Karpu dzimtene ir Ķīna. Ķīnā karpas audzē jau kopš seniem laikiem, un no karpām pagatavotie ēdieni tika uzskatīti par imperatora cienīgu delikatesi. Eiropā karpas tika ievestas tikai XII gadsimtā. Mūsdienās šīs iecienītās zivis mājo visas pasaules saldūdeņos, izņemot Dienvidameriku, Austrāliju un Madagaskaras salas.
Veidi un šķirnes.
Ilgstošas selekcijas rezultātā tika iegūti dažādi karpu paveidi, kuri viens no otra atšķiras ar zvīņu struktūru. Zvīņotajām karpām zvīņas vienmērīgi pārklāj visu zivs ķermeni. Spoguļkarpas ir klātas ar spīdīgām zeltainām zvīņām, taču, kā likums, tikai pa pusei. Ir karpu paveidi, kuriem zvīņas ir tikai uz muguras un vēdera, un ir kailās karpas – bez zvīņām.
Kā gatavot?
Karpām ir ļoti garšīga, maiga, mazliet saldena gaļa un daudz sīku asaku.
Ja jūs vēlaties gatavot maltīti no zivs maltās gaļas, tad samaliet karpas gaļu kopā ar asakām – tās nebūs jūtamas. Ja jūs vēlaties karpu cept, tad pārgrieziet zivs muguru visā tās garumā un cepiet karstā eļļā – lielās asakas kļūs ievērojami mīkstākas, bet sīkās asakas burtiski izzudīs.
No karpām gatavotus ēdienus var sastapt visdažādāko valstu virtuvēs. Ķīnā karpas ir ļoti populāras. Šajā valstī karpas vāra, cep uz pannas, cep cepeškrāsnī ar dārzeņiem, gatavo saldskābā mērcē. Bulgārijā gatavo ar riekstiem pildītas karpas, cep uz pannas kopā ar speķi, cep cepeškrāsnī un marinē. Vācijas un Polijas restorānos var nobaudīt alū sautētu karpu, bet Ungārijā karpu gatavo ar kūpinātu speķi un papriku. Francijā karpu pilda ar zivs malto gaļu un maltām sēnēm, tad to sautē sarkanvīnā.
Sezona.
Pats labākais laiks karpu lomam ir vasara. Karpa ir siltumu mīloša zivs, kura, ūdenim sasilstot, kļūst arvien aktīvāka. Vasaras sezonas karpu makšķerēšana sākas no jūnija pirmajiem datumiem, kad ir beidzies nārsts, un turpinās līdz septembrim ar īsiem pārtraukumiem.
Kā izvēlēties un kā uzglabāt?
Svaigai karpai ir jāsmaržo tikai pēc ūdens, zivs acīm jābūt dzidrām. Karpas žaunām ir jābūt sarkani rozā krāsā – ne duļķainām, ne zilām, ne zaļām. Rozā žaunas norāda uz to, ka zivs ir svaiga, nesen noķerta.
Nosakiet, cik karpa ir elastīga. Ja uzspiežot uz zivs ķermeņa, nekādas pēdas nepaliek – karpa ir svaiga. Karpas astei ir jābūt taisnai. Ja aste ir saliekusies, tad zivs ir veca un sažuvusi.
Karpu var ledusskapī uzglabāt ne ilgāk kā trīs dienas. Pirms novietošanas ledusskapī zivs ir jānotīra, jāizķidā, jāizgriež žaunas, pēc tam zivs liemeni ir jāieliek stikla traukā un jāpārsedz ar pārtikas plēvi.
Saldētavā karpu drīkst uzglabāt no 2 līdz 3 mēnešiem.
Pagaidām nav komentāru.