Karstais Ziemas dzēriens

Karstvīna lietošanas ieradumi ir daudz-maz
izpētīti un ir skaidri zināms, ka karstvīna dzeršanas
tradīcijas pie mums nākušas no Vācijas.
Sākotnēji tos gatavoja ārā un tos baudīja
Ziemassvētku gadatirdziņu apmeklētāji. Vācu
nosaukums “Glühwein” nozīmē “kvēlojošs” jeb ”
karsts vīns”. Taču karsto bezalkoholisko
dzērienu izcelsme ir visai neskaidra.
Nav tā precīzi zināms, kurā valstī un kam tad
īsti radās doma uzsildīt sulu un no vienkārša
slāpju veldzējoša dzēriena radīt ko sildošu
un tonizējošu.
Bet to noskaidrot nav arī šīs sadaļas uzdevums. Tuvojoties ziemas aukstākajiem mēnešiem (ziemas ierastajiem apstākļiem tomēr vajadzētu iestāties) esam nolēmuši “melu detektora” laboratorijā apskatīt populārākos tirdzniecības vietās iegādājamos karstos dzērienus.

Foto: www.fotofabrika.lv

Pirmkārt, izbrīnu radīja dažādu ražotāju vienādā pieeja šo dzērienu vizuālajā noformējumā - standartizēti un nekādas oriģinalitātes…,
varēja jau pie karstā dzēriena iepakojuma dizaina
kā īpašāk piestrādāt. Vizuāli tie īpaši
neatšķiras no sulām un dzērieniem, kurus
rekomendē lietot arī karstajos laika apstākļos.
Pāris sniegpārsliņas uz pakas vai neuzkrītoša
ziemas ainava uzraksta fonā nerada īpašo
noskaņojumu un aicinājumu no visa piedāvājuma
klāsta izvēlēties tieši šo paku sildošās dziras.
Apskatot iepakojumu nerodas vēlme piekļauties
pie šī dzēriena un sildīties, līdz ķermeni
apņem mājīgs un tīkams siltums…, bet tas nu
katra ražotāja ziņā.

Foto: www.fotofabrika.lv

Tad nu vienkārši sekojot burtu salikumiem uz
pakas “Karstais dzēriens” likām iepirkuma
grozā CIDO pārtikas grupas
piedāvāto “Karsto Ziemas dzērienu ar C vitamīnu”,
GUTTA “Upeņu – sarkano
vīnogu karstais dzēriens” (bija pieejams arī
karstais ābolu dzēriens, bet lēmām
par vienādām garšām, lai mūsu spriedums būtu
pēc iespējas objektīvāks) un SPILVA “Karstais upeņu
dzēriens”.
Uzreiz vēlamies minēt faktu, ka Latvijas
uzņēmums SPILVA šo dzērienu vien
importē, t.i. izplata, bet ražots dzēriens tiek
Igaunijā, AS Poltsamaa Felix, kas ražo arī citus produktus izmantojot SPILVA zīmolu un, kā mums pastāstija “Spilvas” produktu grupas vadītāja Aija Kokina, šī firma esot “Spilvas” meitas uzņēmums.
Tā kā ja esat idejas “IZVĒLIES LATVIJAS PRECI” atbalstītājs, pirms iegādāties kādu produktu
kārtīgi izpētiet etiķeti.
Visi dzērieni tika pagatavoti nepievienojot
nekādus papildus garšas uzlabotājus un strikti ievērojot dzēriena pagatavošanas nosacījumus, kādi norādīti uz konkrētā dzēriena iepakojuma.

Degustācijas laikā dzērieni tika pasniegti stikla krūzēs un degustētāji nezināja,
no kuras paciņas ir konkrētais dzēriens.
Tad nu sākām tos degustēt un te būs mūsu laboratorijas darbinieku (lasīt degustētāju) subjektīvais spriedums:

Karstais dzēriens nr. 1
GUTTA dzēriens nerada
absolūti nekādas asociācijas ar Ziemassvētkiem
(protams, pastāv versija, ka tāda arī nav
bijusi ražotāju iecere). Dzēriens kā dzēriens,
ar spēcīgu kanēļa aromātu. Diezgan pliekans,
ūdeņains, salds. Vienam no degustētājiem
radās asociācija ar karstu zaptsūdeni. Pēc šī dzēriena baudīšanas lietošanas uzturā nerodas ne mazākā vēlme to iegādāties vēlreiz. Netiek piešķirta neviena zvaigzne.

Karstais dzēriens nr.2 CIDO

Šī dzēriena aromāts ir krietni bagātāks par iepriekš baudīto. Jūtams kanēļa un citrusu aromāts. Nav
tik pliekans un tam piemīt patīkama skābena
pēcgarša. Tomēr visi degustētāji bija
vienisprātis - dzērienam trūkst kas būtisks un
pēc garšas var noteikt, ka tas ražots
rūpnieciski.

Karstais dzēriens nr. 3
SPILVA

Piesātināts un bagātīgs aromāts, ļoti salds, patīkama citrusu pēcgarša (tomēr diezgan ķīmiska). Tieši
šis dzēriens sniedz visvairāk pozitīva baudījuma. Gandrīz tieši tas, ko vēlamies just un izgaršot dzirdot vārdus - “Karstais upeņu dzēriens”.
Tomēr, maksimālo vērtējumu neguva arī šis dzēriens.
Kopējais rezumē - ja jūs esat cilvēks, kurš pat
tēju nevar (negrib) pats sev pagatavot, bet ko
siltu tomēr vēlas sevī liet, derēs jebkurš no veikalos nopērkamiem dzērieniem. Vēl kā alternatīva - karstā ūdenī iemaisīt upeņu ievārījumu (lētāk
būs). Tomēr, ja esat gardēdis un vēlaties gūt
ne tikai sildošu efektu, bet palutināt arī
savas garšas kārpiņas, ir tikai divi varianti -
doties uz kādu labu krodziņu, kurā strādā arī
labs un uzticams bārmenis (kurš neuzdrīkstēsies uzsildīt parastu dzērienu no pakas, bet
pagatavos jūsu gaumei un vēlmēm atbilstošu
karstu baudījumu no ogām, augļiem un speciālām garšvielām. Un otrs, mūsuprāt pareizākais
variants, - gatavojiet siltos dzērienus paši!
Tas sniedz gan iespēju dzēriena garšu bagātināt
ar jums tīkamām garšvielām, nepievienot
dzērienam to, kas negaršo un, pats galvenais,
- ja nu gadījumā (gandrīz neiespējami) jums
paša gatavotais brūvējums neies pie sirds,
nebūs ko vainot! 🙂

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt