Pētot bibliotēkā un internetā pieejamo informāciju par saldējuma rašanos nākas atzīt - īsti skaidra šī aukstā deserta rašanās tomēr nav. Aprakstītie fakti nav viennozīmīgi vērtējami un mums nākas izskatīt vairākas saldējuma rašanās versijas.
Vieni vēsturnieki (iespējams, paši pārstāv dzelteno rasu) apgalvo, ka saldējums radies Ķīnā. Tur jau 2000 gadus pirms mūsu ēras iedzīvotāji kā īpašu desertu baudījuši vārītus rīsus, kuri pirms ēšanas ierakti sniegā un sasaldēti. Taču dažādus līdzīgus eksperimentus ar sniegu, ledu, augļiem, augļu sulām un pienu veikuši gan grieķi, gan ķīnieši, gan mongoļi un pat Filipīnās dzīvojošie un gastronomisku eksperimentu alkstošie ļautiņi. Ļausim lai par šo faktu turpinās diskusijas un vēsturnieku nebeidzamie strīdi!
Eiropā saldējums “ieceļoja” jau tālajā 1295. gadā. Vairākas saldējuma pagatavošanas receptes no slavenā ceļojuma uz austrumiem atveda pats Marko Polo (Marco Polo). Turklāt, vēsturnieki apgalvo, ka 34 nelaimīgus ķīniešus no Ķīnas imperatora apsardzes sodīja ar nāves sodu par to, ka nabadziņi nenosargāja pasaulē pirmo saldējuma recepti. Taču vēsture klusē vai tieši šo receptūru arī ieguva leģendārais tirgonis un ceļotājs.
Taču, iespējams, tas ir tikai mīts, jo pirmās ziņas par šo faktu parādās tikai XIX. gs. Pats Marko Polo savās ceļojumu piezīmēs saldējumu gan nepiemin.
Saldējuma rūpnieciskas ražošanas aizsākumi Latvijā tiek saistīti ar 1912. g. dibinātās Rīgas Centrālās moderniecības darbību. Moderniecība dienā var pārstrādāt 50 000 kg piena un ir viens no modernākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Krievijā – tajā ražo arī kondensēto pienu un saldējumu. Līdzās Rīgas Piena centrālei un dažiem reģionāliem uzņēmumiem 30-tajos gados ir daudz pašdarbnieku, kas gatavo ledkrēmu nelielos daudzumos; laikrakstos ik pa laikam var lasīt, ka kāda ražotne ar kaunu tiek slēgta higiēnas prasību neievērošanas dēļ.
Pēc Otrā pasaules kara pat mazpilsētu pienotavās gatavo saldējumu, taču pieprasījums pēc tā vienmēr ir lielāks nekā piedāvājums. Lai palielinātu saražotā saldējuma apjomu, 1971. g. Rīgas Piena kombināta paspārnē Bauskas ielā uzbūvē saldējuma fabriku, kuras jauda ir 15 tonnas maiņā. Sākotnēji tiek plānots, ka jaunā saldējuma fabrika spēs apgādāt ar saldējumu visu Latviju. Taču, lai arī saldējuma ražošana kopumā ir pieaugusi no 4430 līdz 8110 tonnām gadā, piegāde uz rajoniem ir apgrūtināta, tāpēc 80-to gadu vidū atsāk saldējuma ražošanu lielāko agrofirmu ražotnēs.
Uz 1990. g. Latvijā gadā tiek saražotas 13 325 tonnas saldējuma, un šķiet, ka saldējuma industriju Latvijā sagaida saulaina nākotne, taču priekšā ir vairāki gadi sīvas konkurences ar Vācijas, Polijas, Itālijas un Somijas u.c. valstu saldējumiem. Šodienas pasaules globalizācijas karuselis ir iegriezts tik strauji, ka brīžiem bez rūpīgas saldējuma iepakojuma izpētes tu-cilvēks nemaz vari nezināt, kurā valstī konkrētais saldējums ražots. Tomēr ir zīmoli, kuri komentārus neprasa - Pols, Ekselence, TIO. Jautājumu nav un katram skaidrs, tie ir mūsējie, Latvijā ražoti saldējumi! Gardēži ir prasīga patērētāju daļa un neļauj ražotājam sēdēt un priecāties par sasniegto. Vajadzīgas jaunas garšas, jaunas tendences un jauni izaicinājumi!
Viens no uzņēmumiem, kurš jaunumu jomā ir visai aktīvs, ir koncerns, kurā apvienoti AS Rīgas piena kombināts (RPK) un AS Valmieras piens. Un šī koncerna nosaukums - Food Union.
Tieši šī uzņēmuma pārstāvji vēlējās noskaidrot mūsu viedokli par viņu ražoto produkciju un laipni uzcienāja mūsu kolektīvu ar karstajā vasaras dienā īpaši veldzējošo produkciju. Par degustāciju un mūsu iespaidiem tad nu turpmākajā rakstā.
