Kas ir ,,produktu negatīvā kaloritāte,, un kā tā darbojas?

Par negatīvas kaloritātes produktiem tiek uzskatīti tie, kuru pārstrādāšanai organisms patērē lielāku enerģijas daudzumu, nekā ar šiem produktiem tiek uzņemts. Daudzi kļūdaini domā, ka jo vairāk šādus produktus iekļauj ēdienkartē, jo lielāku kaloriju deficītu izjutīs organisms. Patiesībā, viss nemaz nav tik skaisti.
Katram produktam ir sava enerģētiskā vērtība – kaloritāte. Ja uzturs ir sabalansēts, viss saglabā stabilitāti. Ja jūsu ēdienkartē esošie produkti satur vairāk kaloriju nekā organismam ir nepieciešams, tad sāk uzkrāties liekais svars. Tieši tāpat, ja mēs uzņemam mazāk kaloriju nekā organismam ir nepieciešams, sākas ķermeņa svara samazināšanās. Tādēļ daudzu diētu pamatā ir dienas laikā apēsto produktu kaloriju uzskaite. Kā likums, diennakts kaloriju norma cilvēkiem, kuri nestrādā smagu fizisku darbu ir : sievietēm – 2300 kkal, vīriešiem – 2600 kkal.
Ir zināms, ka ēdiena pārstrādāšanai organisms patērē 10% no visām dienas laikā iztērētajām kalorijām. Pie tam, dažu produktu pārstrādāšana var prasīt daudz lielāku kaloriju patēriņu. Piemēram, ja vienā burkānā ir 10 kkal, taču lai to pārstrādātu ir nepieciešamas 12 kkal, tad apēdot burkānu, jūs zaudēsiet 2 kkal. Daži zinātnieki apgalvo : sakarā ar to, ka eksistē burkānam līdzīgi produkti, kuri lēni pārstrādājas, tad šo produktu lietošanas rezultātā izveidojas negatīvs kaloriju līdzsvars. Citiem vārdiem sakot, to produktu pārstrādāšanai, kuriem ir negatīva kaloritāte, organisms tērē vairāk kalorijas nekā šajos produktos ir. Tomēr faktiski tas nenozīmē, ka burkānā ir mīnus 2 kkal. Tātad termins ,,negatīvas kaloritātes produkts,, ir kļūdains, taču pieņemamāks mūsu dzirdei, tādēļ tas arī bieži tiek lietots.
Dienas laikā ir ieteicams apēst apmēram 500 g dārzeņu un tikpat daudz augļu. Ja jūs vēlaties saglabāt slaidu figūru, tad pusdienās un vakariņās lietojiet negatīvas kaloritātes produktus, vai arī ēdienus no tiem. Šos brīnišķīgos produktus ir ieteicams lietot svaigā veidā, jo tad, lai pārstrādātu šos produktus organismam būs vairāk jānopūlās, nekā pārstrādājot termiski apstrādātu ēdienu.

Vienmēr ēdienu rūpīgi sakošļājiet. Daži uzskata : ja norij veselu gaļas vai ābola gabalu, tad tā pārstrādāšanai būs nepieciešams vairāk enerģijas. Taču tā ir kļūda. Ja produkts mutes dobumā netiek pietiekami sasmalcināts, tad organisms pārstrādās tikai daļu no tā. Kad jūs rūpīgi sakošļājiet cietu burkānu, organisms tērē enerģiju gan košļāšanai, gan fermentu un siekalu izstrādāšanai, gan kuņģa, zarnu trakta un visu citu sistēmu darbības sagatavošanai. Un tas viss sadedzina kalorijas.

Ir vēl kāda nianse. Centieties visus produktus, tai skaitā arī ar negatīvu kaloritāti, ēst veselus, nesasmalcinot. Mīksts, sagriezts, samalts un putras konsistences ēdiens pārstrādājas ātrāk, tātad tiek patērēts mazāk kaloriju. Ja jūs vēlaties ēdiena pārstrādāšanai patērēt vairāk kaloriju, tad kotletes vietā ēdiet steiku, biezzupu aizstājiet ar parastiem dārzeņiem, grauziet veselu ābolu utt.

Tāda uztura sistēma, kas sastāvētu tikai no negatīvas kaloritātes produktiem neeksistē. Dietologi iesaka neizdomāt savas īpašās ēdienkartes, jo bez dārzeņiem un augļiem organismam ir nepieciešamas arī olbaltumvielas un tauki.

Tāpat arī nevajadzētu sevi mānīt : negatīvas kaloritātes produkti nemazinās liekos kilogramus. Šie produkti var tikai palīdzēt saglabāt jau esošo svaru tajā gadījumā, ja jūs brīvi neēdīsiet visu kas iekārojas. Respektīvi, kalorijas kuras jūs uzņemsiet ar čipsiem vai treknu gaļu nepazudīs, ja tam pa virsu uzkodīsiet selerijas.

Tātad. Negatīvas kaloritātes produktos nav mīnus kaloriju, bet ir minimālā kaloritāte. Tie palīdz saglabāt esošo ķermeņa svaru, ja tiem ir pārsvars jūsu ēdienkartē. Dabā nav tāda ēdiena, kas spētu iznīcināt jūsu rūpīgi uzkrātos taukus! Toties ir veselīgs uzturs, pie kura pieturoties, var samazināt ēdiena kaloritāti, un kombinācijā ar fiziskām aktivitātēm tas palīdzēs atbrīvoties no apnicīgā liekā svara nebadojoties.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt