Kas tas Burgers ir un vai to vajag ēst?!

Kas tas burgers? Daudzi cilvēki ir pārliecināti, ka burgers ir kaut-kas ātri pagatavojams un ļoti-ļoti neveselīgs. Savukārt, aizvien vairāk dažāda limeņa ēstuvju ēdienkartēs tiek piedāvāti burgeri.
Katra ēstuve, kura iekļāvusi burgerus savā ēdienkartē, apgalvo, ka tieši šeit jūs iepazīsiet īsteno burgera garšu un tieši šajā vietā burgeri tiek gatavoti tieši jums.
Taču sāksim ar ieskatu vēsturē…

Versija Nr.1.

Gandrīz 100 gadus atpakaļ 1900. gada 28. jūlijā amerikānis Luis Lassens (Louis Lassen) patentēja aizvērtu sviestmaizi ar karstu gaļas kotleti un dārzeņu pildījumu.
Neskatoties uz šo faktu, pastāv vēl vairākas burgera izcelsmes versijas.

Versija Nr.2.

Kāds vācu tirgonis vienā no saviem Āzijas braucieniem 1800. gadā pamanīja, ka tatāri pārvadā gaļu, kas paredzēta gatavošanai, zem zirga sedliem. Šādā veidā jāšanas laikā tā tiek “presēta” un kļūst mīkstāka. Atgriežoties dzimtajā pilsētā Hamburgā viņš piedāvāja savam pavāram sagatavot pusdienām paredzēto gaļas gabalu tieši šādā veidā. Izpresētā gaļa ēdājiem patika un aiz lepnuma par neordināro pieeju gaļas pagatavošanā ēdiens tika nodēvēts par Hamburgas gaļu.

Versija Nr.3.

Kāds no vācu emigrantiem atveda šo gaļas mīkstināšanas recepti uz ASV. Pats termins “hamburgers” parādījās 1834. gadā vienā no Ņujorkas restorāniem. Bet 1884. gadā žurnālā “Vakara Bostona” pirmo reizi tika pieminēts “Hamburgas steiks”.

Versija Nr.4.

Pateicoties Čārijam Nahrinam, kurš 1885. gadā Seimuras pilsētas «Outgamie» gadatirgū piedāvāja hamburgeru, runas par maizītēs ietērpto gaļu ar dārzeņiem ātri vien izpaltījās arī pārējos štatos. Starp citu, Seimūra līdz pat šodienai tiek uzskatīta par hamburgeru dzimteni.

Versija Nr.5.

Pēc citas versijas hamburgeru izgudroja klejojošie skifi, kuri cepa liellopa gaļu un ēda liekot to starp divām maizes šķēlēm. Ķīnieši gan apgalvo, ka viņi agrāk par pārējiem sākuši uzturā lietot gaļu, kura ievietota starp diviem rīsu plāceņiem. Taču viens ir skaidrs: kāds šo recepti atveda uz ASV (mēs nosveramies par labu versijai par vācu emigrantiem).

Versija Nr.6.

Pirmo reizi kotlete bulciņā tāda, kādu mēs to redzam arī mūsdienās, parādījās 1904. gadā Starptausiskajā gadatirgū Sent-Luisā. 1921. gadā kāds uzņēmīgs pavārs no Uičito Kanzasas štatā Volts Fendersons pirmais piedāvāja hamburgeru restorānu koncepciju. Tieši viņš pārliecināja finansistu Billiju Ingamu investēt 700 dolārus restorāna tīklu izveidē “Baltā pils”. Investīcijas izrādījās veiksmīgas. Tālāk - jau “MC Donalda” vēsture.


Par “Street Burgers
esamību bijām dzirdējuši un vairākas reizes braukuši garām, virzoties no K.Barona ielas pa Dzirnavu ielu Brīvības ielas virzienā. Tikko skatam paveras viesnīca “Radisson Blu Hotel Latvija”, tā kreisajā pusē redzam lielu stāvvietu, kuras stūrī arī atrodas burgeru tradīciju glabātāji. Jā, daudzi noteikti atceras savulaik tieši šajā vietā mitinājies “SAMS”.

Vienā no brīvajām dienām vakarpusē nolēmām ieturēt maltīti un apmeklēt tieši “Street Burgers“. Mūsu kompānijas pasūtījums sastāvēja no diviem streetburgera komplektiem, viena
grillburgera komplekta, Cēzara salātiem un dzirkstošajiem (bezalkoholiskajiem) dzērieniem - ar papildināšanas iespēju*. Vēl mēs pamanījām mandeļu miltu cepumus macaroons, kurus arī iegādājāmies līdzi ņemšanai.

Gaidot kamēr tiek pagatavoti burgeri (šajā vietā tos gatavo speciāli jums, tāpēc būs nedaudz jāuzgaida), dzērieni pļāpājot tika izdzerti. Taču izmantojām *dzērienu papildināšanas iespēju un piepildijām glāzes atkārtoti. Bērniem šī EkSTRA īpaši patika, jo mazie paši varēja pieiet pie automāta un piepildīt savu glāzi tik pilnu, cik paši uzskatīja par nepieciešamu. Viens no mazajiem kārumniekiem jau tā bija baudījis dzērienus, ka bija jāatgādina - esam nākuši ne tikai dzert, bet arī burgerus nogaršot.

Nu ko lai sakām? Ja ēdiens ir kvalitatīvs un svaigs, tad negaršīgs tas nevar būt! Burgeru maizīte bija ļoti mīksta, kotletes izceptas tā, ka lieliski jūtams kvalitatīvās liellopu gaļas īpašais tonis, dārzeņi svaigi, kartupeļi kraukšķigi.

Foto: www.fotofabrika.lv

Foto: www.fotofabrika.lv

Pēc burgeru baudīšanas bijām patiesi labi paēduši un galvenais, nebija tās netīkamās smaguma sajūtas, kas daudziem zināma pēc ātro ieskrietuvju apmeklēšanas.

Mēs aizgājām apmierināti, nekautrējamies ieteikt šo vietu un notekti tajā iegriezīsimies vēl !

Secinājums, ja burgers pagatavots izmantojot kvalitatīvas, svaigas sastāvdaļas un gatavošanas procesam pievērsta īpaša rūpība - tas patiesi ir lielisks, garšīgs un veselībai nekaitīgs ēdiens.

Burgeru tradīciju kopējiem, uzņēmumam “Street Burgers“ piešķiram pelnītās ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ zvaigznes!

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt