Kas jāzin katram grilētājam - ieteikumi iesācējiem

Lai arī kur jūs būtu nolēmuši novietot grilu – pagalmā, terasē, pludmalē vai ēnainā parka nostūrī – gilēti gardumi sniegs svētku sajūtu jums un jūsu draugiem. Šajā reizē mēs jums sniegsim detalizētu aprakstu ēdienu gatavošanai uz grila, pieminot pat vissīkākās nianses. Jūs uzzināsiet, kā ātri iekurt grilu, kā pareizi apcept produktus, kādi piederumi jums būs nepieciešami un, kā ēdienu pagatavot patiešām gardu un aromātisku.

Ar ko sākt?

Laika gaitā, uzkrājot pieredzi, jūs iemanīsieties ātri iekurt grilu. Lai iekurinātu parasto grilu ar oglēm, izmantojiet ogļu cauruli (metālisks cilindrs ar restīti), uz kuras var uzlikt saburzītas avīzes, pēc tam uz avīzēm uzlieciet ogles. Varat ogles salikt piramīdas veidā labākai gaisa cirkulācijai un aplejiet tās ar degmaisījumu. Ogles, kuras aizdegās momentāli, jau ir apstrādātas ar degmaisījumu. Ogles grilā ieberiet 2 – 3 cm biezā slānī, taču, ja ārā ir auksts un vējains, tad pieberiet nedaudz vairāk ogļu. Ogles līdz nepieciešamajai temperatūrai uzkarst 20 min laikā un dienas apgaismojumā kļūst pelnu pelēkas, bet tumšajā diennakts laikā - sarkani gailošas. Pirms jūs virs oglēm novietosiet restīti, izlīdziniet ogles vienmērīgā kārtā, bet, ja gatavosiet slēgtā grilā, tad ogles sarausiet grila abos sānos. Ievērojiet grila ražotāju instrukcijas gāzes un elektriskajiem griliem.

DROŠĪBA.

Vieta. Novietojiet grilu uz plakanas virsmas, lai tas neapgāztos, un pēc iespējas tālāk no vīteņaugiem, žogiem un krūmiem, kuri var pēkšņi aizdegties.Izvairieties no netīrumiem. Izmantojiet atsevišķus traukus jēliem un ceptiem produktiem. Mazgājiet ar ziepjūdeni piederumus, traukus, dēlīšus un galdus pēc to saskarsmes ar jēliem produktiem.

Ko iesākt ar dūmiem?

Lai ap jums neuzkrātos toksiskie dūmi, novietojiet grilu labi vēdināmā vietā un nekad nelietojiet grilu slēgtā telpā. Ir bīstami liet degmaisījumu uz liesmām vai karstām oglēm. Īpaši bīstams ir parafīns un benzīns, jo tie var eksplodēt. Pirms gatavošanas liekos taukus un speķi nogrieziet, lai uguns neuzliesmotu no pilošajiem taukiem.Necepiet līdz melnumam. Pārogļojusies produktu kārtiņa ir kaitīga.
Atdzesējiet ogles. Tiklīdz esat beiguši gatavot, aizveriet grilu un tā ventilācijas caurumus. Oglēm ir jāizdeg pilnībā. Pelniem jādziest ne mazāk kā 48 stundas. Izdegušās ogles izberiet ugunsdrošā konteinerā. Ja jums ir nepieciešams atbrīvoties no oglēm, pirms tās ir izdegušas, ņemiet talkā standziņas ar gariem rokturiem, izņemiet ogles no grila un ierociet tās zemē, vai atdzesējiet auksta ūdens spainī.

Marinēšanas noslēpumi.

Patīkami un viegli. Pati vienkāršākā metode ir marinēt polietilēna maisiņos. Salieciet tajos visas marinēšanai nepieciešamās sastāvdaļas un gaļu vai zivis. Aizsieniet maisiņu, pirms tam no tā izspiežot visu lieko gaisu, un ielieciet ledusskapī. Ja jūs vēlaties gaļu marinēt bļodā, tad tai ir jābūt sikla, keramikas vai nerūsējošā tērauda bļodai, lai marināde neoksidētos.Kā pareizi rīkoties ar jēliem produktiem? Jēlo produktu marināde nedrīkst saskarties ar jau pagatavotiem produktiem. Gaļas un zivs produktus marinējiet ledusskapī. Istabas temperatūrā marinētus gaļas produktus drīkst atstāt tikai uz 30 min. Ja jūs no marinādes vēlaties pagatavot mērci, tad pirms pasniegšanas pavāriet to 2 min. Atlikušo marinādi izlejiet, otrreiz to lietot nav ieteicams.

Marinēšanas ilgums.

Jebkura veida gaļu (arī putnu) ir jāmarinē no 1 – 3 stundām. Jūras veltēm pietiks ar 15 – 30 min. Marinēšanas ilgums ir atkarīgs arī no marinādes ingredientiem. Jo vairāk marinādē ir skābes (citronu sula, etiķis, jogurts u.c.), jo marinēšanas laiks ir mazāks. Nav vēlams arī pārāk ilgi produktus turēt marinādē, jo tie sāks sadalīties skābes ietekmē.Marināde produktos iesūcas 1 cm dziļumā, tāpēc negaidiet, ka biezos gaļas gabalos tā iesūksies līdz vidum.

Ar ko ierīvēt?
Garšvielas, ar kurām produktus ierīvē, ir sausu garšaugu un garšvielu maisījums, kurš pastiprina aromātu. Parasti šim nolūkam izmanto – rozmarīnu, timiānu, maltos sarkanos piparus, fenheļa sēklas, ķiplokus, dilles un saspiestus melno piparu graudiņus. Samaisiet to visu un ierīvējiet gaļā, nedaudz piespiežot. Produktus ar garšvielām variet ierīvēt gan dažas stundas, gan dažas minūtes pirms cepšanas.


Kādus iesmus izvēlēties.

Ja jums patīk metāla iesmi, tad labāk ir iegādāties nevis apaļus, gludus iesmus, bet gan trīsstūrveida vai plakanos. Kāpēc? Ja jūs izmantosies apaļos iesmus, tad apgriežot gaļu, tā rotē un slīd ap iesmu, apcepas nevienmērīgi. ( Koka un bambusa iesmi nav slideni, tādēļ to apaļā forma produktu grozīšanai virs uguns netraucē.) Pirms lietošanas obligāti koka un bambusa iesmus iemērciet ūdenī uz 15 min, lai tie no uguns neaizdegtos. Pēc tam tos kārtīgi nosusiniet.Lai produkti apceptos vienmērīgi, neveriet pārāk daudz gabalu uz iesma. Atstājiet starp gabaliem brīvu vietu. Produktus sagrieziet vienāda lieluma gabalos. Uz viena iesma ir jābūt uzvērtiem produktiem, kuriem ir vienāds pagatavošanai nepieciešamais laiks. Liela izmēra produkti, piemēram, lielas, resnas sīpolu šķēles nesadalīsies un neizkritīs cauri grila restītei, ja jūs tās uzvērsiet uz diviem paralēliem iesmiem.

,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt


Privātuma izvēles centrs

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?