Mēs nevaram neņemt vērā faktu, ka visus saldējumus degustācijai mums piešķīra bezmaksas jeb, kā tautā mēdz teikt, uzcienāja. Tāpēc šajā reizē mēs izdarijām nelielu izņēmumu un atbilstoši senajam teicienam par to, ka dāvinātam zirgam zobos neskatās…, mēs nepētijām šo produktu sastāvu. Vērtējām tikai garšu un centāmies izbaudīt mirkli.
Pols ar žāvētiem augļiem un riekstiem
Ja drīkst tā izteikties, saldējums bez pārsteiguma. Visas garšas atbilst solītajam uz iepakojuma. Krējuma saldējums ar augļu un riekstu gabaliņiem garšos cilvēkiem, kuriem nepatīk riskēt un sastapties ar izaicinājumiem.
Melleņu-kazeņu Pols
Vēl viens saldējums “masām”. Salikums ogas un saldējums ir nekļūdīgs, visiem zināms un saprotams. Noteikti patiks seriāla “Ugunsgrēks” skatītājiem un cilvēkiem ar standarta domāšanu un pieeju lietām.
Foto: www.fotofabrika.lv
Īpaši vēlamies izcelt dubulto aveņu - granātābolu “Ekselence” . Lielisks, neaizmirstams šokolādes, krējuma saldējuma un ogu mērces tango! Esam pārliecināti, ka šis saldējums ir domāts cilvēkiem, kuri spēj novērtēt garšu nianses. Šis saldējums nav domāts ātrai notiesāšanai, bet gan nesteidzīgai baudai… Šajā saldējumā apkopotas šokolādes labākās garšas īpašības un īpašu baudījumu piešķir tikko jūtamā aveņu nots un viegli skābā granātābolu pēcgarša. Patiks cilvēkiem ar augstu pašnovērtējumu, kuri meklē kvalitāti.
Tikpat lielisks un baudāms ir dubultais “Ekselence” saldējums ar ķiršu mērci un krējuma saldējumu, kas ietērpts maigā piena šokolādē.
Ekselence pistāciju - halvas konuss
Saldējums savādāku garšu tīkotājiem. Iespējams, ka tante no provinces šo garšu salikumu nemaz nesaprastu un tai tīkamāks šķistu saldējums no piena pulvera. Taču par šādu garšu salikumu priecātos cilvēki, kuri meklē neordinārus un varbūt nedaudz trakus risinājumus. Par šo saldējumu īpaši priecāsies halvas mīļotāji.
Ir vērts nogaršot, lai saprastu - var arī tā!
Foto: www.fotofabrika.lv
Mango smūtijs viennozīmīgi ir mūsu favorīts! Garšīgs, atsvaidzinošs, veldzējošs un visādi citādi LIELISKS! Šo saldējumu jau esam paspējuši ievērot un tas šajā vasarā katru reizi, kad vēlme ir sevi iepriecināt, veinmēr nonāk mūsu iepirkumu grozā. Pieļauju, ka neesam vienīgie, jo ir pāris reizes (arī lielveikalā) nācies vilties, piesteidzoties pie saldētavas - gardais ir beidzies….
Nenoliedzami garšīgs ir arī Aveņu smūtijs, taču tas mums šķiet nedaudz par saldu. Ja līdz šim brīdim vēl neesiet nogaršojuši šos smūtiju saldējumus - uz veikalu! Tikai lūgums, neizpērkat visus, mums tie arī ļoti garšo!
Foto: www.fotofabrika.lv
Par TIO saldējumiem neko jaunu nepateiksim. Domājam, ka ikviens kaut reizi šo saldējumu ir nogaršojis. Klasisks saldējums, jeb ātrs veldzēšanās risinājums cilvēkiem bez lielām ambīcijām.
Pols - plombīra saldējums.
Nenoliedzami, viens no atpazīstamākajiem saldējumiem Latvijā. Ja esiet klasisku vērtību piekritējs un nemeklējat “lētāko” risinājumu, tad tas ir saldējums jums! Mums gribētos teikt - ikvienam!
Arī sapņu tulki ir pamanījuši, ka saldējums ieņem nozīmīgu vietu cilvēku dzīvēs. Slavenajā Gustava Hindmana Millera sapņu grāmatā ir rakstīts:
Ja sapnī ēdat saldējumu, jums izdosies novest iecerēto līdz loģiskam nobeigumam un būt apmierinātiem ar iznākumu.
Ja sapnī redzat bērnus, kas ēd saldējumu, liktenis jums lēmis laimīgu, labklājības pilnu dzīvi.
Tad nu vēlamies pateikt PALDIES Food Union darboņiem par jauko piedzīvojumu un novēlam katram atrast savu īpašo saldējumu!
Pagaidām nav komentāru.