzdēta. Optimālais variants, kad smaržīgās pupiņas būs viss aromātiskākās un iedarbīgākās, ir viena nedēļa līdz piecām nedēļām, pēc kafija grauzdēšanas. Vēlāk kafija zaudēs savas vērtības.
Iesaku pirkt svaigi grauzdētas kafijas pupiņas un mājās ar dzirnaviņām samalt. Kur pirkt svaigi grauzdētas kafijas pupiņas?

Es ieteiktu tās pirkt “Andrito” kafijas graudzētavā. Kā arī izvēlēties pirkt mazos iepakojumus, vidēji 250 gramus kafijas pupiņas.

Kafijas pupiņas malt katru reizi pirms kafijas pagatavošanas. Ja vienai krūzei ir nepieciešams 200 ml, tad kafija ir nepieciešama 2 tējkarotes, tie ir vidēji 16 grami.
Kad kafija ir samalta, tad ieber to “French press” kanniņā, kurai uzlej virsū verdošu ūdeni. Ideāli būtu 96ºC, kā tos panākt? Ļoti vienkārši, pagaidīt 10 sekundes no tā brīža, kad ūdens ir uzvārījies.

Kad ūdens pievienots, tad izmaisa kafiju un “French press” kanniņai neliek virsū vāciņu uzreiz, bet pagaida kamēr kafija ievelkas – tam ir nepieciešamas 3 minūtes. Apmaisiet kafiju vēlreiz un ar vāciņa palīdzību nospiediet kafiju un pārlejiet to servēšanas krūzē.
Ideāla melna kafija mājas apstākļos ir gatava!

Vēlies kafiju ar pienu? Tad neaizmirsti tai pievienot pienu, kurš ir uzsildīts. Ja pienu pieliesiet aukstu, zaudēsiet maigo, pienaino garšu. Un lai kafija iegūtu piena putu cepurīti, varu ieteikt izmēģināt putotāju. Veikalos ir pieejami dažādi rokas mehāniskie piena putotāji. Lai mājas apstākļos uzputotu pienu, to vajag uzsildīt, jo aukstu pienu neuzputosiet.
Atcerieties par dažādiem sīrupiem un pamēģiniet parastā piena vietā izmantot arī iebiezināto pienu vai arī paštaisītu gotiņas sīrupu!

Dzer labu kafiju un gatavo to ar prieku!
Raksta un foto autors Juris Ķēniņš www.keninsjuris.lv

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt