Amerikāņu psiholoģe Donna Davsone (Donna Dawson) apgalvo, ka ar kečupa palīdzību varot noteikt cilvēka personību.
Donna secinājusi:
cilvēki, kuri enerģiski “izkrata” no pudeles uz šķīvja daudz kečupa, bieži ir sistemātiski un uzticami, bet viņi var būt pedanti un šādiem cilvēkiem netīkot pārmaiņas ;
ambicozi cilvēki lej kečupu pašā šķīvja vidū;
radoši cilvēki var ilgstoši sēdēt un zīmēt ar kečupu līnijas un figūras;
tie, kuri pilina kečupu uz šķīvja, ir pieklājīgi un piekopj konservatīvu dzīves veidu, bet sapņo par aizraujošu piedzīvojumu;
savukārt, vieglprātīgas personas uz šķīvja zīmē kečupa sejiņas un raksta ar kečupu dažādus vārdus.
Lai kā arī būtu, saprotams, ka vasara ir pikniku un šašliku laiks, tāpēc no veikala plaukta mūsu “Melu detektors” pētnieku komanda paņēma tieši šašliku kečupus. Ražotāji “Spilva”, “Kok” un “Gardi gan” . Šo ražotāju produkcija atradās kāda lielveikala konkrētās nodaļas redzamākajās vietās.
Protams, kāds acīgāks lasītājs var sacīt: “Pag, pag, kečupi? Bet uz “Spilva” burciņas rakstīts “Šašliku kečups tomātu mērce”! Mēs arī ievērojām un papētījām ar ko tad īsti vajadzētu atšķirties kečupam no tomātu mērces. Izpētot gan vietējos, gan ārzemju profesionāļu un vienkārši mājsaimnieču viedokļus secinājām - ar blīvumu! Tomātu mērces sastāvā vajadzētu būt vairāk tieši pašiem tomātiem, bet kečupa ražošanā pieļaujamas atkāpes… Arī krāsa jau sen tikai lai nemulsinātu konservatīvo pircēju daļu tiek saglabāta sarkana. Visādi citādi mērces un kečupi var būt gan zaļi, gan sinepju krāsas, gan zili un lillā. Taču mūs vairāk interesēja garšas īpašības un, protams, pievienoto E-vielu daudzums.
Šoreiz gan pieļāvām ( apzināti) mazu atkāpi no “aklās” degustācijas - pirms degustēt konkrētās mērces to iepakojumus, uz kura redzams ražotāja zīmols, saglabājām. Katrs piknika dalībnieks savu ēdmaņu bagātināja ar visām trim mērcēm. Līdz ar to, pie vērtējuma noteikti var pieskaitīt arī degustētāju uzkrāto iekšējo pārliecību par konkrētā zīmola kvalitāti.
Garšas ziņā “KOK” ražotais kečups atstāja diezgan negatīvu iepsaidu - nevienam no degustācijas dalībniekiem tā īsti negaršoja. Diezgan spēcīgi jūtama sastāvā esošā etiķskābe. Arī kečupa krāsa neizskatās kārdinoša. Ja rī par kādu no paraugiem varētu sacīt, “īsta ķīmija”, tad tas ir šis kečups.Diemžēl.
No “Spilva” ražotās mērces visi degustācijas dalībnieki gaidīja ko vairāk. Iespējams, tas bija tieši tāpēc, ka zinājām, ka tā ir “Spilva” ražotā mērce. Tomēr, visi ēdāji bija apmierināti. Garša diezgan pikanta, jūtama piparu klatbūtne.
Kādu laiciņu iepriekš vairāki degustācijas dalībnieki bija pirkuši un garšojuši “Gardi gan” ražoto produkciju, bet toreiz tā arī nekļuva par šīs markas piekritējiem. Taču šoreiz tieši “Gardi gan” kečups iepriecināja garšas kārpiņas. Viegli pikanta garša un patīkamais, nedaudz tumšais produkta tonis radīja kopumā pozitīvu iespaidu.
Ideālajā variantā iesakām mērces gatavot pašiem - tas nav ne sarežģīti, ne ilgi. Un ar šo uzdevumu tiktu galā pat iesācējs. Taču, ne vienmēr tāda iespēja pastāv. Līdz ar to, šoreiz vēlamies izcelt tieši “Gardi gan” ražojumu.
Runājot par sastāvu tie ir diezgan līdzīgi. Vienīgi ja jūs satrauc naudas reforma un pieļaujiet domu, ka pieprasījums un cenas uz kečupiem un mērcēm strauji pieaugs - krājumiem iegādājiet “Spilva” mērci, jo tās uzglabāšanas laiks ir 24mēneši! “Gardi gan” un “Kok” kečupus neatvērtus var taupīt vien 12 mēnešus.
E211 - Nātrija benzoāts atrodams visos trijos kečupu paraugos.
Iespējamā iedarbība: mutes un ādes kairinājums, hiperaktivitāte, anafilakse, kontakta dermatīts, astma, nātrene. Savienojumā ar askorbīnskābi (E 300, vitamīns C) var veidot kancerogēnu bezolu.
E202 - Kālija sorbāts arī uzrādīts uz visu mērču iepakojumiem.
Iespējamā iedarbība: ādas kairinājums, uzvedības problēmas, alerģijas.
Ņemot vērā, ka dzīvē ir situācijas, kad neatliek laika gatavot pašiem. Tad nu dodamies veikalā un iegādājamies kādu no mērcēm. Vēlamies izcelt divu ražotāju piedāvātās mērces. “Spilva” mērcei piešķiram ☆☆☆☆ zvaigznes (tikai gaidīts kas vairāk) un degustētāju simpātija “Gardi gan” kečups šašlikam arī ☆☆☆☆ zvaigznes
(tomēr šo kečupu vēl nevar dēvēt par ideālu).
Pagaidām nav komentāru.